‘Ucuz doyalım’ arayışı solcu Çelik’i ‘yemek patronu’ yaptı

Güncelleme Tarihi:

‘Ucuz doyalım’ arayışı solcu Çelik’i ‘yemek patronu’ yaptı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 02, 2004 00:00

Sivas’tan 1974’te üniversite okumak için Ä°stanbul’a gelen fakir çiftçi ailenin oÄŸlu Sadık Çelik, öğrenci yurtlarında kendi konumundaki öğrencilerle ‘kendi yemeÄŸini yaparak’ organizasyon tecrübesi kazandı.Çelik’in ÅŸimdi önemli ÅŸirketlere ‘butik yemek’ üreten bir fabrikası var.HAYAT okulu bazen ‘çaktırmadan’ çok deÄŸerli tecrübeler kazandırıyor. Ä°ÅŸte Sivas-DivriÄŸi’den (Divrik) 1974’te yola çıkıp Ä°stanbul’da üniversite okumaya gelen Sadık Çelik’in giriÅŸimcilik öyküsü de bu yönüyle ilginç. Çelik, fakir bir çiftçi ailesinin oÄŸlu olarak, yurtlarda kalıp tahsilini sürdürürken ‘ulusal solculuk’ da yapar ve genellikle bulunduÄŸu yerlerde ‘öğrenci temsilcisi’ olur. Maddi durumu yetersiz öğrenciler için de yurtlarda akÅŸam yemeÄŸi için ‘kendi imkanlarımızla yaparsak daha ucuza yaparız’ diyerek baÅŸlangıçta küçük sonraları büyük organizasyonlar kurar. ÖrneÄŸin Atatürk Öğrenci Sitesi’ndeki (AÖS) yemek çıkarma giriÅŸimi bir anda 700 kiÅŸilik bir yemek üretimine dönüşür. Yurt idaresinin mutfak tahsisi ile baÅŸlayan ‘kendi yemeÄŸimizi yapalım iÅŸi’ baÅŸlı başına bir üretim organizasyonu olur.ÖĞRENCÄ°LÄ°K ÖĞRETTÄ°Sadık Çelik ÅŸu anda Okmeydanı’nda 60 kiÅŸilik istihdamı olan günlük 6 bin kiÅŸilik yemek üretimi yapan Mis Yemek fabrikasının sahibi. Ä°lk müşterisi Beymen Osmanbey maÄŸazası olmuÅŸ ve ÅŸu andaki müşteri listesinde BaÅŸak Sigorta, Deri Show, Dagi İç giyim gibi seçkin firmalar da var. Sadık Çelik şöyle baÅŸlıyor anlatmaya:‘Marmara Ãœniversitesi Ä°ktisadi ve Ticari Ä°limler Akademisi’nde okudum. Önce A.Ö.S’te sonra Abidei Hürriyet, ardından da Abdi Ä°pekçi yurtlarında kaldım ve hepsinde benim gibi maddi durumu iyi olmayan arkadaÅŸlarla akÅŸam yemeÄŸini toplu ürettik. Bu benim için çok önemli bir tecrübe oldu. Bana arkadaÅŸlar o dönemde ‘kızıl tüccar’ derlerdi. 1980’de üniversiteyi bitirdim ve master yapmaya baÅŸladım. 1982’de ise devletten istifa ederek ayrıldım, serbest çalışmaya karar verdim. Okmeydanı’nda Aygaz Bayisi bir akrabamın bir yemek fabrikasından tüp karşılığı alacağı varmış. Bu alacak karşılığı bu fabrikaya ortak oldum. Ä°lk giriÅŸimciliÄŸim de bu iÅŸ oldu.’Sonra askere giden Sadık Çelik, ortaklıktan ayrılır ve payına düşen parayı alarak dönemin ‘yüksek faizli bankerlerinden birine’ yatırır. Çelik şöyle devam ediyor:‘Askerden döndüğümde banker batmıştı ama paramı kurtardım. 500 bin lira yatırmıştım 1.5 milyon lira olarak geri aldım ve bu bana yeni giriÅŸimimde sermaye oldu. Bir et toptancılığı iÅŸine ortak olarak girdim. Ancak o para battı. Çünkü bana göre haram para hayır etmiyor. EÅŸimin ailesi Konya Karamanlı çok büyük çiftçi aileydi. Et iÅŸi için eÅŸimin ailesinin memleketinden Karaman’dan da 1 milyon liradan fazla mal toplayıp üreticilere borçlandık ama ortak beni dolandırdı ve ortadan kayboldu. Bunun üzerine de kayınpederimin önerisi üzerine Karaman’a yerleÅŸtim ve orada çalışarak borçlarımı ödedim. Bu arada Karaman’da benim için çok uygun bir üretim ve ticaret ortamı vardı ve orada da büyük tecrübe edindim.’İlk müşterisi Beymen olduSADIK Çelik, Karaman’da bir süre sonra sıkılır ve tek başına iÅŸ yapmak için yeniden Ä°stanbul’a döner. EÅŸinin de önerisiyle ‘en iyi bildiÄŸi en çok tecrübe kazandığı iş’ olarak yine yemek üretimine karar veren Çelik şöyle devam ediyor: ‘Yemek fabrikamızı 1985’in Kasım ayında kurduk. Daima hijyen ve lezzet bakımından sektörde ilk akla gelen yemek fabrikalarından biri olmayı hedefledik. Åžirketimizin adını Mis markamızı da Keyveni olarak belirledik. Keyveni köylerde kilerin sorumlusu anlamına geliyor. Ä°lk müşterim de Beymen (Osmanbey maÄŸazası) oldu. Geldiler üretim ortamımı incelediler ve ÅŸaşırdılar. Onlara uzun süre 100 kiÅŸilik yemek sattık.’Butik gibi yemek yapıp satıyoruzMÄ°S-Keyveni Yemek’in, günlük 5-6 bin kiÅŸilik yemek üretimi yaptığını söyleyen Sadık Çelik, ÅŸirketinde 60 kiÅŸi çalıştığını belirtiyor ve ‘müşterimizin hepsi tesisimizi inceleyip karar verdi. Biz butik tarzından yemek üretip satıyoruz. Yatırımımız sürüyor, ekmeÄŸi de tatlıları da kendimiz yapacağız. Çünkü onlardan da sorumluyuz’ diyor. Keyveni Yemek’in referans listesinde ‘BaÅŸak Sigorta, Eston Ä°nÅŸaat, Batik Örme, Adil Işık, Ä°stanbul Spor, Derishow, Barem AraÅŸtırma, Kutup Tekstil, Dagi İç Giyim’ gibi önemli firmalar bulunuyor.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!