Türkiye’nin master yüzücüleri

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin master yüzücüleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2008 00:00

Aralarında CFO’lar, yönetmenler, pazarlama müdürleri var. İş tempoları tüm yoğunluğuyla devam ederken, biraz aileleriyle geçirdikleri zamandan çalıp, biraz hafta sonu tatillerinden kısıp yüzmeye gidiyorlar. Fırsat buldukça falan değil, haftada birkaç gün düzenli antrenman yapıyorlar. Kimi iş çıkışı havuza koşuyor, kimi sabahın beşinde.

Amaç biraz sağlıklı yaşam, biraz eğlence. Yine de bu sıkı çalışmaya rağmen, bundan birkaç ay öncesine kadar onlara sadece "hobileri yüzme" denebilirdi. Fakat Türkiye Yüzme Federasyonu’nun geçen temmuzda Türkiye’de "Masterler" yüzme kategorisi oluşturma kararı bu durumu değiştirdi. Önce İstanbul’da, ENKA tesislerinde 17 Ağustos’ta ilk masterlar yüzme yarışı yapıldı. Sonra 29-30 Ekim’de Burhan Felek Spor Kompleksi’nde ilk Cumhuriyet Kupası Türkiye Masterler Yüzme Şampiyonası. İşin içine yarış ve rekabet girince, o sıkı antrenmanlar daha da bir anlam kazandı. Türkiye’nin ilk master yüzücülerinin hedefi, mart başındaki milli takım seçmelerini geçip nisanda Avustralya’daki dünya şampiyonasına katılabilmek.

HİÇ OLMADIĞI KADAR HIZLI YÜZÜYORUM

Oğuz Koban (39) Smile Holding CFO’su:
Yüzmeyi sekiz yaşında, Kınalıada’da öğrendim. İş hayatına atıldıktan sonra hiç spor yapmadım. Sonra belimde çıkan sıkıntılara iyi gelir diye yüzmeye başladım. ENKA’da Süha Hoca’yla tanıştım. Bana çok insafsız bir çalışma programı hazırladı. Şimdi haftada 22 kilometre yüzüyorum. Süha Hoca, yüzme şeklimi hem su üstünden, hem su altından filme çekti ve stilimi oturtmama yardımcı oldu. Masterlar yarışlarının başlaması, çalışmaları daha da güzelleştirdi. Mesela, daha önce hiç bu kadar hızlı yüzmüyordum. Bir de tüm kulüplerden bağımsız bir internet sitesi kurdum: yuzuyoruz.com. Her akşam yarım saat-45 dakika onunla ilgileniyorum.

NORMAL ŞAMPİYONADAN ON KAT DAHA GÖSTERİŞLİ

ENKA’nın yüzme başantrenörü Süha Tokman, master dünya şampiyonalarının normal şampiyonalara göre yüz kat daha gösterişli geçtiğini anlatıyor: "Mesela normal bir dünya şampiyonasında dünyanın en iyi yüzücüleri yüzüyor. Ama mayo alayım desen, bir yüzme malzemeleri dükkanı bulamazsın. Masterler şampiyonasına gidiyorsun, bir sürü dükkan, bir sürü stand var. Çünkü yüzenlerin hepsi doktor, mühendis, yönetici, avukat. Hem paraları bol, hem giyim kuşamlarına özen gösteriyorlar. Master yüzücülerde öyle gözlükler, öyle mayolar, öyle el paletleri ve MP3 çalarlar var ki, resmen bir servet yatırmışlar sanırsınız. Ama normal yüzücüye elli liralık bir şnorkel aldırana kadar göbeğimiz çatlıyor. Üstelik bir master şampiyonasının kazanma hırsı ve iddia açısından, olimpiyattan hiç farkı yok."

Ender Kalpak (33), Antrenör-Beden Eğitimi Öğretmeni: Yüzmeye yedi yaşında İstanbul’da, ENKA’da başladım. 1994’te Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu’nu kazanınca, iki yıl daha devam edip 1996’da yüzme hayatımı bitirdim. Sadece her yıl İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki yüzme maratonlarına katılıyordum. Sonra buna da ara verdim. Geçen nisan ayında askere gittim. Tuzla’daki Deniz Harp Okulu’nda görevliydim, bu sayede tekrar antrenmana başladım. Hemen ardından da ENKA’da masterlar yarışı düzenlendi. Hem kelebek, hem serbest stilde birinci oldum. İlk Türkiye Masterlar Şampiyonası’nda 50, 100, 200 ve 400 metre serbestte, 50 ve 100 m. kelebekte ve bayrak yarışında birincilik aldım. Şimdi Avustralya’daki dünya şampiyonasına gidebilmek için haftada dört gün çalışıyorum.

