Türkiye'nin en iyi 10 lokumcusu

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin en iyi 10 lokumcusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2005 00:51

Türk deyince dünyada akla gelen en ‘tatlı’ şeydir Türk lokumu. Kelime, Arapça rahat ul-hulküm yani boğaz rahatlatan kelimesinden türemiş. Özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırlarında yaygınlaştı.

Avrupa’da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla ve ‘Turkish Delight’ adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başladı. Türk mutfağının bu eski geleneği neyse ki kaybolmadı, bugün de devam ediyor. Bu hafta bayram münasebetiyle jüri üyelerimize, Türkiye’de en lezzetli lokum yapan mekanları sorduk. Listemizde İstanbul, İzmir, Safranbolu, Afyon, Adana, Ankara ve Aydın’dan adresler var.

Lokumu en güzel 10 adres

Osmanlıca rahat ul-hulküm, yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen lokumun, 15. yüzyıldan beri Anadolu’da bilindiği iddia ediliyor. Ancak İmparatorluk sınırları içinde yaygınlaşması 17. yüzyıla rastlıyor. Avrupa’da tanınması ise Turkish Delight adıyla 18. yüzyılda gerçekleşiyor. Belgelerde bugün bildiğimz anlamdaki lokumun mucidi olarak Ali Muhiddin Hacı Bekir adı geçiyor. Hacı Beir Kastamonu’dan yola çıkıp, İstanbul’da dükkan açmış ama Türkiye’nin lokumuyla ünlü başka yöreleri de var. Örneğin Afyon’un kaymaklı lokumunu anmadan olmaz. Bayramlarda daha çok tüketilen, Türk kahvesinin yanında tadına doyulmayan lokum, Türkiye’nin turistik değerlerinden biri aslında. Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin en iyi lokum üreticilerini sorduk.

EN İYİ 10

1. Hacıbekir - İSTANBUL

2. Şekerci Ali Galip - İZMİR

3. Cemilzade - İSTANBUL

4. Safrantat Lokumcusu - SAFRANBOLU

5- Malatya Pazarı - İSTANBUL

6- Divan Pastanesi - İSTANBUL

7- İkbal - AFYON

8- Yeni Uğur Helvacısı - ADANA

9- Oğuz Uzun Şekerlemecisi - ANKARA

10- Tuğba Kuruyemiş - AYDIN


HACIBEKİR

Dünyaya lokum satıyor

Hacıbekir 228 yıllık bir geleneğe sahip. Bu Kurban Bayramı’nda lokum imalatında 462. bayramlarını kutluyor olacaklar. Bugüne kadar 10 padişah ve 10 cumhurbaşkanına ürettiği lokumlardan yedirmiş bir işletme. Beyoğlu, Kadıköy ve Eminönü’nde dört şubesi var. Bahçekapı’daki şube en eski olanı. Hacıbekir bir aile şirketi. Lokumcuyu ailenin beşinci kuşak torunları çalıştırıyor. 18 çeşit lokum var. Ekstra fıstıklı (çifte kavrulmuş), fındıklı, cevizli, güllü, naneli, sakızlı, kahveli, karanfilli, tarçınlı ve zencefilli lokumlar rağbet görüyor. Mevsimine göre yapılan kaymaklı lokum da Hacıbekir spesiyalleri arasında. Sade, hindistancevizli ve bademli lokum klasikleşmiş tatları arasında. Türkiye dışında Yeni Zelanda, Japonya, Güney Afrika, Letonya, Estonya, Yunanistan, İngiltere ve ABD’ye lokum ihraç ediyorlar. Sade lokumun kilosu 8.5 YTL, ekstra fıstıklı lokum 22 YTL, fındıklı lokum 16.5 YTL, cevizli ve kaymaklı lokum 23 YTL. Tel: (212) 522 06 60

ŞEKERCİ ALİ GALİP

100’den fazla çeşidi var

Üçüncü kuşaktan Mert Irmak’ın sahibi olduğu İzmir’in en ünlü şekercilerinden Ali Galip, 1901 yılından beri hizmet veriyor.

