OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 21, 2005 00:00
Türk deyince dünyada akla gelen en ‘tatlı’ ÅŸeydir Türk lokumu. Kelime, Arapça rahat ul-hulküm yani boÄŸaz rahatlatan kelimesinden türemiÅŸ. Özellikle 17. yüzyılda Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu sınırlarında yaygınlaÅŸtı.Avrupa’da ise bir Ä°ngiliz gezgin aracılığıyla ve ‘Turkish Delight’ adıyla 18. yüzyılda tanınmaya baÅŸladı. Türk mutfağının bu eski geleneÄŸi neyse ki kaybolmadı, bugün de devam ediyor. Bu hafta bayram münasebetiyle jüri üyelerimize, Türkiye’de en lezzetli lokum yapan mekanları sorduk. Listemizde Ä°stanbul, Ä°zmir, Safranbolu, Afyon, Adana, Ankara ve Aydın’dan adresler var. Lokumu en güzel 10 adresOsmanlıca rahat ul-hulküm, yani boÄŸaz rahatlatan kelimesinden türeyen lokumun, 15. yüzyıldan beri Anadolu’da bilindiÄŸi iddia ediliyor. Ancak Ä°mparatorluk sınırları içinde yaygınlaÅŸması 17. yüzyıla rastlıyor. Avrupa’da tanınması ise Turkish Delight adıyla 18. yüzyılda gerçekleÅŸiyor. Belgelerde bugün bildiÄŸimz anlamdaki lokumun mucidi olarak Ali Muhiddin Hacı Bekir adı geçiyor. Hacı Beir Kastamonu’dan yola çıkıp, Ä°stanbul’da dükkan açmış ama Türkiye’nin lokumuyla ünlü baÅŸka yöreleri de var. ÖrneÄŸin Afyon’un kaymaklı lokumunu anmadan olmaz. Bayramlarda daha çok tüketilen, Türk kahvesinin yanında tadına doyulmayan lokum, Türkiye’nin turistik deÄŸerlerinden biri aslında. Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin en iyi lokum üreticilerini sorduk.EN Ä°YÄ° 101. Hacıbekir - Ä°STANBUL2. Åžekerci Ali Galip - Ä°ZMÄ°R3. Cemilzade - Ä°STANBUL4. Safrantat Lokumcusu - SAFRANBOLU5- Malatya Pazarı - Ä°STANBUL6- Divan Pastanesi - Ä°STANBUL7- Ä°kbal - AFYON8- Yeni UÄŸur Helvacısı - ADANA9- OÄŸuz Uzun Åžekerlemecisi - ANKARA10- TuÄŸba KuruyemiÅŸ - AYDINHACIBEKÄ°RDünyaya lokum satıyorHacıbekir 228 yıllık bir geleneÄŸe sahip. Bu Kurban Bayramı’nda lokum imalatında 462. bayramlarını kutluyor olacaklar. Bugüne kadar 10 padiÅŸah ve 10 cumhurbaÅŸkanına ürettiÄŸi lokumlardan yedirmiÅŸ bir iÅŸletme. BeyoÄŸlu, Kadıköy ve Eminönü’nde dört ÅŸubesi var. Bahçekapı’daki ÅŸube en eski olanı. Hacıbekir bir aile ÅŸirketi. Lokumcuyu ailenin beÅŸinci kuÅŸak torunları çalıştırıyor. 18 çeÅŸit lokum var. Ekstra fıstıklı (çifte kavrulmuÅŸ), fındıklı, cevizli, güllü, naneli, sakızlı, kahveli, karanfilli, tarçınlı ve zencefilli lokumlar raÄŸbet görüyor. Mevsimine göre yapılan kaymaklı lokum da Hacıbekir spesiyalleri arasında. Sade, hindistancevizli ve bademli lokum klasikleÅŸmiÅŸ tatları arasında. Türkiye dışında Yeni Zelanda, Japonya, Güney Afrika, Letonya, Estonya, Yunanistan, Ä°ngiltere ve ABD’ye lokum ihraç ediyorlar. Sade lokumun kilosu 8.5 YTL, ekstra fıstıklı lokum 22 YTL, fındıklı lokum 16.5 YTL, cevizli ve kaymaklı lokum 23 YTL. Tel: (212) 522 06 60ÅžEKERCÄ° ALÄ° GALÄ°P100’den fazla çeÅŸidi varÜçüncü kuÅŸaktan Mert Irmak’ın sahibi olduÄŸu Ä°zmir’in en ünlü ÅŸekercilerinden Ali Galip, 1901 yılından beri hizmet veriyor. Kendi imalatı olan 100 çeÅŸitten fazla lokumu