Türkiye’nin en iyi birahaneleri

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi birahaneleri
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 02, 2004 00:00

Türkiye’de yıllarca birahane deyince akla salaÅŸ, kadınların pek uÄŸramadığı, sigara dumanına boÄŸulmuÅŸ mekanlar geldi. Åžimdi, bira üreticilerinin de sponsorluÄŸuyla modern bir görünüme kavuÅŸuyorlar. Büyük kentlerde Alman bira evlerine, Ä°ngiliz publarına rastlanıyor. Bu hafta büyük jüriye Türkiye’nin en iyi birahanelerini sorduk. En iyi 10 listesinde sadece klasik birahaneler deÄŸil, canlı müzik yapılan publar, birasını kendi üreten yerler de var.EN Ä°YÄ° 101. Taps - Ä°stanbul 2. Me Gusta - Ä°stanbul3. Alman Biraevi- Ä°stanbul4. The Pub- Ankara 5. Sirena- Ä°zmir6. Bierstube- Ä°stanbul7. BeyoÄŸlu The North Shield8. Old English Pub- Ä°stanbul9. Kalyon - Ä°zmir10. Gümüşat - AdanaTAPSKendi birasını kendisi üretiyor TeÅŸvikiye’de 3 katlı bir binası bulunan Taps, sadece kendi ürettiÄŸi birayı satıyor. Sahipleri Bahadır ve Alpaslan KarahanoÄŸlu. Ä°ki sene önce açılan mekanın barı 80, restoranı 120 kiÅŸilik. Ãœst katında arpa deÄŸirmeni, orta katında bira üretim tankları, alt katında ve bodrumunda da bira bekleme ve servis tankları var. Ãœrettikleri birayı taze olarak satıyorlar. Bu güne kadar stout, ale, lager, hefeweizen wheat bear gibi 22 çeÅŸit bira üretmiÅŸler. Bira musluklarında bu çeÅŸitler arasından dönemden döneme seçilen 4 çeÅŸit bulunuyor. Filtre edilmiÅŸ veya edilmemiÅŸ deÄŸiÅŸik tatlarda biralar yapıyorlar. Ãœretim için tüm malzemeyi Almanya’dan getiriyorlar, bira ustası da Almanya’dan gelen Tobias Palmer. Taps’te biranın yanında Ä°talyan ve Amerikan mutfağından yemekler var. Midyeleri, ‘Taps Steak’leri ve Portobello pizzaları en tutulan yemekleri. Pizza hamuru mayasında ve birçok yemekte bira kullanılıyor. 250 ml’lik en küçük boy biraları 6 milyon; 500 ml.’lik biraları 8 milyon lira. Tel: (212) 296 20 20ME GUSTAYeni birahane konseptinde bir ilk‘Me Gusta’ Ä°spanyolca ‘hoÅŸlanıyorum’ anlamına geliyor. Efes Pilsen’in, Birahaneleri Ä°yileÅŸtirme Projesi’nin ilk denemesi olan Me Gusta; Efes, Beck’s ve Miller markalarının çeÅŸitlerini satıyor. Sahibi Vedat Akkaya. Dünya mutfağından tatlar sunan Me Gusta’nın mönüsünde Meksika yemekleri ağır basıyor. Dürüm ÅŸeklindeki biberli Meksika yemeÄŸi fajitaları, spagettileri ve Topkapı pizzaları çok tutuluyor. Tüm et ve tavuk ürünlerini kömürlü ızgarada piÅŸiyorlar. Hijyene büyük özen gösterilen mekan 250 kiÅŸi kapasiteli. 200 metrekare mutfak, 600 metrekare restoran-birahane alanı bulunan Me Gusta’da müşteriler ücretsiz Amerikan bilardosu da oynayabiliyor. Her gün bir DJ müzik yapıyor. Mekanın iki dev sinevizyon cihazı var. Bira dışında da her tür alkollü içkiyi satan Me Gusta’da en çok tutulan bira olan Efes Pilsen’in fıçı birası 4 milyon 750 bin lira. Tel: (212) 252 90 46ALMAN BÄ°RAEVÄ°Müze olacakken bira evi olduAlman Biraevi 1996 yılında bira müzesi yapılmaya çalışılan sonra bu giriÅŸimin baÅŸarısız olmasıyla sadece birahaneye dönüşen bir mekan. BeyoÄŸlu’nda aynı sokakta yer alan Cadde-i Kebir’in sahipleri tarafından iÅŸletiliyor ve aynı mönüye sahip. Ä°talyan ve Fransız usulü yemeklerden Kebir Kebap, Kebir Spagetti en çok tutulan yiyecekler. Alman