A.A
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2009 10:43
Konya'da üçüz bebek sahibi olmanın mutluluğunu yaşayan çift, mama masrafları nedeniyle sıkıntı çekiyor.
Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesinde üçüz bebek dünyaya getiren Cemile Tutar (37), eşi İsmail Tutar (44) ile yaklaşık 19 yıl önce evlendiğini ancak 16 yıl boyunca çocuk sahibi olamadıklarını söyledi.
Çocuk sahibi olabilmek için başta ilaç tedavisi olmak üzere bugüne kadar birçok yöntem denediklerini, sonuç alamayınca tüp bebek tedavisine karar verdiklerini ifade eden Cemile Tutar, kısa süren tedavinin ardından 2006 yılında sezaryenle bir kız çocuklarının olduğunu belirtti.
Anne Tutar, 16 yıl sonra dünyaya gelen, Fatma Rukiye adını verdikleri kız çocuğunun kendilerini çok mutlu ettiğini ifade ederek, “Kızımız her şeyimiz oldu. Bir süre sonra da Fatma Rukiye'nin yanına bir de kardeş olsun istedik. Bu nedenle tüp bebek tedavisindeki başarıyı gördükten sonra erkek çocuk için ikinci kez aynı tedaviyi almaya karar verdik. Doktorumuza başvurarak tedavi sürecini başlattık” dedi.
Üçüzlerin hiçbirinden vazgeçemedi
İkinci tedavinin de olumlu sonuç verdiğini, bu defa üçüz bebeklere hamile kaldığını söyleyen Cemile Tutar, doktorların, risk taşıdığı için, bebeklerden birinin anne karnında kalp atımlarının durdurulmasını önerdiğini ancak bu teklifi hiç düşünmeden reddettiğini bildirdi.
Yaklaşık 1 ay önce Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesinde Opr. Dr. Necati Özçimen ve Opr. Dr. Ali Sami Gürbüz tarafından gerçekleştirilen operasyonla Abdurrahman Furkan, Halime Rana ve Tuana Berra adını verdikleri üçüz bebeklerinin dünyaya geldiğini ifade eden Tutar, “Hamilelik döneminde bebeklerden birinin alınıp alınmaması konusunda endişelendik. Ama anne yüreği olsa gerek, bebeklerimden birinin alınmasını kabul etmedim. Ona kıyamadım ve üçünü de doğurmak istedim. Allah'a şükürler olsun ki üç bebeğim de sağlıklı dünyaya geldi” diye konuştu.
Bebeklerin 7 aylık dünyaya geldiği için 1 aydır hastanede kontrol altında tutulduğunu, birinin halen kuvözde bulunduğunu belirten Tutar, doktorların bebeklerinin sağlıklı gelişimi için hazır mama verilmesi gerektiğini söylediğini ancak asgari ücretle işçi olarak çalışan eşinin bu mamaları almaya gücünün yetmediğini bildirdi.
Mama masrafları için yardım bekliyorlar
Aylık mama giderinin eşinin maaşının iki katı olduğunu, asgari ücretle geçinmeye çalıştıklarını belirten Tutar, “3 bebeğin aylık mama masrafı bin lirayı aşıyor. Durum böyle olunca mamaları alamadık. Bebeklerimizin gelişimi için büyük önem taşıyan mamaları alamadığımız için çok üzülüyoruz. Bu konuda yardımsever vatandaşlarımızın desteğini bekliyoruz” diye konuştu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ali Sami Gürbüz, hastanın 3 yıl önce kendilerine geldiğinde gördüğü tüp bebek tedavisi sonucunda sezaryenle kız çocuğu dünyaya getirdiğini söyledi.
Hastanın ikinci defa bu yıl kendilerine başvurduğunu belirten Opr. Dr. Gürbüz, şunları söyledi:
“Tüp bebek tedavisi sonrası anne bu defa da üçüz bebeklere hamile kaldı. Ancak ilk doğumu sezaryenle olduğu için anne ve bebek için risk söz konusuydu. Bu nedenle kendisine iğneyle anne karnındaki bebeğe potasyum verilmesi sonucu kalp atımlarının durdurulması anlamına gelen fetosit (çoğul gebeliklerin ikiz gebeliğe indirgenmesi) önerdik ancak kabul etmedi. Biz de bebeklerin ve annenin sağlığı için elimizden geleni yaptık. Sonrasında üçüz bebekler sağlıklı şekilde dünyaya gözlerini açtı.”