Kendi imalatı olan 100 çeşitten fazla lokumu ABD, Kanada, Almanya’nın yanı sıra Kemeraltı, Bostanlı, Şirinyer, Gaziemir’deki mağazalarında, TANSAŞ ve KİPA gibi hipermarketlerde satıyor. Çifte kavrulmuş Antep fıstıklı, güllü, çöğenli, cezerye ve sucuk lokum en çok tercih edilenler arasında. Lokumların kilosu 5 ile 12.5 YTL arasında değişiyor. Tel: (232) 483 77 78

CEMİLZADE

Bestekar Cemil Bey’in lokumları

Udi, hafız, besteci ve şekerci Cemil Bey tarafından 128 yıl önce kurulan Cemilzade’nin merkezi Kadıköy’de. Cemil Bey 1867’de Şehzadebaşı’nda doğmuş. 1883 yılında henüz 16 yaşındayken ilk şekerci dükkanını açmış. Cemil Bey’in adıyla anılan lokumcunun Selamiçeşme ve Şaşkınbakkal şubelerine, yakın zamanda Etiler Nispetiye Caddesi’ndeki şube de eklendi. İşletmenin sahipleri Cemil Bey’in üçüncü kuşak torunları. Cemilzade’de badem ezmesi ve akide şekelerinin yanısıra beş çeşit lokum üretiliyor. Çifte kavrulmuş fıstıklı, sakızlı, güllü ve meyveli lokumlar tadılmaya değer. Hálá eski usullerle yapılan akide şekeri müşterilerin ilgi gösterdiği tatlar arasında. Çifte kavrulmuş lokumun kilosu 32 YTL, sakızlı lokum 18 YTL. Tel: (216) 385 04 23

SAFRANTAT LOKUMCUSU

Japon turistlerin gözdesi

1967 yılında Mehmet Çakır tarafından kurulan firma 28 yıldır Safranbolu lokumu yapıyor. Fındıklı, çifte kavrulmuş Antep fıstıklı, safranlı, güllü ve sakızlı olmak üzere 5 çeşit var. Safranbolu lokumlarının en büyük özelliği, glikoz oranının düşük olması nedeniyle genzi yakmaması. Günlük lokum imalatı, talep halinde 1.5 tona kadar ulaşabiliyor. Üretim hijyenik ortamda ve gıda mühendisi gözetiminde yapılıyor. Özellikle Japon turistler, hediye olarak ülkelerine Safranbolu lokumu götürüyorlar. Safrantat lokumlarının sahibi Metin Çakır. Safrantat’ın ilçede 5, İstanbul Kızıltoprak’ta bir şubesi var. Tel: (370) 725 10 44 - 712 69 68

MALATYA PAZARI

Çifte kavrulmuşu deneyin

Daha çok kuruyemiş ve cezeryeleriyle öne çıkan Malatya Pazarı, 20 yıldır lokum üretimi yapıyor. Ürettikleri lokumlar mevsimine göre 50-80 çeşidi buluyor. Çifte kavrulmuş Antep fıstıklı lokum, Malatya Pazarı’nın en çok beğenilen lokumu. Rulo şeklindeki cevizli lokum, vanilyalı ve kaymaklı lokum tadılmaya değer. Kaymaklı lokumu daha çok kış aylarında üretiyorlar. Güllü, naneli, sakızlı lokumların yanı sıra farklı tatlardaki kuş lokumları da var. Antep fıstıklı duble lokumun kilosu 12 YTL. Diğer çeşitlerin fiyatları 6-12 YTL arasında değişiyor. Lokumlar Almanya, Hollanda, Danimarka, Belçika, Fransa, İngiltere gibi ülkelere ihraç ediliyor. Tel: (212) 520 04 40

DİVAN PASTANESİ

Limonlu ve portakallı lokum

Divan, Türkiye genelinde pastane ve kafeleriyle öne çıkmış bir işletme. Kurulduğu günden bu yana pasta ve çikolata çeşitlerinin yanı sıra lokum da üretiyor. Naneli, güllü, limonlu, portakallı ve fıstıklı lokumlar Divan’ın beğenilen ürünleri arasında. Müşterilerin siparişi üzerine farklı tatlarda lokum üretimi de yapılıyor. Lokum ihracatı da yapıyorlar. Türkiye genelindeki tüm şubelerinde lokum bulabilirsiniz. Çifte kavrulmuş lokum, Divan’ın spesiyal çeşidi. Kilosu 40 YTL. Diğer lokum çeşitlerinin kilosu ise 27 YTL.

