Savaş ÖZBEY
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2008 00:00
Susurluk Sultaniye Camii’nin üniversite mezunu müezzini, İmam Orhan Tuna, Diyanet’in yaz Kuran kursunda çocuklara elifba öğretip, ikindiden sonra antremana gidiyor. Cep telefonundaki numaraların yarısı Burak Özel, Ata Nurcan, Şakir Şenkalaycı gibi motor dünyasının popüler simaları. Pozitif enerji, süper gibi sözler ağzından düşmüyor. Eurosport izliyor, Motorbike dergisi okuyor, kent içinde bisikletle dolaşıyor. Sayesinde motora merak saran cemaat de, amirleri de memnun. Tek sorun, ikinciliği, üçüncülüğü beğenmiyor, hocalarına yakıştıramıyorlar.
İmam ve müezzin Orhan Tuna kazandığı kupaları evinde değil, müftülükte sergiliyor. Kupalara doymuyoruz diyen ilçe müftüsü, memurundan gururlu: Orhan Bey bir yandan görevinde başarılı, diğer yandan zeki, çevik ve ahlaklı bir çalışanımız. Aslına bakarsanız müftü gururlanmakta haklı: Sultaniye Camii müezzini Diyanet’in, sosyal hayatla daha iç içe din adamı politikasına belki de en güzel örnek. Sayesinde Susurluk’ta bir motokros sevdasıdır gidiyor. Yarışlar takip ediliyor, belediye bir kros pisti bile yaptırdı. Halkın, özellikle de cami cemaatinin motokrosa ilgisini, arkasında namaza durdukları hocalarının bu spordaki başarıları artırdı. Sadece küçük bir sorun var: Artık eskisi gibi ikinciliği, üçüncülüğü beğenmiyorlar. Hoca birincilik kupasını kapamazsa, vakit sonrası sohbetlerde tebrikler gene oluyor ama konuşmaların ateşi düşüyor.
HANIM EVHAMLANIYORAileden üç nesildir din görevlisi olan Orhan Tuna 41 yaşında, evli, iki çocuk babası. En büyük zorluk da burada başlıyor. Çünkü motokros masraflı bir uğraş. Tek bir yarışa katılmak 800 liraya mal oluyor. Dört yıldır bir dostunun mütevazı katkılarıyla sürdürdüğü başarısı biraz da sponsor bulabilmesine bağlı. Şu anda altında standart yarış motoru Honda CRF 250R var. Çocukluğumda köye gelen postacıların kullandığı, o hayran olduğum Java’dan bu yana çok şey değişti diyor, gülümsüyor: "Bursa’ya gider motokros yarışlarını izlerdim. O camiayla diyaloğum başladı. 2004’te
ilk motorumu 1000 liraya aldım. Külüstür bir şeydi, o yıl tamirle geçti, 1500 lira masraf yaptım. Sonra bir Yamaha edindim. Geçen yıl bu Honda’yı aldım. Hanım pek memnun değil. Bir de evhamlanıp endişeleniyor. Oysa bir iki küçük ezik-sıyrık dışında hiç kaza yapmadım. Her yarıştan önce beni ve yarışan arkadaşlarımı kazadan koruması için Allah’a dua ederim,
Ayetel Kürsi okurum. Namazlarımı da pistin gözden uzak bir kenarında kılıyorum."
20 yıllık imam ve müezzin, motokrosa başlayınca hayatı ve çevresi de değişmeye başladı. Bir kere eskisine göre daha sağlıklı ve enerjik. Her şeyden önce kendini "pozitif enerji" yüklü ve işine daha "motive" hissediyor. Çok sevdiği hamur tatlılarını kesti. Laktik asidi azaltması için şeker ihtiyacını artık sadece taze meyvelerden karşılıyor. Şehir içinde bisiklet kullanıyor, Motorbike dergisi okuyor. Cep telefonundaki numaraların yarısı Ata Nurcan, Burak Özel, Şakir Şenkalaycı, Ümit Dirin gibi motor dünyasının en önde gelen, en popüler simaları. Mübarek gün ve gecelerde mutlaka bayramlaşıp, kandilleşiyorlar. Şu sıralar en önemli sohbet mevzusu mu? Tabii ki Eurosport’ta yayınlanmakta olan Dünya Motokros Şampiyonası.
EN ÇOK NE İZLERSİNİZ?Eurosport’ta Dünya Motokros Şampiyonası
NE OKURSUNUZ?
En severek okuduğum yayın Motorbike dergisi
YARIŞTAN ÖNCE NE OKURSUNUZ?Kendim ve diğer arkadaşlarım için Ayetel Kürsi
İŞTE DERECELERİ2007 - MX-2C Türkiye ikincisi 2008 - İstanbul Marmara Şampiyonası 2. ayakta birinci (MX2B) 2008 - Hayrabolu Marmara Şampiyonası 3. ayakta birinci (MX2B) 2008 - Ölüdeniz Türkiye Şampiyonası 1. ayakta birinci 2008 - Doğu Avrupa Şampiyonası 5’incisi, en iyi Türk sporcu 2008 - Akdeniz Şampiyonası’nda kendi klasmanında halen 1’inci sırada (sürüyor) 2008 - Ağustosta Hayrabolu’daki Türkiye Şampiyonası’na hazırlanıyor.
ŞAMPİYON HOCANIN BİR GÜNÜSabah namazı
Diyanet bünyesinde çocuklara günde 3 saat yaz Kuran kursu
Öğle namazı
Caminin ve bahçesinin günlük işleri, bakım ve temizlikler
İkindi namazı
Motokros teknik antrenmanı, kondisyon ve bisiklet çalışması
Akşam namazıAile ve çocuklarla ilgilenme, okuma ve dinlenme zamanı
Yatsı namazı