Türkiye’ye 9 milyar dolar yatırdık, asker 2 milyar dolar kár payı alacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye 9 milyar dolar yatırdık, asker 2 milyar dolar kár payı alacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2008 00:00

Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, göreve geldiğinden bu yana geçen 8 yılda Oyak’ın 38 yılını ikiye katlayan varlık artışı başarısı gösterdiklerini belirterek, "8 yılda Türkiye’de 9 milyar dolar yatırdık. Oyak’ın 236 bin üyesine 2007 yılında 2 milyar dolarlık aktüeryal kár yarattık" dedi.

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, 2000 yılından bu yana başta Erdemir olmak üzere Türkiye’ye 9 milyar dolar yatırdıklarını, 2007 yılı aktüeryal kárlarının da 2 milyar doları bulduğunu söyledi. Şimdiki görevinde 8 yılı geride bırakan Ulusoy, 2007’nin 1961’de kurulan Oyak için "tüm emek ve çabaların taçlandığı" bir yıl olduğunu belirtti. Ulusoy, rekor sonuçlar elde ettikleri 2007 verilerini Deniz Line’dan kiralayıp "Oyak Hepimizin" sloganlarıyla donattıkları Ankara Feribotu’yla, 25 şirketin genel müdürü, 5 genel müdür yardımcısı ve 160 işçiyle çıkarma yaptığı Ereğli’deki Erdemir’de açıklama yolunu seçti.

Konuşmasında sık sık "Hepimiz aynı gemideyiz" vurgusu yapan Coşkun Ulusoy, açık adı "Ordu Yardımlaşma Kurumu" olan Oyak’ın 236 bini aşkın üyesinin tasarrufunu en iyi şekilde değerlendirdiklerini, tarihi rekorlar kırdıklarını ifade etti. Ulusoy, şöyle konuştu: "2007 yılında toplam kurum varlığı 7.7 milyar YTL’ye, diğer bir deyimle 6 milyar dolara ulaştı. Aktüeryal kárımız 2.6 milyar YTL (2 milyar dolar) oldu. Oyak üyelerine sağlanan nema oranı da bir başka rekorla yüzde 54.2’ye çıktı. Yani, Oyak üyeleri, kuruma yatırdıkları her 100 YTL’yi 154.2 YTL olarak alabilecek noktaya geldi. Bu nema oranı, 2007 ÜFE’sini (yüzde 5.9) 9.2’ye, TÜFE’yi de (yüzde 8.4) 6.5’e katladı."

38 yılını ikiye katladık

Ulusoy, Oyak’ın kurulduğu 1961’den itibaren 1999 sonuna kadar 2.8 milyar dolarlık varlık yarattığına dikkat çekerek, şunları dile getirdi: "Benim arkadaşlarımla birlikte işin başında olduğum 2000-2007 döneminde 5.6 milyar dolarlık varlık yarattık. Bunun 2.7 milyar doları Oyakbank’ın ING’ye satışından geldi. Görüldüğü gibi Oyak, gittikçe varlıklarını daha da büyütüyor. Emekliliği gelen Oyak üyeleri de aynı oranda büyüyen nemalarını alıp ayrılıyor."

Oyak’ın son 7-8 yılda Türkiye’ye 9 milyar dolar yatırdığını vurgulayan Coşkun Ulusoy, bunun hesabını şöyle ortaya koydu: "Erdemir’in yarısını 3 milyar dolara yakın bir bedelle özelleştirme ihalesinden aldık. Erdemir’i aldığımızda İsdemir’de yeni yeni başlayan yassı ürüne dönüş yatırımını fazlasıyla sürdürdük. 3 milyar dolara yakın bir harcama da burada gerçekleşti. Kurulduğu günden bu yana uzun demir-çelik üretimi yapan İsdemir, bu yıl sonuna doğru Erdemir gibi yassı ürün de üretecek. Ayrıca Oyakbank’ı satarak ING gibi dünya devi bir bankayı Türkiye’ye çektik ve 2.7 milyar dolarla tek kalemde en büyük yabancı sermayeyi ülkemize taşıdık. Saydığım üç temel adımda Oyak, Türkiye’ye 9 milyar dolar yatırmış oldu."

Coşkun Ulusoy, Oyakbank’ın ve Axa Oyak’taki hisselerinin satışı, yarattıkları diğer kaynaklarla birlikte ellerinde 3.5 milyar dolarlık nakit oluştuğunu belirterek, "Bu paranın bir bölümüyle yurtdışında şirket satın almak gibi fırsatları değerlendireceğiz" dedi.

Ağustosta emekli olacak tümgeneral 337 bin YTL alacak

Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, yarattıkları varlıkların kurum üyelerine nasıl yansıdığını şu örneklerle ortaya koydu:

TÜMGENERAL

(1972): Bugüne kadar 14 bin 372 YTL aidat ödedi. Ağustos 2008’de emekli olurken Oyak’tan 337 bin 84 YTL alacak. Eğer devletin sosyal güvenlik sisteminde olsaydı, alacağı birikim 59 bin 499 YTL’de kalacaktı.

