A.A
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2007 12:33
Çiftçilerin büyükbaş hayvanlarının bir çatı altında emanete alınıp belli bir ücret karşılığı bakıldığı dana kreşi, Konya'nın Çumra ilçesinde faaliyetini sürdürüyor.
Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha verimli hayvancılık yapılması için düşündükleri, Türkiye'de ilk olan “Dana Kreşi” projesini 2006 Ekim ayından itibaren hayata geçirdiklerini belirtti.
Konuk, “Dana Bank” olarak da adlandırılan bu sistemin ilkini, Çumra ilçesinde 240 başlık 2 ahırla kurduklarını ifade eden Konuk, bölgede PANKOBİRLİK'e üye çiftçilere yönelik başlatılan dana kreşe, ancak belli özelliklere sahip gebe düvelerin kabul edildiğini söyledi.
Büyükbaş hayvanların bir çatı altında emanete alınıp belli bir ücret karşılığı bakıldığı dana kreşinin 480 hayvan kapasiteli olduğunu ifade eden Konuk, “Kreşimizde şu an 150 inek ve dana bunuyor. Gebe olarak kreşe gelen her bir düve için aylık 70 YTL bakım ücreti alınıyor. Hayvan doğum yapıp inek süt verince, bakım ücreti sütten gelen paradan düşülüyor. Bilgisayar kontrolünde beslenen ve sağılan ineklerin süt geliri ve danası ise ineğin sahibine kalıyor” diye konuştu.
Modern teknolojinin kullanıldığı kreşin çiftçilerden büyük ilgi gördüğünü belirten Konuk, dana kreşlerini yurt geneline yaymayı planladıklarını anlattı.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Yüksek süt verimine sahip Alaca (Holstein) cinsi düvesi olan ancak, tarım işlerindeki yoğunluk nedeniyle hayvanına bakamayan ya da daha sorunsuz beslemek isteyen çiftçiler, Çumra'daki kreşe başvuruyor. Kan tahlillerinde hastalık taşımadığı belirlenen gebe düve, kreşe kabul ediliyor.
Bu kreşte ideal bakım şartlarında beslenen düvelerin sahiplerinden her biri için aylık 70-80 YTL, burada doğum yapan inek başına ise 170-190 YTL bakım ücreti alınıyor. Bu ücret peşin alınmıyor, yavru doğduktan sonra süt vermeye başlayan ineğin sütü satılarak elde edilen gelirden kesiliyor.
İnekler kreşte, çiftçi şartlarına göre daha iyi beslendiği için günlük 5 kilogram fazla süt veriyor. Aynı zamanda çiftçiye, tüm masraflar çıkarıldıktan sonra inek başına ortalama 100-150 YTL net kar kaldığı belirtiliyor.
Çiftçi, doğduktan sonra açık alandaki özel kulübelerde beslenen danayı, bir kaç aylık olduğunda alıp götürebiliyor ya da burada beslenmeye devam edilmesini talep ediyor.
HER İNEK İÇİN AYRI YATAK
Pencereleri ve tavanında cam yerine hava geçişine izin veren tel kafesler bulunan, yaz kış sürekli havalandırılan kreş binasında hayvanların dışkıları, otomatik bir makineyle sürekli temizleniyor.
Hayvanların gezinti alanı olarak kullanılan bölümde kaldırım boyu yüksekliğindeki beton platformun üzerinde ise hayvanların soğuktan zarar görmemesi ve dışkılarının üzerine yatmamaları için “inek yatağı” denilen yumuşak plastik altlıklar bulunuyor.
Gezinti alanında bazı noktalarda, hayvanın sürtünmesiyle çalışmaya başlayan döner kaşağı da, kreşteki hayvanlara sunulan konforlardan bir başkasını oluşturuyor.
Ayrıca, ineklerin boğazında takılan elektronik aygıt sayesinde, hayvanların beslenme düzenleri ve sağma ünitesinde hangi inekten ne kadar süt alındığı da otomatik olarak bilgisayarlara kaydediliyor.