Türkiye’nin Royal Ascot’u

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin Royal Ascot’u
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2005 00:50

Mustafa Kemal Atatürk adına gerçekleştirilen ve bu yıl 79’uncusu düzenlenen ‘Gazi Koşusu’, İngiltere’nin dünyaca ünlü ‘Royal Ascot Yarışları’nın şaşaasını gölgede bıraktı.

İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda geçtiğimiz pazar alışılagelenden farklı bir telaş hakimdi. Sabahın erken saatlerinden itibaren hipodromu dolduran yarışseverler, yılda sadece bir kez düzenlenen Gazi Koşusu’nda elde edilecek hasılata ortak olabilmek için büyük bir mücadele içine girdi.

Aynı heyecan protokol tribününde de yaşanıyordu. At yarışlarının Oscar’ı kabul edilen bu organizasyonda kupanın sahibi olabilmek için üç yıl boyunca hazırlanan at sahipleri, yarışa dakikalar kala gözlerini start noktasına dikmişti.

Ve sonunda beklenen an geldi, start verildi. 2 bin 400 metre mesafedeki koşu başladığı anda herkes nefeslerini tutup, favori atlarına odaklandı. Koşuda finish noktasını ilk geçense Gülsüm Eliyeşil’in 17 numarayla yarışan ‘Popular Demand’ isimli safkanı oldu. Böylece Eliyeşil ailesi Gazi Kupası’nı 13’üncü kez kazandı.

Şık konuklara özel defile

O günkü yarışlarda en çok dikkat çeken detaysa, protokol tribünündeki konukların şıklığıydı... Prosedür gereği erkeklerin takım elbise, kadınların ise tuvaletleriyle katıldıkları organizasyonun atmosferi, İngiltere’nin dünyaca ünlü ‘Royal Ascot Yarışları’nı bile gölgede bıraktı.

Öte yandan Gazi Koşusu, bu yıl mini bir de defileyle renklendi. Ünlü modacı Cemil İpekçi’nin organize ettiği şapka defilesi, konukların büyük ilgisini çekti. Ünlü mankenlerin görev aldığı defilede, ilginç şapka tasarımlarına yer verildi.

Gerek yaşanan heyecan, gerek konukların şıklığı, gerekse organizasyonun kusursuzluğu ile uzun süre konuşulacak olan 2005 Gazi Koşusu, bir sonraki koşuya kadar hafızalardan silinmeyecek gibi görünüyor.

At sahipleri baloda stres attı

Gazi Koşusu’nun heyecanı aslında bir gece önceden yaşanmaya başlamıştı. Yarıştan önceki gece Veliefendi Hipodromu’nun hemen yanındaki piknik alanında düzenlenen baloda bir araya gelen at sahipleri, büyük günün stresini üzerlerinden atmaya çalıştı. Erkeklerin smokin, kadınlarınsa tuvaletleriyle boy gösterdikleri gecede ikram kusursuzdu. Türkiye’nin dört bir yanından gelerek bu geceye katılan at sahipleri, eğlenceye önce ENBE Orkestrası’nın müzikleri ve ardından sahneyi devralan Nükhet Duru-Cenk Eren konseri eşliğinde geç saatlere kadar devam etti.

ROYAL ASCOT NEDİR

Atlar değil asıl

giysiler yarışır


Londra’nın hemen dışında yapılan beş günlük bir yaz yarışı olan Royal Ascot’un tarihi 1711 yılına dayanır. Bu yarışlar iyi beslenmiş safkanları, parlak ipek kıyafetli jokeyleri ve yarış tutkunlarını bir araya getiriyor. Royal Ascot’un simgesi şapkalar: Erkekler silindir şapkaları tercih ederken, kadınlar ünlü modacıların tasarımı olan gösterişli şapkaları tercih ediyor. Yarışlar, bölgedeki yenilenme çalışmaları sebebiyle bu yıl 14-18 Haziran arası York şehrinde gerçekleştirildi. Yaklaşık 600 bin kişinin izlediği yarışlar sırasında, yaklaşık 7 bin 500 ıstakoz, 150 bin şişe şampanya, 6.5 ton somon tüketildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!