ABD, Kanada, Almanya’nın yanı sıra Kemeraltı, Bostanlı, Åžirinyer, Gaziemir’deki maÄŸazalarında, TANSAÅž ve KÄ°PA gibi hipermarketlerde satıyor. Çifte kavrulmuÅŸ Antep fıstıklı, güllü, çöğenli, cezerye ve sucuk lokum en çok tercih edilenler arasında. Lokumların kilosu 5 ile 12.5 YTL arasında deÄŸiÅŸiyor. Tel: (232) 483 77 78CEMÄ°LZADEBestekar Cemil Bey’in lokumlarıUdi, hafız, besteci ve ÅŸekerci Cemil Bey tarafından 128 yıl önce kurulan Cemilzade’nin merkezi Kadıköy’de. Cemil Bey 1867’de Åžehzadebaşı’nda doÄŸmuÅŸ. 1883 yılında henüz 16 yaşındayken ilk ÅŸekerci dükkanını açmış. Cemil Bey’in adıyla anılan lokumcunun SelamiçeÅŸme ve ÅžaÅŸkınbakkal ÅŸubelerine, yakın zamanda Etiler Nispetiye Caddesi’ndeki ÅŸube de eklendi. Ä°ÅŸletmenin sahipleri Cemil Bey’in üçüncü kuÅŸak torunları. Cemilzade’de badem ezmesi ve akide ÅŸekelerinin yanısıra beÅŸ çeÅŸit lokum üretiliyor. Çifte kavrulmuÅŸ fıstıklı, sakızlı, güllü ve meyveli lokumlar tadılmaya deÄŸer. Hálá eski usullerle yapılan akide ÅŸekeri müşterilerin ilgi gösterdiÄŸi tatlar arasında. Çifte kavrulmuÅŸ lokumun kilosu 32 YTL, sakızlı lokum 18 YTL. Tel: (216) 385 04 23SAFRANTAT LOKUMCUSUJapon turistlerin gözdesi1967 yılında Mehmet Çakır tarafından kurulan firma 28 yıldır Safranbolu lokumu yapıyor. Fındıklı, çifte kavrulmuÅŸ Antep fıstıklı, safranlı, güllü ve sakızlı olmak üzere 5 çeÅŸit var. Safranbolu lokumlarının en büyük özelliÄŸi, glikoz oranının düşük olması nedeniyle genzi yakmaması. Günlük lokum imalatı, talep halinde 1.5 tona kadar ulaÅŸabiliyor. Ãœretim hijyenik ortamda ve gıda mühendisi gözetiminde yapılıyor. Özellikle Japon turistler, hediye olarak ülkelerine Safranbolu lokumu götürüyorlar. Safrantat lokumlarının sahibi Metin Çakır. Safrantat’ın ilçede 5, Ä°stanbul Kızıltoprak’ta bir ÅŸubesi var. Tel: (370) 725 10 44 - 712 69 68MALATYA PAZARIÇifte kavrulmuÅŸu deneyin Daha çok kuruyemiÅŸ ve cezeryeleriyle öne çıkan Malatya Pazarı, 20 yıldır lokum üretimi yapıyor. Ãœrettikleri lokumlar mevsimine göre 50-80 çeÅŸidi buluyor. Çifte kavrulmuÅŸ Antep fıstıklı lokum, Malatya Pazarı’nın en çok beÄŸenilen lokumu. Rulo ÅŸeklindeki cevizli lokum, vanilyalı ve kaymaklı lokum tadılmaya deÄŸer. Kaymaklı lokumu daha çok kış aylarında üretiyorlar. Güllü, naneli, sakızlı lokumların yanı sıra farklı tatlardaki kuÅŸ lokumları da var. Antep fıstıklı duble lokumun kilosu 12 YTL. DiÄŸer çeÅŸitlerin fiyatları 6-12 YTL arasında deÄŸiÅŸiyor. Lokumlar Almanya, Hollanda, Danimarka, Belçika, Fransa, Ä°ngiltere gibi ülkelere ihraç ediliyor. Tel: (212) 520 04 40DÄ°VAN PASTANESÄ°Limonlu ve portakallı lokumDivan, Türkiye genelinde pastane ve kafeleriyle öne çıkmış bir iÅŸletme. KurulduÄŸu günden bu yana pasta ve çikolata çeÅŸitlerinin yanı sıra lokum da üretiyor. Naneli, güllü, limonlu, portakallı ve fıstıklı lokumlar Divan’ın beÄŸenilen ürünleri arasında. Müşterilerin sipariÅŸi üzerine farklı tatlarda lokum üretimi de yapılıyor. Lokum ihracatı da yapıyorlar. Türkiye genelindeki tüm ÅŸubelerinde lokum bulabilirsiniz. Çifte kavrulmuÅŸ lokum, Divan’ın