Türkiye’nin en iyi 10 manavı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi 10 manavı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 25, 2004 00:00

Sizin de dikkatinizi çekmiÅŸtir; manavlar son yıllarda daha bir geliÅŸip, ürün yelpazelerini çeÅŸitlendiriyorlar. Bunda tüketicinin bilinçlenmesinin ve dünya mutfaklarına olan ilginin artmasının payı büyük. Artık pek çok kiÅŸi aldığı ürünün nereden geldiÄŸini, hormonlu olup olmadığını bilmek istiyor.SaÄŸlıklı olması nedeniyle organik sebze meyveler tercih ediliyor. Bu arada saÄŸlıklı yaÅŸam talebiyle, otlara duyulan ilgiden de bahsetmek lazım. Anadolu’nun farklı yörelerinde yetiÅŸen türlü çeÅŸit otları büyük kentlerin göbeÄŸinde bulabiliyorsunuz. Özellikle Ä°zmir’in yerel otlarından yemekler, salatalar yapılıyor. Tüketicinin ihtiyacına cevap verebilmek için manavlar tüm bu geliÅŸmeleri takip etmek durumunda kalıyorlar. Gerekirse nadir bulunan ürünleri, sipariÅŸle saÄŸlıyorlar, müşterilerine bu otların faydaları hakkında bilgi veriyorlar. Artık görsellik de manavlar için önemli. Vitrini olan manav dükkanları bile var. Biz de bu hafta büyük jürimize Türkiye’nin en iyi 10 manavını sorduk. Ä°stanbul’un özellikle Girit’ten getirdiÄŸi otlarıyla meÅŸhur manavı Titiz, açık farkla birinci oldu. Listede Ankara, Ä°zmir, Adana ve Antalya’dan da adresler var.EN Ä°YÄ° 101. Titiz Manav - Ä°stanbul2. Aksu Manavı - Ä°stanbul3. Mevsim Manavı - Ä°stanbul4. Salih Manav Market - Ankara5. Köylü KardeÅŸler - Ä°zmir6. Kuşçu Ä°smail - Antalya7. Sebzeci Mesut - Adana8. Konyalı Manav - Ä°stanbul9. DoÄŸan Gıda Pazarı - Ankara10. KardeÅŸler Manav - Ä°stanbulTÄ°TÄ°Z MANAVGirit otlarının tek adresiBeyoÄŸlu Balık Pazarı’nda 10 yıllık bir geçmiÅŸe sahip Titiz Manav. Bünyamin ve Yusuf Bardak kardeÅŸler tarafından iÅŸletiliyor. Müdavimleri arasında Mehmet Cansun, Hüsamettin Cindoruk, YaÅŸar Kemal, Ali Sirmen ve Cemil Ä°pekçi var. 39 çeÅŸit meyve, 34 çeÅŸit sebze bulmak mümkün. Her gün taze ürün geliyor. Girit otları konusunda iddialılar. Ayrıca deniz börülcesi, ısırgan, rezene, arapsaçı gibi otların yanı sıra Ä°talyan ve Fransız salataları da bulunuyor. Ãœrünlerin bir kısmını BayrampaÅŸa halinden, enginarı kendi tarlalarından getiriyorlar. Nasıl kullanılacağı konusunda müşterilerine yardımcı oldukları Girit otları ise elemanları tarafından bizzat toplanıyor. NiÅŸantaşı ve TeÅŸvikiye bölgeleri için evlere servis var. Öte yandan manavda domates, kabak, patlıcan ve enginarın organik olanlarını da bulmak mümkün. Tel: (212) 292 28 60AKSU MANAVITeÅŸvikiye’nin şık vitrinlerindenTeÅŸvikiye Camii’nin karşısında bulunuyor. Caddeden geçenlerin özenle dizilmiÅŸ yeÅŸil elmaları, doÄŸal çilekleri, frambuazları seyredebileceÄŸi vitriniyle de tanınıyor. Ä°ÅŸletmecisi Abdullah Aksu. Abdullah Aksu’nun büyükbabasından kalma manavlık iÅŸi, babası Mustafa Aksu ve amcası tarafından sürdürülmüş. Aile 120 yıllık manav. NiÅŸantaşı ve TeÅŸvikiye’de de çok eski bir geçmiÅŸleri var. Daha önce Rumeli Caddesi ve Valikonağı Caddesi’nde olan manav dükkanı, 30 yıldır