OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 25, 2004 00:00
Sizin de dikkatinizi çekmiştir; manavlar son yıllarda daha bir gelişip, ürün yelpazelerini çeşitlendiriyorlar. Bunda tüketicinin bilinçlenmesinin ve dünya mutfaklarına olan ilginin artmasının payı büyük. Artık pek çok kişi aldığı ürünün nereden geldiğini, hormonlu olup olmadığını bilmek istiyor.Sağlıklı olması nedeniyle organik sebze meyveler tercih ediliyor. Bu arada sağlıklı yaşam talebiyle, otlara duyulan ilgiden de bahsetmek lazım. Anadolu’nun farklı yörelerinde yetişen türlü çeşit otları büyük kentlerin göbeğinde bulabiliyorsunuz. Özellikle İzmir’in yerel otlarından yemekler, salatalar yapılıyor. Tüketicinin ihtiyacına cevap verebilmek için manavlar tüm bu gelişmeleri takip etmek durumunda kalıyorlar. Gerekirse nadir bulunan ürünleri, siparişle sağlıyorlar, müşterilerine bu otların faydaları hakkında bilgi veriyorlar. Artık görsellik de manavlar için önemli. Vitrini olan manav dükkanları bile var. Biz de bu hafta büyük jürimize Türkiye’nin en iyi 10 manavını sorduk. İstanbul’un özellikle Girit’ten getirdiği otlarıyla meşhur manavı Titiz, açık farkla birinci oldu. Listede Ankara, İzmir, Adana ve Antalya’dan da adresler var.EN İYİ 101. Titiz Manav - İstanbul2. Aksu Manavı - İstanbul3. Mevsim Manavı - İstanbul4. Salih Manav Market - Ankara5. Köylü Kardeşler - İzmir6. Kuşçu İsmail - Antalya7. Sebzeci Mesut - Adana8. Konyalı Manav - İstanbul9. Doğan Gıda Pazarı - Ankara10. Kardeşler Manav - İstanbulTİTİZ MANAVGirit otlarının tek adresiBeyoğlu
Balık Pazarı’nda 10 yıllık bir geçmişe sahip Titiz Manav. Bünyamin ve Yusuf Bardak kardeşler tarafından işletiliyor. Müdavimleri arasında Mehmet Cansun, Hüsamettin Cindoruk, Yaşar Kemal, Ali Sirmen ve Cemil İpekçi var. 39 çeşit meyve, 34 çeşit sebze bulmak mümkün. Her gün taze ürün geliyor. Girit otları konusunda iddialılar. Ayrıca deniz börülcesi, ısırgan, rezene, arapsaçı gibi otların yanı sıra İtalyan ve Fransız salataları da bulunuyor. Ürünlerin bir kısmını Bayrampaşa halinden, enginarı kendi tarlalarından getiriyorlar. Nasıl kullanılacağı konusunda müşterilerine yardımcı oldukları Girit otları ise elemanları tarafından bizzat toplanıyor. Nişantaşı ve Teşvikiye bölgeleri için evlere servis var. Öte yandan manavda domates, kabak, patlıcan ve enginarın organik olanlarını da bulmak mümkün. Tel: (212) 292 28 60AKSU MANAVITeşvikiye’nin şık vitrinlerindenTeşvikiye Camii’nin karşısında bulunuyor. Caddeden geçenlerin özenle dizilmiş yeşil elmaları, doğal çilekleri, frambuazları seyredebileceği vitriniyle de tanınıyor. İşletmecisi Abdullah Aksu. Abdullah Aksu’nun büyükbabasından kalma manavlık işi, babası Mustafa Aksu ve amcası tarafından sürdürülmüş. Aile 120 yıllık manav. Nişantaşı ve Teşvikiye’de de çok eski bir geçmişleri var. Daha önce Rumeli Caddesi ve Valikonağı Caddesi’nde olan manav dükkanı, 30 yıldır Teşvikiye’de. Eski müşterilerle bağlantıları