Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2004 00:00
Eskiden onu İskender kebap diye bilir, yerdik. Sonra ‘İskender’, tek bir firma üzerine tescillenince adı Bursa kebap oldu. Yoğurtlu kebap diyenler de var. Gerçi halk arasında hálá İskender deniyor ama restoran tabelalarında, mönülerinde Bursa kebap diye yazıyor, ya da kebabın başına mekanın ismi konuyor.Bursa kebabın seveni çok. Aç karınla
yemek hayali kurarken ‘Şöyle olsa da yesek’ diye akla ilk gelenlerden. Yanında ikram edilen yoÄŸurt ve üstüne dökülen kızgın tereyağı, iÅŸin olmazsa olmazlarından. Bu hafta büyük jürimize Türkiye’nin en iyi Bursa kebabını yapan 10 adresini sorduk. Birincinin Bursa’dan çıkması ÅŸaşırtıcı olmadı. Listede üç UludaÄŸ kebapçısı var ama sadece Ä°stanbul ve Ankara’dakiler aynı aileye ait. Ä°ÅŸte Bursa kebap denince Türkiye’nin en iyi 10 adresi.EN Ä°YÄ° 101. UludaÄŸ Kebapçısı - Bursa2. Hacıbey - Ä°stanbul3. UludaÄŸ Et Lokantası - Ä°stanbul4. Bursa Kebapçısı - Ä°stanbul5. UludaÄŸ Kebapçısı - Ankara6. Niyazibey - Ä°stanbul7. Ä°skender Ä°skenderoÄŸlu - Bursa8. Bayülgen - Antalya9. Gökçeli- Adana10. Altınkapı - Ä°zmirULUDAÄž KEBAPÇISIÃœnlülerin uÄŸrak yeriBursa’da hizmet veren UludaÄŸ Kebapçısı, 39 yıldır Santralgaraj karşısındaki yerinde, babadan oÄŸula, oÄŸuldan toruna geçerek hizmet veriyor. Cemal Çalışır’ın kardeÅŸi Cemil Çalışır ile birlikte açtığı iÅŸyerinde günde yaklaşık 200 müşteriye servis yapılıyor. 53 yıllık müşterileri var. Ãœnlü konukları arasında Tarık Akan, Behzat Uygur, Emel Sayın, Metin Akpınar, Ajda Pekkan, Yılmaz ErdoÄŸan ve Türkan Åžoray bulunuyor. Bursa’ya geldiklerinde UludaÄŸ Kebapçısı’na uÄŸramadan dönmüyorlarmış. Belediyenin belirlediÄŸi fiyat tarifesi uygulanıyor. Haftanın her günü 11.00-18.00 saatleri arasında açık. Bir porsiyon kebabın fiyatı 10 milyon lira. Otopark sorunu yok. Tel: (0224) 254 72 64.HACIBEYSırrı etinde ve sosta saklıİlk ÅŸubesini 1950 yılında açan Hacıbey’in sahibi Ä°smet HacıbeyoÄŸlu. Bursa, Ä°zmir ve Gaziantep’te de restoranları var. Toplam 55 kiÅŸilik mekanda rezervasyon zorunlu deÄŸil. Kebabın sırrı kullandıkları et ve özel sosta yatıyor. Trakya ve Bandırma cinsi kıvırcık kuzu ile Susurluk ve Manyas yöresi erkek dana etlerinin karışımı tercih ediliyor. Sos kendi özel karışımları, yoÄŸurt Manyas’tan geliyor. Tereyağı Bursa’da hazırlatılıyor. Bir porsiyon Bursa Hacıbey kebabı 12 milyon 900 bin lira. Gazeteci Çetin Altan, basketbolcu Ä°brahim Kutluay ve ÅŸarkıcı Bülent Ersoy mekanın müdavimlerinden. Evlere paket servis yapılıyor. Her gün 11.30-22.00 arası açık. Sakızlı peynir tatlısı tavsiye ediliyor. Alkollü içki servisi yok. Kredi kartı geçiyor. Tel: (0212) 231 71 34 ULUDAÄž ET LOKANTASIKebabı 15 kiÅŸi yapıyorUludaÄŸ Et Lokantası’nın sahibi Burhan UludaÄŸ. 