TeÅŸvikiye’de. Eski müşterilerle baÄŸlantıları kopmamış, bazı çok iyi müşterileri sonradan çok uzaklara taşınsalar bile sipariÅŸ vermeye devam ediyorlar. TeÅŸvikiye civarındaki evlere servisi var. Organik sebze ve meyvelerin satıldığı ayrı bir bölüm bulunuyor. Azim marka reçeller de satıyorlar. Dükkanın arkası ise tavuk ürünlerinin satıldığı bir kasap. Tel: (212)-236 16 00.MEVSÄ°M MANAVIÄ°nternetten sipariÅŸ alıyorUlus’ta da bir ÅŸubesi bulunan Mevsim Manavı NiÅŸantaşı’nda otuz yıldır hizmet veriyor. Sahipleri Mehmet ve Hasan ÅžaÅŸmaz. Yaklaşık 30 çeÅŸit meyve, 40 çeÅŸit sebze bulmak mümkün. Manavda tazesinin yanında dondurulmuÅŸ meyve-sebze de satılıyor. Mango konservesi bile var. 365 gün taze ürün bulunduran manav, 10 yıldır internetten de sipariÅŸ alıyor. Müdavimleri arasında Fatma Girik, Sezen Cumhur Önal, Çolpan Ä°lhan, Ä°zzet Günay, Fulya Terim, Demet AkbaÄŸ ve Ebru GündeÅŸ var. Özellikle dünya mutfaklarında kullanılan salata çeÅŸitleri ile öne çıkan manav ünlü restoranlara da ürün veriyor. Deniz börülcesini Ä°zmir’den getiriyorlar. ÇeÅŸitli bölgelerde onlar için üretim yapan bahçıvanları var. Kilyos, Beykoz ve Yalova ürün aldıkları diÄŸer adresler. Tel: (212) 231 63 89SALÄ°H MANAV MARKET300 çeÅŸit sebze ve meyve varSalih Manav Market, 30 senedir Ankaralıların hizmetinde. Filistin Caddesi üzerinde yer alan manavda yaklaşık 300 çeÅŸit sebze ve meyve bulunuyor. Ä°ÅŸletmecisi 13 yaşından beri manavcılıkla uÄŸraÅŸan ve 63 yaşında olan Salih Özkan. Müdavimleri arasında diplomatlar var. Salih Manav Market’te Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinde bulunmayan ürünler de mevcut. Mango, mangostini, luçii ve granicimit gibi ithal meyvelerin yanı sıra, deniz börülcesi, kaya koruÄŸu, ÅŸevketi bostan gibi Ege bölgesine özgü sebzeler de satılıyor. Tel: (312) 436 02 45.KÖYLÃœ KARDEÅžLERMalı yerinde görüp alıyorlarÄ°zmir’de 20 yılı geride bırakan Köylü KardeÅŸler Manavı, bir yandan da aynı isim altında Ä°zmir’in çeÅŸitli semtlerinde açtığı dokuz marketle gün geçtikçe büyüyor. Sahibi ErdoÄŸan Atlı. Türkiye’nin çeÅŸitli yörelerinden Ä°zmir haline gelen kamyonlardaki en özel iki kasa Köylü KardeÅŸler için ayrılıyor. Sebze ve meyve için gerekirse kilometrelerce yol gidip, yerinde görüp alıyorlar. Åžeftali Bursa’dan, kiraz KemalpaÅŸa’dan, karpuz Adana’dan geliyor. Köylü KardeÅŸler haftanın yedi günü 07.30-21.30 saatleri arasında açık. Evlere servis var. Ayrıca bakliyat, zeytinyağı da satıyorlar. Tel: (232) 246 28 61.KUŞÇU Ä°SMAÄ°LHamileler için erik saklıyorTürkiye’nin yaÅŸ sebze ve meyve merkezi Antalya’nın ilk manavlarından ‘Kuşçu Ä°smail’ lakaplı Ä°smail Åžavuklandıran, DoÄŸu Garajı Kapalı Halk Pazarı’nda yaklaşık 50 yıldır manavlık yapıyor. Müşterileri arasında garajda mola veren turistler de var. Taze satılan ürünler Antalya halinden geliyor. Kuşçu Ä°smail’de sadece meyve satılıyor. Mevsimi geçmekte olan meyveler derin dondurucuda ÅŸoklanıp, aÅŸ eren hamile kadınlar ve hastalar için saklanıyor, gerektiÄŸinde ücretsiz olarak veriliyor. Manavda üzüm 2 