Türkiye'nin en iyi çikolataları

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin en iyi çikolataları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2003 01:56

Çikolata çocuk işi diye düşünenler yanılıyorlar. Üretimi, sunumu, ikramıyla başlı başına bir kültür aslında çikolata. Şeker Bayramı yaklaşmışken çikolata tutkunları ve gurmelerden oluşan jürimize Türkiye'nin en iyi çikolata adreslerini sorduk, karşımıza, madlen, trüf, kakao, ambalaj ve bolca şıklıktan oluşan bir dünya çıktı.

En iyi çikolata nerelerden alınır biliyor musunuz? Peki kilosu kaça? Kimin reçetesi İsviçre'den, hangi çikolata Belçika'dan geliyor? Nerede 164 çeşit çikolata var? Ünlü tiyatrocular ağızlarını nerede tatlandırıyor? Yoksa en iyisi el yapımı olanlar mı? İşte Türkiye'nin en iyi çikolataları.

DİVAN

İsviçre kökenli reçete

Koç Holding'e bağlı bir kuruluş olan Divan Pastanesi 08.00-23.00 arası hizmet veriyor. Ünlü müdavimleri arasında Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, İlhan Selçuk gibi isimler var. Divan çikolatalarının patenti yıllardır aynı kişinin elinde: Usta Muhsin Çufaoğlu. Çikolata çeşitlerinin sayısı mevsimine göre 150-200 arasında değişiyor. 45 yıldır hizmet veren pastanenin 20’nin üzerinde şubesi var ve bu sayı sürekli artıyor. Bayrama özel ambalaj ve süslemeler hazırlandı. Çikolatanın kilosu 40-82 milyon lira. İsviçre kökenli kendilerine mahsus reçeteleriyle çok övünüyorlar. Cumhuriyet Caddesi No: 2 Elmadağ, İstanbul. www.divan.com.tr (212) 248 31 73

VAKKO

Ambalajları stilistler yapıyor

Vakko çikolataları 28 noktada Vakko, Vakkorama mağazaları ve butiklerinde satılıyor. Mağazalar pazar hariç 10.00-19.00 arasında hizmet veriyor. Büyük alışveriş merkezlerindekiler ve İstanbul, Suadiye mağazası pazar günleri de açık. Reçeteler İsviçre kökenli. Üretilen numuneler İsviçre'ye kontrole gittikten sonra üretime geçiliyor. Ambalaja çok önem veriliyor, stilistler tasarlıyor. 6 çeşit çikolata 21 farklı sunumda satılıyor. Kilosu 7-59 milyon lira. Ankara'da üst düzey devlet erkanı, İstanbul'da Derya Baykal, Oya Başar, Gülben Ergen müdavimler arasında. 15 yıldır çikolata yapıyor. İstiklal Caddesi, Beyoğlu İstanbul www.vakko.com.tr (212) 251 40 92

THE MARMARA

Başka yerde şubesi yok

1990'dan bu yana çikolata yapan The Marmara Cafe'nin şu anda başka bir şubesi yok. 07.30-12.00 arasında hizmet veriliyor. Çikolataların lezzetinden Sabri Ökgün sorumlu. Çikolatanın kilosu yan ürünlerle birlikte 18-70 milyon lira arasında değişiyor. Çikolata çeşitlerini 5 ana grupta topluyorlar, 40 çeşit ürün var. Jüri üyeleri trüflerine dikkat çekiyor. Attila İlhan, Uğur Dündar, Celal Pir, Mithat Bereket, Candan Erçetin müdavimleri arasında. Taksim Meydanı The Marmara Oteli altı. www.cafemarmara.com (212) 251 46 96

SWISSOTEL

Reçeteler Marc Pouquet imzalı

Swissotel’in bir kuruluşu olarak 13 yıldır hizmet veren Swiss Gourmet'nin ünlü müdavimleri arasında Tamer Karadağlı, Pınar Altuğ, Demet Şener, Osman Çarmıklı gibi isimler var. Çikolatalar İsviçre'den getirilip burada kalıba dökülüyor. Reçeteler Marc Pouquet imzalı. Yaklaşık 30 çeşit çikolata bulunuyor. Kilosu 45-75 milyon lira arasında değişiyor. Bayrama özel ürün ve ambalajları var. Her gün 08.00-22.00 arası açık. Bayıldım Caddesi

No: 2 Swissotel altı Lobi Katı Maçka, İstanbul (212) 259 01 01.

