Türkiye’nin en iyi 10 kokoreççisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi 10 kokoreççisi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 10, 2004 00:00

Bir ara ne kadar çok konuÅŸulmuÅŸtu, ‘Avrupa BirliÄŸi’ne girince kokoreç yasaklanacakmış’ diye. Halk arasında itiraz sesleri yükselmiÅŸ, ‘BirliÄŸe alacaklarsa kokoreçimiz ile alsınlar’ sohbetleri yapılmıştı. Böyle sevdiÄŸimiz bir lezzet yani kokoreç.Koyunun, kuzunun bağırsaklarını temizleyip, sarıp, kızartıp yiyoruz. Yurtdışından gelen ecnebi arkadaÅŸlara yedirip, ‘Bil bakalım yediÄŸin neydi?’ diye soruyoruz. Ä°lk duyduÄŸunda pek çoÄŸunun yüzü sararıyor. ÇoÄŸunluk kokoreçin yanında mutlaka soÄŸuk bir bira diyor. Ancak kokoreç çoÄŸunlukla içki servisi yapılmayan iÅŸkembe salonlarında karşımıza çıkıyor. Eh ne yapalım, ayrana da razıyız. Bu hafta büyük jürimize Türkiye’nin kokoreç yenecek en iyi adreslerini sorduk. Birinci Ä°stanbul’dan çıktı, Ä°zmir ve Ankara ikiÅŸer adresle listede yerini aldı.EN Ä°YÄ° 101. Lale Ä°ÅŸkembecisi - Ä°stanbul2. Kıtır Piliç - Ankara3. Kartal Kokoreç Sofrası - Ä°zmir4. Åžampiyon - Ä°stanbul5. Erenler - Ä°stanbul6. Profesör - Ankara7. AkçeÅŸme Kokoreç - Denizli8. Kokoreççi Hilmi - Antalya9. YenidoÄŸan Lokantası - Ä°zmir 10. Mercan - Ä°stanbulLALE Ä°ÅžKEMBECÄ°SİÖnce süte yatırıyorlarLale, 1960’ta BeyoÄŸlu Büyükparmakkapı Sokak’ta açıldı. Ä°stiklal Caddesi’nde, ardından Tarlabaşı’nda hizmet vermeye baÅŸladı. Sahibi Vedat Akkaya, Arnavut kökenli olduklarını ve kokoreç sarmayı ciÄŸerci babaları Baki Akkaya’dan öğrendiklerini söylüyor. Lale’de iki kere suyla temizlenen bağırsak süte yatırılıyor ve mangalda kömür ateÅŸinde kızartılıyor. Vedat Bey’in önerisi yuvarlak kesilmiÅŸ porsiyon kokoreçi sade yemek. Fiyatı 6.5 milyon lira. Ekmek içi porsiyon da aynı fiyat. Ama eÄŸer kırıntı kesilmiÅŸ baharatlı kokoreçte ısrar ediyorsanız o da var. Porsiyonu 4.5 milyon lira. MeÅŸrubat servisi de yapan Lale 24 saat açık. Alkollü içki servisi yok. Müdavimleri arasında Ali Sirmen, İçiÅŸleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Ä°stanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, sanatçı Mehmet AslantuÄŸ ve modacı Canan Yaka var. Tel: (212) 269 52 68KITIR PÄ°LİÇMalzeme Adana’dan geliyorAnkara Tunalı Hilmi Caddesi’nde 27 yıldır hizmet veriyor. Domatesli-biberli özel hazırlanan kokoreçin ustası Muzaffer Åžahin, Kıtır’ın sahibi ise M. TuÄŸrul Ä°slam. Müşterileri öğrencilerden oluÅŸuyor. İçkili lokanta tarzında hizmet veriyor. Kokoreç, Adana’dan özel olarak getirilen malzemeyle yapılıyor. Kokoreçte iddialı olan Kıtır’da kumpir, tavuk, tavuk dolma, kıtır piliç, günlük sebze yemekleri, midye dolma ve tava da var. Kokoreçin porsiyonu 4 milyon lira, yarım ekmek arası isterseniz 3.5 milyon lira ödüyorsunuz. Tel: (312) 426 01 37KARTAL KOKOREÇ SOFRASIEÄŸlence çıkışı gidiliyorÄ°zmir Çamdibi semtinde 10 yılı aÅŸkın süredir hizmet veriyor. Sahibi Åžaban MemiÅŸ. Kartal Kokoreç, 24 saat açık. 10 