Türkiye'de prostat kanseri riski

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede prostat kanseri riski
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2008 12:47

Türk Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tarık Esen, Türkiye'de her 12 erkekten birisinin prostat kanserine yakalandığını belirterek, 50 yaşını geçen erkeklerin yılda bir kez muayene olmaları gerektiğini bildirdi.

Antalya Belek'te düzenlenen 20. Ulusal Üroloji Kongresi'ne katılan Türk Üroloji Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Tarık Esen, batı toplumlarında 7-8 erkekten birinin prostat kanserine yakalandığını ifade etti.

Esen, Türkiye'de ise 12 erkekten birisinin prostat kanserine yakalandığını belirterek, “50 yaşın üzerindeki erkeklerin yılda bir defa PSA denilen kan muayenesiyle parmak muayenesini yaptırması gerekiyor. Ailelerinde prostat kanseri olanlarsa 40'lı yaşların başından itibaren muayene yaptırmalılar” dedi.

Bazı erkeklerin PSA muayenesi normal çıkınca, parmak muayenesini yaptırmak istemediğini vurgulayan Esen, PSA muayenesinin normal çıksa bile parmak muayenesinin mutlaka yapılması gerektiğini belirtti.
Esen, prostat kanserinin önlenmesinde bilinen bir yöntem olmadığını, ancak zeytinyağı ve soya tüketiminin hastalık riskini azalttığını ifade etti.

Esen, “Önemli olan hastalığı erken fark etmek. Kanser erken fark edilip tedavi edilince, hayatınızın sonuna kadar bir daha bu hastalıkla karşılaşmama gibi bir şansınız olabilir” diye konuştu.

SIK İDRARA ÇIKMA, SORUN BELİRTİSİ

Türkiye'de 50 yaşını geçen ortalama her üç erkekten birinin idrar problemi olduğunu ifade eden Esen, ancak her idrar sorununun tedavi gerektirmediğini söyledi.

Prof. Dr. Esen, ürolojinin, iki saatten daha az sürede idrara çıkılması durumunda sık idrar rahatsızlığı olduğunu kabul ettiğini kaydederek, “Gündüz 8 defadan fazla, gece de 60 yaşından sonra bir defadan fazla idrara kalkma, sık idrar sorunu var anlamına gelir” dedi.

Sık idrar yapma ihtiyacının hastalık belirtisi olabileceğini vurgulayan Esen, şeker, parkinson ve MS gibi mesaneyi etkileyen sinirsel rahatsızlıklarda da sık idrar şikayetinin olabildiğini anlattı.

Prof. Dr. Esen, bazı hastaların da psikolojik sorunları dolayısıyla dönemsel sık idrar sorunu yaşadıklarını ifade etti.

İdrarı tutarak sıkışık durumda beklemenin belirlenmiş bir zararının olmadığını söyleyen Esen, ancak mesanenin aşırı gerilmeye bırakılmaması ve sık sık boşaltılması gerektiğini belirterek, mesanenin böbrekler için supap vazifesi gördüğünü kaydetti.

Sigara kullananların mesane kanserine yakalanma riskinin de yüksek olduğunu anlatan Esen, “Mesane kanserine yakalanan her iki kişiden birisi ciddi sigara tüketicisidir. Kadınlarda iki kişiden birisi, erkeklerde ise 3 kişiden birisi sigara bağımlısıdır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!