Üç sahnede 15 saat kesintisiz ‘Yeni Müzik’

Güncelleme Tarihi:

Üç sahnede 15 saat kesintisiz ‘Yeni Müzik’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 23:37

Bundan 10 yıl önce Türkiye’deki elektronik müzik patlamasında pek çok organizasyon yapıldı. Pek çok genç daha durumu kavrayamadan tarz olarak ‘clubber’ olmuştu bile. Şu andaysa daha bilinçli bir kitle var. Bu yıl 4 Haziran’da Kilyos Solar Beach’te ‘Bu Yeni Müzik’ başlığı altında Electronica Festival gerçekleştirilecek. Aynı gün içinde üç farklı sahnede 40’tan fazla DJ canlı canlı çalıp coşturacaklar hayranlarını. Biz de festival öncesi organizatör Birol Giray, nam-ı diğer DJ BeeGee’yle konuştuk.

Haberin Devamı


*  Bundan 10 yıl önce elektronik müzik patlaması yaşandı. Birkaç yıl sonraysa kitle yarı yarıya yok olmuştu. Şu anki elektronik müzik kitlesini ve takipçilerini anlatır mısınız? Dinleyici profili sizce değişti mi?
- Elektronik müzik yanlızca Türkiye’de değil, tüm dünyada bir anda patladı desek daha doğru olur. O zamanlar, uzun süredir bu kadar yeni ve büyük bir kitleyi etkisine alan bir tür ortaya çıkmamıştı. Yeni bir şeyler arayanların en çok ihtiyaç duydukları anda elektronik müzik piyasaya çıktı. Patlamanın şiddeti çok büyüktü. O zamanları yaşayanlarsa yaş ve hayat tarzı itibarıyla başka deneyimler yaşıyor. Elektronik müzikse yeni katılımcılarıyla yoluna hızla devam ediyor. Geleneksel sound’lar değişiyor, kırılmalar yaşıyor… Yeni tarzlarla daha kaliteli ve bence daha da önemlisi kalıcı bir dinleyici profili oluştu.
*  Elektronik müzik ortamlarının geleceğini nasıl görüyorsunuz? Bugün ne seviyede sizce? Bu sektör son 10 yılda nasıl gelişme kaydetti?
- Elektronik müzik ilk piyasaya çıktığında club’larda dinlenirken, festivaller yapılmaya başlandı. Daha büyük kitlelere ulaşan konserlerde çalmaya başladı. Şimdi mağazalarda, arabalarda, sokaklarda, reklamlarda, haber jeneriklerinde, kısacası her yerde elektronik müzik çalıyor. Bu büyük bir değişim. On yılda genel müzik akışının tüm yönü değişti.
*  Şu anda ülkemizde elektroniğin en çok beğenilen alt-türü hangisidir?
- Ağırlıklı olarak house müzik diyebilirim. Büyük kitleler bir araya gelince ise trance müzik domine ediyor ülkemizde.
*  Seyirci bu festivallere aç mı? Yıl içinde çok fazla organizasyon göremiyoruz. Geçen aylarda bir tane yapılmıştı, yorumlar da  çok iyi değildi. Sektörde gördüğünüz açık var mı?
- Tabii ki açık var. Herkes, sevdiği sanatçı, DJ ve grupları dinleyip eğlenmek istiyor. Geçen hafta yaptığımız Chill-Out festivalini 10 binden fazla insan izledi. Bu sene altıncısını düzenleyeceğimiz Electronica Festival’de bugüne kadar 80 bin kişi buluştu. Son birkaç yıldır İstanbul’a getirdiğimiz Armin Van Buuren gibi dünya devi DJ’lere çok sayıda katılımcı oluyor hatta dünyaca ünlü rock gruplarının tek başına doldurmakta zorlandığı mekanların kapasitesini zorluyorlar. Bu kış Beyoğlu’nda  yaptığımız seri etkinliklerde Mark Knight ve Markus Schulz gibi DJ’lerin biletleri günler oncesinden tükendi. Bu bizi sevindiriyor.