kopmamış, bazı çok iyi müşterileri sonradan çok uzaklara taşınsalar bile sipariş vermeye devam ediyorlar. Teşvikiye civarındaki evlere servisi var. Organik sebze ve meyvelerin satıldığı ayrı bir bölüm bulunuyor. Azim marka reçeller de satıyorlar. Dükkanın arkası ise tavuk ürünlerinin satıldığı bir kasap. Tel: (212)-236 16 00.MEVSİM MANAVIİnternetten sipariş alıyorUlus’ta da bir şubesi bulunan Mevsim Manavı Nişantaşı’nda otuz yıldır hizmet veriyor. Sahipleri Mehmet ve Hasan Şaşmaz. Yaklaşık 30 çeşit meyve, 40 çeşit sebze bulmak mümkün. Manavda tazesinin yanında dondurulmuş meyve-sebze de satılıyor. Mango konservesi bile var. 365 gün taze ürün bulunduran manav, 10 yıldır internetten de sipariş alıyor. Müdavimleri arasında Fatma Girik, Sezen Cumhur Önal, Çolpan İlhan, İzzet Günay, Fulya Terim, Demet Akbağ ve Ebru Gündeş var. Özellikle dünya mutfaklarında kullanılan salata çeşitleri ile öne çıkan manav ünlü restoranlara da ürün veriyor. Deniz börülcesini İzmir’den getiriyorlar. Çeşitli bölgelerde onlar için üretim yapan bahçıvanları var. Kilyos, Beykoz ve Yalova ürün aldıkları diğer adresler. Tel: (212) 231 63 89SALİH MANAV MARKET300 çeşit sebze ve meyve varSalih Manav Market, 30 senedir Ankaralıların hizmetinde. Filistin Caddesi üzerinde yer alan manavda yaklaşık 300 çeşit sebze ve meyve bulunuyor. İşletmecisi 13 yaşından beri manavcılıkla uğraşan ve 63 yaşında olan Salih Özkan. Müdavimleri arasında diplomatlar var. Salih Manav Market’te Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinde bulunmayan ürünler de mevcut. Mango, mangostini, luçii ve granicimit gibi ithal meyvelerin yanı sıra, deniz börülcesi, kaya koruğu, şevketi bostan gibi Ege bölgesine özgü sebzeler de satılıyor. Tel: (312) 436 02 45.KÖYLÜ KARDEŞLERMalı yerinde görüp alıyorlarİzmir’de 20 yılı geride bırakan Köylü Kardeşler Manavı, bir yandan da aynı isim altında İzmir’in çeşitli semtlerinde açtığı dokuz marketle gün geçtikçe büyüyor. Sahibi Erdoğan Atlı. Türkiye’nin çeşitli yörelerinden İzmir haline gelen kamyonlardaki en özel iki kasa Köylü Kardeşler için ayrılıyor. Sebze ve meyve için gerekirse kilometrelerce yol gidip, yerinde görüp alıyorlar. Şeftali Bursa’dan, kiraz Kemalpaşa’dan, karpuz Adana’dan geliyor. Köylü Kardeşler haftanın yedi günü 07.30-21.30 saatleri arasında açık. Evlere servis var. Ayrıca bakliyat, zeytinyağı da satıyorlar. Tel: (232) 246 28 61.KUŞÇU İSMAİLHamileler için erik saklıyorTürkiye’nin yaş sebze ve meyve merkezi Antalya’nın ilk manavlarından ‘Kuşçu İsmail’ lakaplı İsmail Şavuklandıran, Doğu Garajı Kapalı Halk Pazarı’nda yaklaşık 50 yıldır manavlık yapıyor. Müşterileri arasında garajda mola veren turistler de var. Taze satılan ürünler Antalya halinden geliyor. Kuşçu İsmail’de sadece meyve satılıyor. Mevsimi geçmekte olan meyveler derin dondurucuda şoklanıp, aş eren hamile kadınlar ve hastalar için saklanıyor, gerektiğinde ücretsiz olarak veriliyor. Manavda üzüm 2 milyon, şeftali 