Biraevi’nde Efes Pilsen, Tuborg, Carlsberg, Corona, Rolling Rock, Ice Beer, Grolsch, Heineken gibi 20’nin üzerinde deÄŸiÅŸik bira çeÅŸidi bulunuyor. Fıçı birada sadece Tuborg satan Alman Biraevi 300 kiÅŸi kapasiteli. ÇarÅŸamba, perÅŸembe, cuma ve cumartesi geceleri canlı alternatif rock müziÄŸi çalınıyor. Cuma ve cumartesi geceleri 10 milyon lira giriÅŸ ücreti alınıyor, fiyata bir yerli içki dahil. Fıçı Tuborg biranın fiyatı da haftaiçi 3 milyon lira iken haftasonu 4 milyon lira. Tel: (212) 293 75 65 THE PUBÖzel promosyonlar varThe Pub’da cuma ve cumartesi günleri adım atılacak yer bulunmuyor. Ä°ki kattan oluÅŸan ve iki yıl önce açılan barın Atakule manzaralı terası var. 200 kiÅŸi oturma kapasiteli ama 600 kiÅŸi alabiliyor. Mekanda büyük bir sinevizyon ekranı, şömine ve yedi tane dart tahtası bulunuyor. Ä°ngiliz birahanelerini andıran The Pub’ta 100’e yakın içki çeÅŸidi mevcut. Budwiser, Corona, Sol, Killkenny, Labatlce, Grolsch, Carlsberg ve Tuborg olmak üzere sekiz çeÅŸit de bira var. AkÅŸam saat 19.30’a kadar Happy Hour uygulaması dahilinde, içilen içkinin ikincisi ücretsiz. Her hafta baÅŸka bir içkide de yüzde 25 indirim yapılıyor. SarhoÅŸ olup olmadığınızı kontrol etmek için bir alkolmetre bile var. Tel: (312) 442 38 44SÄ°RENAKordon’daki deniz kızıKordonboyu’nda Servet BaÅŸak ve Altan Yumrukçu’nun sahibi olduÄŸu Sirena, 1976’dan beri hizmet veriyor. Mitolojide yarı kadın, yarı balık olan denizkızı anlamına gelen Sirena, bahçesiyle birlikte aynı anda 350 kiÅŸiyi ağırlayabiliyor. Tüm ithal içkilerin yer aldığı barının yanı sıra Efes Pilsen, Beck’s ve Miller bira satılıyor. Efes Pilsen’in ÅŸiÅŸesi 3.5 milyon lira. 14 personelin görev yaptığı Sirena’nın dekorasyonu da 28 yıldır hiç deÄŸiÅŸmemiÅŸ. Prof. Dr. DoÄŸan Tuna’nın yaptığı düzenleme oldukça ferah. Orta yaÅŸ ve üzeri müşteri kitlesine sahip. Balık hariç her türlü yemek var. Çerkezköy sosisleri ise spesiyal. Fiyatı 5 milyon lira. Tel: (232) 421 33 86BIERSTUBEAlmanca bira evi demekPolat Renaissance Otel’de 11 yıllık bir mekan. Adı Almanca ‘bira evi’ anlamına geliyor. 150 metrekarelik 100 kiÅŸi kapasiteli mekan Alman tarzı ahÅŸap dekorasyonlu. Fıçı birada Efes satan Bierstube, yakında Becks fıçı satmayı da planlıyor. ÅžiÅŸe olarak Efes çeÅŸitleri, Beck’s, Miller, Bud, Calsberg, Hollanda birası Grolsch, Meksika birası Corona ve alkolsüz bira olarak Alman birası Clausthaler bulunuyor. AkÅŸam 5’ten gece 2’ye kadar açık. Batı’da bir gelenek olan happy hour uygulamasıyla, akÅŸam 5’ten 8’e kadar tüm içeceklerde yüzde 25 indirim uygulanıyor. YeÅŸilyurt’un denizi ve otelin havuzunu görüyor. Cumartesi günleri açık büfesi, cuma ve cumartesi geceleri slow canlı müzikleri var. Mönü Alman yemekleri ağırlıklı. Efes fıçı bira 8 milyon 500 bin, Beck’s 12 milyon 500 bin lira. Tel: (212) 414 18 00BEYOÄžLU THE NORTH SHIELDAkÅŸamları tarife deÄŸiÅŸiyor BeyoÄŸlu AFM FitaÅŸ sinemalarının içinde bulunan North Shield, Ä°stiklal Caddesi’ne bakıyor. North Shield’ın Türkiye genelindeki 15 mekanından biri olan pub’da 14 çeÅŸit bira var. Efes Pilsen, Tuborg, Carlsberg, Beck’s, Bud, Sol, Fosters, Kilkenny, New Castle, Mc.Ewans’theakton, Cube gibi biralar arasında Efes Pilsen, Carlsberg ve Tuborg fıçıdan da satılıyor. Ale denilen Ä°ngiliz