kiÅŸinin çalıştığı mekan 20 kiÅŸilik bahçeye ve 40 kiÅŸilik kapalı salona sahip. Kömür ateÅŸinde, günlük süt kuzu kokoreçin yanı sıra uykuluk, badem, köfte ve çöp ÅŸiÅŸ de satılıyor. En yoÄŸun saatleri 22.00 ile 03.00 arası. Uzak mesafede olmasına raÄŸmen Balçova, Karşıyaka, Alsancak’tan eÄŸlence ve sinema çıkışı karnı acıkanlar mutlaka uÄŸruyor. Servis hızlı. Yarım ekmek arası kokoreçin fiyatı 3 milyon lira. Yakın çevreye paket servisi var. Tel: (232) 486 78 67ÅžAMPÄ°YONSırrı özel sosunda saklıİşe 1950’lerde büfeci olarak baÅŸlayan Galip ve Necati Tokgöz kardeÅŸler, 1981’de BeyoÄŸlu Balıkpazarı’ndaki Åžampiyon’u açmışlar. Åžimdi BeÅŸiktaÅŸ, Bostancı ve Kızıltoprak’ta ÅŸubeleri var. Buradaki kokoreçin özelliÄŸi baharat karışımlı özel sos. İçecek seçenekleriniz ayran ve meÅŸrubat. Sabah saat 11.00’de hizmet vermeye baÅŸlıyor. BeyoÄŸlu ÅŸubesi hafta içi 21.00, hafta sonu 01.00’de kapanıyor. DiÄŸer ÅŸubeler ise 04.00’e kadar açık. Yarım ekmeÄŸe kokoreç 3 milyon, çeyrek ekmeÄŸe kokoreç 2, porsiyon 5 milyon lira. Ä°brahim Tatlıses, Tamer KaradaÄŸlı, Ä°lhan Mansız, Pascal Nouma buranın müdavimlerinden. Tel: (212) 251 25 11ERENLERSabaha kadar açıkÄ°stanbul Åžehremini’de bulunan Erenler, ağız tadına düşkün olanların kokoreç için tercih ettiÄŸi yerlerden biri. ErdoÄŸan UÄŸurlu’nun 1983’ten beri iÅŸlettiÄŸi dükkanda, kokoreç klasik usulle tandırda yapılıyor. Ayran ve meÅŸrubat da var. Kokoreçin porsiyonu 5 milyon lira. Ä°steyenlere tam ya da yarım porsiyon ekmek arası da hazırlanıyor. Erenler 24 saat açık. Nejat Uygur ve Sinan Özen, Erenler’i tercih edenlerden. Tel: (212) 585 03 43PROFESÖRLakabı tescilli marka olduAnkara’da üç deÄŸiÅŸik yerde 14 yıldır hizmet veriyor. Gençlik Caddesi, Sakarya Cadesi ve Sıhhiye’de ÅŸubeleri var. Sahibi Adnan Zengin. Kokoreç malzemesi Mersin bölgesinden getiriliyor. Kendi özel karışımlarıyla özel olarak hijyenik ÅŸartlarda hazırlanıyor. Müşterilerin yıllar önce taktığı lakabı ‘Profesör’ ile Ankara’da tescilli markaya dönüştü. Ankara’nın elit tabakasının yanı sıra her kesimden müşterisi var. Yarım ekmek arası kokoreç 3.5 milyon lira. Alkollü içki servisi yok. Kokoreç dışında köfte de yiyebilirsiniz. Her gün 09.00-06.00 saatleri arası açık. Tel: (312) 231 60 74 (Gençlik Caddesi ÅŸubesi)AKÇEÅžME KOKOREÇKendi yağında sade piÅŸiyorDenizli Atatürk Bulvarı’nda faaliyet gösteren AkçeÅŸme Kokoreç’in sahibi Niyazi ÖdemiÅŸ. Burada kokoreçe baÅŸka hiçbir madde karıştırılmıyor. Kendi yağıyla, lezzetini buluncaya kadar piÅŸiriliyor. Müşteriye servis yapılırken sadece kimyon, pul biber ve tuz serpiliyor. Ekmek arası olarak, korniÅŸon turÅŸuyla servis yapılan kokoreç çok beÄŸeniliyor. Niyazi ÖdemiÅŸ, 10 yıldır bu iÅŸi yapıyor ve iÅŸin sırrının iyi piÅŸirmekte olduÄŸunu söylüyor. AkçeÅŸme Kokoreç’te çeyrek ekmek kokoreç 750 bin liradan, yarım ekmek ise 1.5 milyon liradan satılıyor. Tel: (258) 262 35 79KOKOREÇÇİ HÄ°LMÄ°Turistlerin kokoreççisiAntalya’nın en eski