KIDEMLİ ALBAY

(1978): Bugüne kadar 12 bin 662 YTL aidat ödedi. Önümüzdeki ağustos aynında 218 bin 19 YTL’yi alıp emekli olacak. Devletin sosyal güvenlik sisteminde alacağı para 53 bin 366 YTL’yi geçmezdi.

KIDEMLİ BAŞÇAVUŞ

(1978): Oyak’a ödediği aidat 10 bin 607 YTL’yi buldu. Ağustosta emekli olurken 172 bin 226 YTL alacak. Devletin sosyal güvenlik sisteminde olsaydı birikimi 47 bin 67 YTL’yi ancak görürdü.

Batık 7 bankadan 2.7 milyar dolarlık bir değer yarattık

ING’ye 2.7 milyar dolara sattıkları Oyakbank’ı bir anlamda sıfırdan yarattıklarını savunan Coşkun Ulusoy, şu değerlendirmeyi yaptı: "Oyakbank’ı 2001’de kapanmak üzere olan 7 bankadan çıkarıp bugünlere getirdik. 2000’de Oyakbank’ın 11 şubesi, 1 ATM’si ve birikmiş zararı vardı. TMSF’nin bazı bankaları içine koyduğu Sümerbank’ı alıp bünyemize katarak Oyakbank’ı büyüttük. Planladığımız şekilde doğru zamanı, iyi müşteriyi bulunca bankamızı 2.7 milyar dolara sattık. Oyakbank olayında tam bir ’girişim sermayesi’ gibi davranmış olduk."

22 dönümlük ’küçük tarla’da Koç’tan ve Sabancı’dan daha iyi kazandık

COŞKUN Ulusoy, Oyak’ta elde ettikleri sonuçların başarısını ortaya koymak üzere "Grup A" ve "Grup B" diye adlandırdığı iki büyük grubun verileriyle karşılaştırmalar yaptı. Oyak’ın 22 milyar 407 milyon YTL’lik toplam varlıklarını, "22 dönümlük küçük tarla" diye niteleyen Ulusoy, bu tarlada çok daha büyük verim elde ettiklerini savundu. Ulusoy, "Karşılaştırma yaptığınız grupların isimlerini neden açıklamıyorsunuz. Çekindiğiniz bir şey mi var?" sorusu üzerine, "Grup A dediğim Koç, Grup B dediğim ise Sabancı’dır" bilgisini verdi. Ulusoy’un karşılaştırması şöyle:

OYAK: Net dönem kárı 2 milyar 865 milyon YTL, özsermaye 8 milyar 131 milyon YTL, net kárın özsermayeye oranı yüzde 35.23, varlıklar 22 milyar 407 milyon YTL, dönem kárının varlıklara oranı yüzde 12.79.

GRUP A (Koç Grubu): Net dönem kárı 2 milyar 295 milyon YTL, özsermayesi 7 milyar 852 milyon YTL, net kárın özsermayeye oranı yüzde 29.23, varlıklar 59 milyar 707 milyon YTL, dönem kárının varlıklara oranı yüzde 3.84.

GRUP B (Sabancı Grubu): Net dönem kárı 969 milyon 487 bin YTL, özsermayesi 8 milyar 549 milyon YTL, net kárın özsermayeye oranı yüzde 11.34, varlıklar 79 milyar 330 milyon YTL, net dönem kárının varlıklara oranı yüzde 1.22.

Ben olsam Ziraat Halk, Vakıf ve İş Bankası’nı birleştiririm

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, bankacılık sektörünün artık Oyak’a göre bir iş alanı olmadığını ifade ederek, "Geçmişte bankacılık sektörüne emek ermiş bir vatandaş olarak" diye söze girip, şu öneriyi gündeme getirdi: "Türk bankalarının şimdiki boyutlarıyla dünya devleriyle yarışması mümkün değil. Benim elimde yetki olsa, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve İş Bankası’nı birleştirir, büyük bir Türk bankası yaratırdım. Bu boyutta bir banka dünyadaki devlerle çok daha güçlü bir şekilde rekabet edebilir."

İşlerimiz büyüdü şimdi uçak ve gemi alacağız

COŞKUN Ulusoy, Oyak’a bağlı şirketlerin işlerinin çok büyüdüğünü, buna bağlı olarak uçak ve gemiler almayı gündeme getirdiklerini bildirdi. Ulusoy, bu konuyu şöyle anlattı: "İsdemir bu yılın sonuna doğru yassı ürün üretimine başlayacak. Kuzeyde’ki Erdemir’le Güneyde’ki İsdemir arasında yoğun bir deniz taşıma trafiği doğacak. Bunun için deniz taşımacılığına da gireceğiz. Bu işi en azından şimdilik kendi ihtiyaçlarımız için gündeme getireceğiz. Ayrıca Mardin’de çimento fabrikamız, Malatya ve Sivas’ta madenlerimiz var. Arkadaşlarımız oralara gidip-dönme konusunda epey zaman kaybediyor. Bu işleri günübirlik seyahatlerle çözmek istiyoruz. Onun için uçak ve helikopter de alacağız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!