RIVA STARR FUNKAGENDA VE  ALEX M.O.R.P.H.’A DİKKAT EDİN
*  Yabancı rockçılara göre burası gayet iyi bir pazar. Seyirci ve talepten memnun ayrılıyorlar. Yabancı DJ’lere göre burası nasıl bir konumda?
- İstanbul, yabancı DJ’ler için bölgedeki en önemli ve en iyi destinasyon diyebilirim. Eskiden sanatçılara gelmelerini talep ederdik. Şimdiyse tam tersi bir durum var.
*  Bu yıl seyircilere müzikal açıdan nasıl bir festival vaat ediyorsunuz?
- Bu yılki sloganımız “yeni müzik”. On beş saat kesintisiz müziği üç sahneden yapacağız. Her şey zamanlı olarak düşünüldü. Düzenlediğimiz line-up çerçevesinde akışı sağlayacağız. Tabii ki özel ve yoğun anlarda en önemli isimler sahnede olacak.
*  Funkagenda ilk defa bu festivalde sahnelenecek bir gösteri hazırlamış. Biraz anlatır mısınız bu şovu?
- Man With The Red Face çalışmasıyla en önemli dans müziği ödüllerini toplayan ve solo albümünün ardından  yükselişe geçen Funkagenda, görsellerle desteklenen yeni canlı performansını Avrupa’da ilk kez Electronica Festival Istanbul’da sahneye koyuyor. Bu şov festival açısından oldukça önemli ve ilk kez yapılacak olması İstanbullu müzik severlere bir sürpriz olacak.
*  Bu line-up’ta en dikkat edilmesi gereken sanatçı kimdir? İzleyiciler en çok kim için dersine çalışmalı?
- Özellikle Riva Star, Funkagenda, Paul Thomas, Stefano Noferini, Alex M.O.R.P.H. ve canlı performanslarıyla Jupiter, Amerika’dan bu festival için getirttiğimiz Steed Lord öne çıkan isimler. Bu DJ’ler ve canlı gruplar tüm dünyada oldukça ilgi görmekte. Tabii ki Hollanda’da yaşayan ve trance müziğin yükselen değerlerinden biri olarak hepimizi gururlandıran Türk asıllı Ümmet Özcan’ı da söylemem gerek.
*  Toolroom firmasıyla içli dışlı olmalısınız ki tüm sanatçıları festivale geliyor. Normalde de grupça mı dolaşırlar yoksa bu festivale özel bir durum mu bu?
-Toolroom recordings son 1,5 yılda çıkardığı albümler ve yayınladığı parçalarla müzik dünyasına damgasını vuran bir plak şirketi. Hem lokal DJ’lerimizin çalışmaları hem de yaptığımız festival ve partilerle bir çok kez birlikte çalışma fırsatını yakaladık. Electronica Festival Istanbul’da bizimle çalışmak istediklerini belirttiler. Biz de Toolroom Knight Stage ismi verdiğimiz bir sahnemizi onlara ayırdık. Dünya’da düzenlenen tüm büyük müzik festivallerinde bu tarz çalışmalar yapılmaya başlandı. Türkiye’de bizim düzenlediğimiz festivali seçtikleri için heyecanlıyız.

Haberin Devamı

İSTEYENE BUNGEE JUMPING

Haberin Devamı

Biletix.com’dan satın alabileceğiniz 66 liralık biletler güzel bir haftasonu geçirmenizi sağlayabilir. Fakat 110 liralık biletlerden alırsanız sadece VIP izleyicilere ayrılan özel sahneye de girip özel şovları izleyebilirsiniz. Festival günü 4 Haziran’da Taksim AKM’nin önünden belirli aralıklarla servisler kalkacak. Festival alanında sadece müzik olmayacak. Bungee Jumping ve ATV gibi aktivitelerin yanında katılımcılar denize de girebilecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!