ELİMİ YÜZÜMÜ YIKAR HAVUZA KOŞARIM

Metin Aslan (39), Yönetmen-Aktör-Yazar:
Yüzmeyi, İstanbul’da Yeşilyurt Deniz Kulübü’nde, çocukken öğrendim. Ama yüzmeyi yaşamıma 2001’de ciddi olarak soktum. İlk üç yıl her gün, sonra haftada altı gün yüzdüm. Son iki aydır, günde yedi km yüzüyorum. Sabah 4, akşam 3. Elimi yüzümü yıkadığım gibi soluğu Maslak’taki Darüşşafaka tesislerinde alıyorum. Eğer hasta değilsem, çok önemli bir işim yoksa, her sabah beşte kalkıp işe gitmeden önce yüzerim. Akşam iş dönüşü gene yüzüyorum. Programımı buna göre ayarlıyorum. Bu yıl benim için çok gergin bir yıldı. Annemi kaybettim, üstelik Sinema-TV Bölümü’ndeki yüksek lisans programını bitirmek zorundaydım. Yüzme benim için terapi gibiydi. İstanbul Boğazı’ndaki yarışlarda, bu yıl yaş kategorimde üçüncü, Çanakkale Boğazı’ndaki ve Meis-Kaş arasındaki yarışlarda birinci oldum.

40’IMIZA GELDİK HÁLÁ YARIŞIYORUZ

Ebru Köksal (39), Galatasaray Kulübü Pazarlama Grup Başkanı:
19 yaşından beri yüzüyordum, fakat üniversiteyi bitirip çalışmaya başlayınca ara verdim. Sonra evlilik ve çocuklar geldi. Çocuklarımı ENKA’ya antrenmana getirip götürürken, ben de tekrar yüzmeye başladım iki yıl önce. Artık haftada iki gün antrenman yapıyorum. Kurbağalama stilinde yüzüyorum. 29 Ekim’deki yarışlarda 50 metrede yaş grubumun birincisiydim. Aslında her zaman spor yaptım; yürüdüm, koştum. Ama bir amaç için yarışmak farklı. Bir de, 40’ımıza geldik, hálá yarışıyoruz diyebilmek güzel.

BÜTÜN HOCALARI ESKİTTİM

Algan Ergene (39), Doğan Egmont CFO’su:
Küçükken, çocuklar denizde ne kadar öğrenirse o kadar yüzebiliyordum. İşte, günün birinde bir arkadaşım "Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin havuzuna gidiyorum, bel ağrılarından dolayı" dedi. 1999 yılıydı "Hadi, ben de başlayayım" dedim. Başlayış o başlayış. Hálá oradayım. Haftada iki kere gidiyorum. Kurumsal olimpiyatlarda, üç kez 1500 metrede birinci, 200 metrede bir kez birinci, bir kez ikinci oldum. Birinci gelen arkadaş zaten eski yüzücüydü. İşin içine Türkiye Şampiyonası’nın girmesi, yüzmeyi daha zevkli hale getirdi.

DÜNYADA 94 YAŞINDA MASTER YÜZÜCÜLER BİLE VAR

Master yüzme kategorisi ilk kez 1970’te ABD’de ortaya çıktı. 19 yaş üstündeki herkese açıktı. Ama 19-25 yaş arasındakilerin çoğu, zaten üst düzey yüzücü olduğu için, pratikte master kategori 25 yaşın üstündekileri kapsadı. Bu kategorinin kurulmasının iki amacı vardı: Birincisi, yüzmeyi geç keşfetmiş kişilere rekabetin ve sporun tadını çıkarabilecekleri bir alan yaratmak. İkincisi, eskiden lisanslı yüzenlerin ilerleyen yaşlarda da bu spora devam etmesini sağlamak. Kategorinin üst sınırını kişinin azmi belirliyor. 94 yaşında yarışlara katılan kişiler var dünyada. Her beş yaş dilimi için ayrı yarış düzenleniyor.

GALATASARAY’IN DİNOZORLARI
/images/100/0x0/55eac9eff018fbb8f896ce63


Türkiye Master Yüzme Şampiyonası’na ENKA, Galatasaray ve Bursa Su Sporları Antrenörleri ve Sporcuları Derneği’nden sporcular katıldı. Aralarında Murat Özüak, Süha Tokman, Yılmaz Özüak ve Nejat Nakkaş gibi Türkiye’nin eski ünlü yüzücüleri ve antrenörleri de vardı. Zaten Yılmaz Hoca (72) (üstte solda) ile Nejat Hoca (78) en deneyimli master yüzücüler. 40’a yakın yüzücüden, sekizi kadın. Galatasaray adına katılan ekip, kendilerine "Dinozorlar" adını takmış. Kadın yüzücülere de dinozoriye deniyor. İsimlerine özel bir tişört de bastıran grup, internet sitesinde dünya şampiyonası için iddialı olduğunu söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!