biraları çok seviliyor. Şömineli, 2 katlı ve 300 kiÅŸi kapasiteli mekanda plazma TV’lerden maç izlenebiliyor. Hafta içi sabah 11.00-01.00, cuma-cumartesi 11.00-04.00 arası açık. ÇarÅŸamba, cuma ve cumartesi günleri DJ tarafından underground müzik çalınıyor. Ä°talyan ağırlıklı yemekler var. En ucuz biraları olan Efes Pilsen fıçı, gündüz 4,5 milyon, saat 16’dan sonra 6,5 milyon lira. Tel: (212) 245 21 62OLD ENGLISH PUBBira yanında fish and chips BaÄŸdat Caddesi’nde 5 yıldır faaliyette. 170 kiÅŸi kapasiteli. Efes Pilsen, Bud, Sol, Kilkeny, Fosters, Labotice, Becks, Miller biralarının çeÅŸitlerini satıyorlar. Yemekte, biftek çeÅŸitleri olan New York steak, Manchester steak; tavuk yemeklerinde özel sosa yatırılmış kemiÄŸi alınmış yanında bol garnitür ile servis edilen tavuk but lady Luisiana en çok tercih edilenler. Ä°ngiliz geleneksel yemeÄŸi fish and chips de sunan Old English Pub’da Robin Hood burger çok seviliyor. Mekanın yenilen dekoru ve ikinci kattan sunduÄŸu BaÄŸdat Caddesi manzarası da müşteri çekmesine yardımcı oluyor. Bar üstünde yer alan plazma televizyonunda Ä°ngiltere ve Türkiye lig maçları yayınlanıyor. Ä°thal biralardan en çok satan Bud 7 milyon 500 bin lira, Efes fıçı bira ise 4 buçuk milyon lira. Tel: (216) 385 25 04KALYONŞöhreti Ä°zmir’i aÅŸtıAlsancak’ın en eski birahanelerinden Kalyon, bu yıl 26. yaşını kutladı. Zafer ve Haluk Olcay kardeÅŸlerin sahibi olduÄŸu Kalyon, pazar hariç haftanın her günü 10.00-24.00 saatleri arası hizmet veriyor. Ä°thal içkilerin yanı sıra tombul ÅŸiÅŸede Efes Pilsen, Beck’s ve Miller biraları var. Efes Pilsen’in ÅŸisesi 3.5 milyon lira. Bahçesiyle birlikte 150 kiÅŸi kapasiteye sahip Kalyon’da altı personel görev yapıyor. Dekorasyonu ahÅŸap ağırlıklı ve çıkma gemi parçalarıyla donatılmış. Öğlen set mönü, akÅŸam kalamar, karides, midye tava çeÅŸitlerinin yanı sıra bonfile sarma, Çin usulü piliç spesiyalleri arasında. Ä°zmir’in yanı sıra Kalyon’un ünü Ä°stanbul ve Ankaralılar tarafından da biliniyor. Tel: (232) 421 53 40GÃœMÜŞ ATBira içerken satranç oynayınGümüşat’a bir bardak bira içmek için girip, usta bir satrançcı olup çıkabilirsiniz. Çünkü, buradaki herkes satranç oyuncusu. EÄŸlence mekanlarının yoÄŸunlukta olduÄŸu Sular semtindeki Gümüşat bu özelliÄŸiyle sıradanlıktan sıyrılıp, özel bir mekan kimliÄŸini kazanmış 20 yıldır. Sahibi Adanaspor’un eski futbolcularından Vedat Bayraktar. Merhum gazeteci Peyami Safa Maracı’nın teÅŸvikiyle 18 yıldır düzenli olarak Gümüşat Satranç Turnuvası düzenleniyor. Biranın dışında diÄŸer alkollü içkiler de var Gümüşat’ta. Mönüde aperitifler, köfte, piliç ÅŸiÅŸ, et ÅŸiÅŸ, piliç sote, et sote, sosis tava var. Efes Pilsen fıçı birasının bardağı 2.5 milyon, Miller bira ise 3 milyon lira. Tel: (322) 454 18 47GURMELERDEN, GAZETECÄ°LERDEN VE MÃœDAVÄ°MLERDEN OLUÅžAN BÃœYÃœK JÃœRÄ° SEÇTÄ°Tolga Akyıldız - Hürriyet Gazetesi müzik yazarıOÄŸul Türkkan - Ankaralı gurmeYaÅŸar Aksoy - AraÅŸtırmacı, gazeteciNur Çintay - Life Dergisi yayın yönetmeniKanat Atkaya - Hürriyet Gazetesi yazarıHaluk Levent - Rock müzik ÅŸarkıcısıMehmet Ali Alabora - Oyuncu Can Utkan - DJ YakuzaTayyar ZaimoÄŸlu - Adanalı gurmeWerner Schmidt - Alman Goethe Enstitüsü Dil Bölüm BaÅŸkanıÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!