Tel: (216) 522 63 01

İKBAL

Katkı maddesi yok

Afyonkarahisar’da Ahmet Salim Pancar, Çetin Pancar, Baki Şensoy, Yakup Evren ve İbrahim Evren’in ortaklığıyla kurulan İkbal Şekerleme, 1991 yılından bu yana üretim yapıyor. Türkiye genelinde 76 satış noktasına dağıtım yapılıyor. İkbal lokumlarının üretiminde şeker, nişasta, çöğen suyu, çeşidine göre Antep fıstığı, ceviz, fındık, kakao, pralin, kaymak, vanilya ve hindistancevizi kullanılıyor. İsimleriyse ilginç: Sultan Spesiyal, İçi Dışı Çikolatalı, Dövme Antep Fıstıklı, Mini Kuş ve Prenses çeşitlerden bazıları. Lokum üretiminde doğal maddeler dışında hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor. İkbal Şekerleme Müfettiş Ekibi bile var. Hijyen ve ürünlerin sunuşunu denetleyen bu ekip, aynı zamanda personeli de kontrol ediyor. Tel: (272) 252 55 00

YENİ UĞUR HELVACISI

Adana’nın eskilerinden

Adana’da 1946’dan bu yana hizmet veren Yeni Uğur Helvacısı, aynı zamanda şehrin en eski lokumcularından. Asırlık Kazancılar Çarşısı Arasta’da üç kuşaktır lokum ve şekerlemenin yüzlerce çeşidini yapıyorlar. İmalathanesi ile satış reyonu aynı binada. Yeni Uğur’un başında Adnan Özdoğru var. Sultan lokumu 4, fındıklı lokum 4, fıstıklı lokum 5, cevizli oscar lokum 10, fıstıklı kuş lokumu 8, şeker sucuğu 5, ballı sucuk 8, cezerye çeşitleri 7, tahin helvası 4 YTL. Tel: (322) 351 72 67

OĞUZ UZUN ŞEKERLEMECİSİ

Çikolata soslusu bile var

Oğuz Uzun, Ankara’nın en eski şekerlemecilerinden. 65 yıllık geçmişi var. Ali Uzun’un önderlik ettiği tatlı serüvenini şimdi oğul Oğuz Uzun sürdürüyor. Küçük bir dükkanda Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde 16 yıldır hizmet veriyor. Dükkanda, duble fıstıklı, sakızlı, güllü, portakallı, cevizli, fıstıklı, fındıklı başta olmak üzere 20 çeşit lokum bulabilirsiniz. Bunlardan en revaçta olanı ise duble fıstıklısı. El yapımı lokumlar arasında bir de Oğuz Uzun’a özel çikolata soslu çifte kavrulmuş lokum var. Fiyatlar 8.60-22 YTL arasında değişiyor. Spesiyal lokumun fiyatı 34 YTL. Tel: (312) 426 06 66.

TUĞBA KURUYEMİŞ

Sabuniye lokumuyla meşhur

Aydın’daki Tuğba Kuruyemiş ve Lokum firması, Aydın’ın ünlü Sabuniye lokumunu üretiyor. İzmir, Manisa, Balıkesir merkez ve ilçelerinde şubesi var. Yakında Eskişehir’de de bir şube açacaklar. En önemli özelliği, lokumda ve kuruyemişte kendi ürünlerini satması. Hafta içi 09.00-24.00, pazar günleri ise 11.00-24.00 arasında hizmet veriyorlar. Sabuniye lokumu tereyağıyla, bol fıstıkla yapılıyor ve çok pişirildiği için sert oluyor. Kilosu 5.20 YTL, sucuklu lokumların her çeşidi 7.20 YTL’ye satılıyor. Çifte kavrulmuş lokumun kilosu 6.50, çikolatalı lokum 7.20, hindistancevizli lokum 9.00 YTL. Kaliteli ürün elde etmek için lokum, krom kazanlarda buharla pişiriliyor. 1985 yılında kurulan, kısa zamanda ülkenin çeşitli bölgelerine yayılan Tuğba Kuruyemiş’in 20 şubesinde 200 personel görev yapıyor. Tel: (256) 212 27 17, 244 01 62
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!