2 milyon, kavun 1 milyon, karpuz 500 bin, dut 3 milyon, kiraz 3 milyon liradan satılıyor. Evlere servis yok. Tel: (242) 322 30 36SEBZECİ MESUTMalı tek tek kendisi seçiyor35 yıldır Adanalılara hizmet veriyor. Kendine ait bir dükkanı yok, Kiler Gıda’nın önünde tezgah açıyor. Hormonsuz sebze ve meyve bulmak mümkün. Sahibi Mesut Yavuz. Her sabah Kocavezir İşmerkezi’ndeki Sebze-Meyve Hali’ne gidip satacağı malı tek tek seçiyor ve tezgahına koyuyor. Tüm mevsim sebzelerini ve en az 10 çeşit meyve bulmak mümkün. Müşterinin talebi doğrultusunda ot çeşitleri ve diğer sebze meyveler de getiriliyor. Telefonla sipariş alıyorlar. Ürün kalitesi ve temizliği nedeniyle tercih ediliyor. Fiyatlar semt pazarlarındaki emsallerinden çok yüksek değil. Tel: (322) 454 49 79KONYALI MANAVÜnlü isimlerin manavıİlk şubesini 1939 yılında Büyükada’da açan manav, zamanla Ulus ve Bebek’te de şube açmış. Sahibi Rüştü Şahin, işletmecisi Adem Durmuş. 50’nin üzerinde sebze, 25’in üzerinde de meyve satılıyor. Riçil, starfurt, karambolo gibi ender bulunan ürünleri de yelpazesinde bulunduran manavın ünlü müdavimleri arasında Pınar Altuğ, Çağla Şikel, Hande Ataizi, Bülent Ersoy ve Levent Kırca var. Bayrampaşa Hali’nden günlük gelen sebze meyveler arasında önceden sipariş vermeniz halinde organik ürünleri de bulmanız mümkün. İstanbul’un her yerine servis imkanı var. Tel: (212)358 05 15DOĞAN GIDA PAZARIÜç isimli manav45 yıldır Ankara Bülten Sokak’ta hizmet veriyor. Halk arasında yerin biraz altında kaldığı için ‘Çukur Manav’ olarak biliniyor. Ayrıca her türlü sebze ve meyve bulunduğu için ‘Hamile Manavı’ diyenler var. Mevsimine göre bütün sebze ve meyveler bulunuyor. Bulunmasa da getirtiliyor. 30 metrekare alanda yer alan manav Baba Ali, kardeşler Münir ve Ünal Doğanoğlu tarafından işletiliyor. 100’ün üzerinde kurum ve kuruluşa hizmet veriyorlar. Ürün lezzetini garanti etmek için üreticilerle yakın temas halindeler. Ankara’nın her tarafına servis yapılıyor. Arzu edilen ürün bir gün öncesinden sipariş verildiği takdirde eve kadar istenilen miktarda teslim ediliyor. 7.30 - 21.30 saatleri arasında açık. Tel: 427 40 27 - 426 72 72.KARDEŞLER MANAVNe isterseniz buluyorlarBeylerbeyi’nde dört yıllık bir geçmişi olan manavın sahibi Ali Kılıç. Yaklaşık 40 çeşit sebze ve meyve satılıyor. Bulunması zor olan ürünler için sipariş verebiliyorsunuz. Eve servis hizmeti var. Ünlü müdavimleri arasında Sabancı Ailesi bulunuyor. Ürünler günlük olarak Bayrampaşa halinden geliyor. (216) 318 91 66Gurmelerden, aşçılardan ve gazetecilerden oluşan büyük jüri seçtiAli Esat Göksel - Mimar, gurmeOğul Türkkan - Ankaralı gurmeMehmet Gürs - Aşçı, TV’de
yemek programı hazırlıyorAhmet GüzelyaÄŸdöken - Ä°zmirli gurmeEngin Akın - Gurme, yemek kitabı yazarıEce Aksoy - Restoran sahibiDeniz Gürsoy - Yemek kültürü yazarıServet Sönmez - Antalyalı gurmeTayyar ZaimoÄŸlu - Adanalı gurmeNur Çintay - Ä°stanbul Life Dergisi Yayın YönetmeniÂ
button