spesiyal çeÅŸidi. Kilosu 40 YTL. DiÄŸer lokum çeÅŸitlerinin kilosu ise 27 YTL.Tel: (216) 522 63 01Ä°KBALKatkı maddesi yokAfyonkarahisar’da Ahmet Salim Pancar, Çetin Pancar, Baki Åžensoy, Yakup Evren ve Ä°brahim Evren’in ortaklığıyla kurulan Ä°kbal Åžekerleme, 1991 yılından bu yana üretim yapıyor. Türkiye genelinde 76 satış noktasına dağıtım yapılıyor. Ä°kbal lokumlarının üretiminde ÅŸeker, niÅŸasta, çöğen suyu, çeÅŸidine göre Antep fıstığı, ceviz, fındık, kakao, pralin, kaymak, vanilya ve hindistancevizi kullanılıyor. Ä°simleriyse ilginç: Sultan Spesiyal, İçi Dışı Çikolatalı, Dövme Antep Fıstıklı, Mini KuÅŸ ve Prenses çeÅŸitlerden bazıları. Lokum üretiminde doÄŸal maddeler dışında hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor. Ä°kbal Åžekerleme MüfettiÅŸ Ekibi bile var. Hijyen ve ürünlerin sunuÅŸunu denetleyen bu ekip, aynı zamanda personeli de kontrol ediyor. Tel: (272) 252 55 00YENÄ° UÄžUR HELVACISIAdana’nın eskilerindenAdana’da 1946’dan bu yana hizmet veren Yeni UÄŸur Helvacısı, aynı zamanda ÅŸehrin en eski lokumcularından. Asırlık Kazancılar Çarşısı Arasta’da üç kuÅŸaktır lokum ve ÅŸekerlemenin yüzlerce çeÅŸidini yapıyorlar. Ä°malathanesi ile satış reyonu aynı binada. Yeni UÄŸur’un başında Adnan ÖzdoÄŸru var. Sultan lokumu 4, fındıklı lokum 4, fıstıklı lokum 5, cevizli oscar lokum 10, fıstıklı kuÅŸ lokumu 8, ÅŸeker sucuÄŸu 5, ballı sucuk 8, cezerye çeÅŸitleri 7, tahin helvası 4 YTL. Tel: (322) 351 72 67OÄžUZ UZUN ÅžEKERLEMECÄ°SİÇikolata soslusu bile varOÄŸuz Uzun, Ankara’nın en eski ÅŸekerlemecilerinden. 65 yıllık geçmiÅŸi var. Ali Uzun’un önderlik ettiÄŸi tatlı serüvenini ÅŸimdi oÄŸul OÄŸuz Uzun sürdürüyor. Küçük bir dükkanda Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde 16 yıldır hizmet veriyor. Dükkanda, duble fıstıklı, sakızlı, güllü, portakallı, cevizli, fıstıklı, fındıklı baÅŸta olmak üzere 20 çeÅŸit lokum bulabilirsiniz. Bunlardan en revaçta olanı ise duble fıstıklısı. El yapımı lokumlar arasında bir de OÄŸuz Uzun’a özel çikolata soslu çifte kavrulmuÅŸ lokum var. Fiyatlar 8.60-22 YTL arasında deÄŸiÅŸiyor. Spesiyal lokumun fiyatı 34 YTL. Tel: (312) 426 06 66.TUÄžBA KURUYEMÄ°ÅžSabuniye lokumuyla meÅŸhurAydın’daki TuÄŸba KuruyemiÅŸ ve Lokum firması, Aydın’ın ünlü Sabuniye lokumunu üretiyor. Ä°zmir, Manisa, Balıkesir merkez ve ilçelerinde ÅŸubesi var. Yakında EskiÅŸehir’de de bir ÅŸube açacaklar. En önemli özelliÄŸi, lokumda ve kuruyemiÅŸte kendi ürünlerini satması. Hafta içi 09.00-24.00, pazar günleri ise 11.00-24.00 arasında hizmet veriyorlar. Sabuniye lokumu tereyağıyla, bol fıstıkla yapılıyor ve çok piÅŸirildiÄŸi için sert oluyor. Kilosu 5.20 YTL, sucuklu lokumların her çeÅŸidi 7.20 YTL’ye satılıyor. Çifte kavrulmuÅŸ lokumun kilosu 6.50, çikolatalı lokum 7.20, hindistancevizli lokum 9.00 YTL. Kaliteli ürün elde etmek için lokum, krom kazanlarda buharla piÅŸiriliyor. 1985 yılında kurulan, kısa zamanda ülkenin çeÅŸitli bölgelerine yayılan TuÄŸba Kuruyemiş’in 20 ÅŸubesinde 200 personel görev yapıyor. Tel: (256) 212 27 17, 244 01 62Â
button