kokoreççilerinden Hilmi, 17. yılını kutluyor. Kokoreç hakiki kuzu bağırsağından hazırlanıyor. Özellikle gece eÄŸlencesinden dönenlerin uÄŸrak yeri. Seyyar tezgahta baÅŸlayan kokoreç serüvenini önce Åžarampol Caddesi’ndeki dükkanına, ardından da Balbey Mahallesi’ndeki ÅŸubesine taşıyan ve Antalya’da marka haline gelen Kokoreççi Hilmi, aynı zamanda turistlerin de gözdesi. Kokoreçin porsiyonu 4 milyon, yarım ekmek arasında servis edileni 2 milyon 750 bin lira. Kokoreç kömür ateÅŸinde piÅŸiyor, az bir baharat karışımı ile misafirlerin beÄŸenisine sunuluyor. Müdavimleri arasında Koç ve Sabancı ailelerinin üyeleri ve oyuncu Sümer Tilmaç var. Tel: (242) 243 05 32YENÄ°DOÄžAN LOKANTASIKömür ateÅŸinde piÅŸiyorÄ°zmir’in en hareketli bölgelerinden Alsancak Kıbrıs Åžehitleri Caddesi üzerinde, 1958 yılından beri hizmet veriyor. Lokantada 12 yıldır kokoreç servisi yapılıyor. Sahibi CoÅŸkun Erol mesleÄŸi babası Nazmi Erol’dan öğrenmiÅŸ. Günlük taze kuzu bağırsağını kesimhaneden bizzat kendi alıp, temizleyerek ÅŸiÅŸe takıyor. Odun kömüründe piÅŸirilen kokoreç haftanın her günü 12.00 ile 02.00 arası müşterilere sunuluyor. Ä°zmir’in yanı sıra Ä°stanbul’dan özel müşterileri var. Yarım ekmek arası kokoreç 2.5 milyon lira. YoÄŸunluk bir hayli fazla. Tel: (232) 422 17 49MERCANÄ°stanbul’da 3 ÅŸubesi varKadıköy çarşı içindeki Yasa Caddesi’nde bulunan kokoreççi 22 yıldır hizmet veriyor. Yılmaz Tutarel ve Gökhan Tamkaynak’ın sahibi olduÄŸu mekanda yarım ekmek kokoreç 3 milyon lira, porsiyonu ise 3.5 milyon lira. Etiler ve BeyoÄŸlu’nda da ÅŸubeleri var. Mercan’ın ünlü müdavimleri arasında Hülya AvÅŸar, Bülent Ersoy, Oya AydoÄŸan, Ä°brahim Tatlıses bulunuyor. Sadece kokoreç servisi var. Her gün 11.00-23.00 saatleri arasında açık. Kadıköy ve BeyoÄŸlu ÅŸubelerinde içki servisi de var. Paket servisi yapılmıyor. Tel: (216) 346 66 56DÃœZELTME16 Temmuz 2004 tarihli Hürriyet Cuma Eki’nin En Ä°yiler sayfasında yayınlanan ‘ZeytinyaÄŸlıları En Güzel 10 Mekan’ baÅŸlıklı haberde, ElmadaÄŸ Divan Oteli restoranı için kullanılan ‘Çanakkale Has-Ada zeytinyağı kullanılıyor’ ibaresi yanlıştır. Has -Ada Zeytincilik Ayvalık/Alibey Adası olarak düzeltir, özür dileriz.27 AÄŸustos 2004 tarihli Hürriyet Cuma Eki’nin En Ä°yiler sayfasında yayınlanan ‘Türkiye’nin En Güzel 10 Trekking Parkuru’ baÅŸlıklıhaberde Ihlara Vadisi, NevÅŸehir iline baÄŸlı gösterilmiÅŸtir. Ihlara Vadisi Aksaray ili sınırları içindedir. Düzeltir, özür dileriz.Gurmelerden ve gazetecilerden oluÅŸan büyük jüri seçtiYaÅŸar Aksoy - Ä°zmirli araÅŸtırmacı yazarOÄŸul Türkkan - Ankaralı gurmeTayyar ZaimoÄŸlu - Adanalı gurmeKanat Atkaya - Hürriyet yazarıKamil Toygar - Türk Mutfağı Kültürü kitabının yazarıŞerif Yenen - Turist Rehberleri BirliÄŸi BaÅŸkanıAli Sirmen - Gazeteci, gurmeYalçın Manav - Mutfak Profesyonelleri DerneÄŸi BaÅŸkanıSemih Somer - Mutfak Dostları DerneÄŸi BaÅŸkanıAhmet GüzelyaÄŸdöken - Ä°zmirli gurmeÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!