GEZİ PASTANESİ

Tiyatrocuların tercihi

18 yıldır lezzet üreten Gezi Pastanesi tamamen Avrupai bir vizyonla tadilattan geçtikten sonra Taksim Gezi İstanbul adıyla yeniden açıldı. Çikolataların lezzeti en başından beri şef Yılmaz Akyüz'e ait. 24 çeşit çikolatanın fiyatı 38-76 milyon lira arasında değişiyor. Gülriz Sururi, Ali Poyrazoğlu, Haldun Dormen gibi ünlü tiyatrocuların uğrak yeri. İnönü Caddesi, No: 5-A Taksim adresinde 07.00-07.00 arasında hizmet veriyor.www.geziistanbul.com (212) 292 53 53

NEUHAUS

Hepsi el yapımı

14 şubesinin yanı sıra Beymen mağazalarında da satılan Nuehaus çikolataları 1857'den beri üretiliyor. Tamamen Belçika'dan ithal. 75 çeşit çikolatanın 30 milyon liradan 150 milyon liraya kadar çeşitli sunumlarda paketleri var. Sahibi Oğuz Şenol. Çikolatanın özelliği tamamen el yapımı olması ve şeker oranın düşük tutulması. İstanbul'daki merkez şubesi 09.00-09.00 arasında hizmet veriyor. Ebulula Caddesi No: 31

1. Levent (212) 257 21 55.

ALİ GALİP

1901'de kurulan pastanenin İzmir’de 4 şubesi var

Biri fabrika satış mağazası olmak üzere İzmir'de dört noktada satış yapılıyor. 1901 yılından beri çikolatacılık yapan bir firma. Konak'taki meşhur şubesi 08.30-21.30 arasında açık. Pastanenin diğer şubeleri Şirinyer, Bostanlı ve Gaziemir’de. Ali Galip bayram süresince açık olacak. 15 çeşit çikolata 8-28 milyon lira arasında satılıyor. Anafartalar Caddesi No: 10 Konak İzmir www.sekercialigalip.com.tr (232) 483 77 78-79

BAYLAN

Hem sahibi hem ustabaşı

Hari Lenas'ın sahipliği ve ustabaşılığında hizmet veren Baylan 1923'te kuruldu. Şubesi yok. 08.00-20.00 arasında hizmet veriyor. 30-40 çeşit çikolata bulunuyor, fiyatları 26-39 milyon lira arasında değişiyor. Tamamen elişi olan üretimleriyle övünüyorlar. Muvakkıthane Caddesi, No: 19 Kadıköy İstanbul www.baylanpastanesi.com.tr (216) 346 63 50.

OĞUZ UZUN

17 yıldır Tunalı Hilmi'de

Ankara'da 17 yıldır çikolata üretimi yapan firmanın şubesi yok. Sahibi Oğuz Uzun üretim ve lezzetle bizzat ilgileniyor. Dönemine göre en az 15-20 çeşit çikolata bulunuyor. Şeker Bayramı en çok çikolatanın bulunduğu dönem. Oğuz Uzun Pastanesi her gün sabah 8.30, akşam 20.00 arasında açık. Bayramın ilk günü açık olan pastane, ikinci ve üçüncü günü kapalı olacak. Çikolataların kilogram fiyatı 24-50 milyon lira arasında. Tunalı Hilmi Caddesi, 88-2 Kavaklıdere, Ankara (312) 426 06 66.

EDO

164 çeşit çikolata var

07.00-24.00 arasında satış yapılıyor. 164 çeşit çikolata bulunuyor. Fiyatlar 20-60 milyon lira arasında. Sahibi Atilla-Nursel Şire çikolataların lezzetiyle bizzat ilgileniyor. 5 yıldır hizmet veriyorlar ve çikolatacılık deneyimlerini chocolate adlı yeni bir konseptte toplamaya hazırlanıyorlar. Toros Caddesi, No: 18-A Cemalpaşa Mahallesi, Adana (322) 459 85 85.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!