milyon, ÅŸeftali 2 milyon, kavun 1 milyon, karpuz 500 bin, dut 3 milyon, kiraz 3 milyon liradan satılıyor. Evlere servis yok. Tel: (242) 322 30 36SEBZECÄ° MESUTMalı tek tek kendisi seçiyor35 yıldır Adanalılara hizmet veriyor. Kendine ait bir dükkanı yok, Kiler Gıda’nın önünde tezgah açıyor. Hormonsuz sebze ve meyve bulmak mümkün. Sahibi Mesut Yavuz. Her sabah Kocavezir Ä°ÅŸmerkezi’ndeki Sebze-Meyve Hali’ne gidip satacağı malı tek tek seçiyor ve tezgahına koyuyor. Tüm mevsim sebzelerini ve en az 10 çeÅŸit meyve bulmak mümkün. Müşterinin talebi doÄŸrultusunda ot çeÅŸitleri ve diÄŸer sebze meyveler de getiriliyor. Telefonla sipariÅŸ alıyorlar. Ãœrün kalitesi ve temizliÄŸi nedeniyle tercih ediliyor. Fiyatlar semt pazarlarındaki emsallerinden çok yüksek deÄŸil. Tel: (322) 454 49 79KONYALI MANAVÃœnlü isimlerin manavıİlk ÅŸubesini 1939 yılında Büyükada’da açan manav, zamanla Ulus ve Bebek’te de ÅŸube açmış. Sahibi Rüştü Åžahin, iÅŸletmecisi Adem DurmuÅŸ. 50’nin üzerinde sebze, 25’in üzerinde de meyve satılıyor. Riçil, starfurt, karambolo gibi ender bulunan ürünleri de yelpazesinde bulunduran manavın ünlü müdavimleri arasında Pınar AltuÄŸ, ÇaÄŸla Åžikel, Hande Ataizi, Bülent Ersoy ve Levent Kırca var. BayrampaÅŸa Hali’nden günlük gelen sebze meyveler arasında önceden sipariÅŸ vermeniz halinde organik ürünleri de bulmanız mümkün. Ä°stanbul’un her yerine servis imkanı var. Tel: (212)358 05 15DOÄžAN GIDA PAZARIÜç isimli manav45 yıldır Ankara Bülten Sokak’ta hizmet veriyor. Halk arasında yerin biraz altında kaldığı için ‘Çukur Manav’ olarak biliniyor. Ayrıca her türlü sebze ve meyve bulunduÄŸu için ‘Hamile Manavı’ diyenler var. Mevsimine göre bütün sebze ve meyveler bulunuyor. Bulunmasa da getirtiliyor. 30 metrekare alanda yer alan manav Baba Ali, kardeÅŸler Münir ve Ãœnal DoÄŸanoÄŸlu tarafından iÅŸletiliyor. 100’ün üzerinde kurum ve kuruluÅŸa hizmet veriyorlar. Ãœrün lezzetini garanti etmek için üreticilerle yakın temas halindeler. Ankara’nın her tarafına servis yapılıyor. Arzu edilen ürün bir gün öncesinden sipariÅŸ verildiÄŸi takdirde eve kadar istenilen miktarda teslim ediliyor. 7.30 - 21.30 saatleri arasında açık. Tel: 427 40 27 - 426 72 72.KARDEÅžLER MANAVNe isterseniz buluyorlarBeylerbeyi’nde dört yıllık bir geçmiÅŸi olan manavın sahibi Ali Kılıç. Yaklaşık 40 çeÅŸit sebze ve meyve satılıyor. Bulunması zor olan ürünler için sipariÅŸ verebiliyorsunuz. Eve servis hizmeti var. Ãœnlü müdavimleri arasında Sabancı Ailesi bulunuyor. Ãœrünler günlük olarak BayrampaÅŸa halinden geliyor. (216) 318 91 66Gurmelerden, aşçılardan ve gazetecilerden oluÅŸan büyük jüri seçtiAli Esat Göksel - Mimar, gurmeOÄŸul Türkkan - Ankaralı gurmeMehmet Gürs - Aşçı, TV’de yemek programı hazırlıyorAhmet GüzelyaÄŸdöken - Ä°zmirli gurmeEngin Akın - Gurme, yemek kitabı yazarıEce Aksoy - Restoran sahibiDeniz Gürsoy - Yemek kültürü yazarıServet Sönmez - Antalyalı gurmeTayyar ZaimoÄŸlu - Adanalı gurmeNur Çintay - Ä°stanbul Life Dergisi Yayın YönetmeniÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!