1956 yılında Ankara’da açılan lokantanın Ä°stanbul Florya ve Küçükyalı sahilde iki ÅŸubesi var. DiÄŸer üç ÅŸube Ankara’da hizmet veriyor. Florya’daki ÅŸube bahçeyle birlikte 2 bin kiÅŸilik. Bir porsiyon kebap 15 milyon 200 bin lira. Et, Trakya bölgesinden geliyor. Tereyağı Uludağ’ın kendi tesislerinde hazırlanırken, sos özel bir karışımın ürünü. Müdavimleri arasında UÄŸur Dündar, Reha Muhtar ve Galatasaraylı Arif bulunuyor. Sadece UludaÄŸ kebabı yapmak için 15 kiÅŸi çalışıyor. Cam kenarı veya bahçede oturmak istiyorsanız rezervasyon ÅŸart. Her gün 12.00-01.00 arası açık. Otoparkı 200 araç kapasiteli. Kredi kartı geçiyor, alkollü içki ve evlere paket servisi var. Tel: (0212) 624 95 90. BURSA KEBAPÇISIBurada kebabın adı karışıkÄ°lk restoranını BeyoÄŸlu’nda 1955 yılında açan Bursa Kebapçısı’nın sahibi Kazım Erdem. Ä°kinci ÅŸube Ä°stiklal Caddesi’nin giriÅŸinde. Mekan 120 kiÅŸi kapasiteli. Kendine has Bursa kebabının adı ‘karışık’. Bu ismin kullanılmasının sebebi kebapta döner, fileto et ve köftenin bir arada kullanılması. Bir porsiyonu 6 milyon lira. Rezervasyona gerek yok. Kebaptan önce süzme mercimek çorbası tavsiye ediliyor. Müdavimleri arasında Erdal ÖzyaÄŸcılar ve Yılmaz Morgül var. Her gün 11.30-21.30 arası açık. Kredi kartı geçen Bursa Kebapçısı’nda evlere servis de var. Alkollü içki içilebiliyor. Tel: (0212) 249 93 72. ULUDAÄž KEBAPÇISIAnkara’da üç ÅŸubesi varBurhan ve Ergün UludaÄŸ kardeÅŸlerin 1956 yılında Ulus Denizciler Caddesi’nde açtığı UludaÄŸ Et Lokantası, 48 yıldır bir gün bile kapanmamış. Genel Müdürlüğü’nü Cesim YoludoÄŸru, iÅŸletmeciliÄŸini ise Burak UludaÄŸ yapıyor. Burada sadece Bursa kebap servis ediliyor. Bursa kebabın adı burada UludaÄŸ kebap ve tescilli. Hizmet verdikleri binanın beÅŸ katı restoran olarak, üç katı ise idari ofis amaçlı kullanılıyor. Kebapta Balıkesir kuzusu ile Konya ve Kayseri danası kullanılıyor. Sanat, siyaset ve diplomasi dünyasından birçok insanın geldiÄŸi restoranın Ankara’da üç ÅŸubesi var. Her gün 11.30 - 22.00 arası açık. UludaÄŸ Kebap’ın porsiyonu 8 milyon 200 bin lira. Tel: (0312) 309 04 00.NÄ°YAZÄ°BEYPink Floyd duyarsanız ÅŸaşırmayınÄ°lk restoranını 1965 yılında açan Niyazibey’in sahibi Niyazi Manav. Ä°stanbul’da dört, Sivas’ta bir ÅŸubeyle hizmet veriyor. Feneryolu ÅŸubesi 11 sene önce açıldı. Kapasitesi 150 kiÅŸi. Haftasonu rezervasyon ÅŸart. Bursa kebabı, Niyazibey normal ve Niyazibey özel adı altında iki çeÅŸit sunuluyor. Etler Çanakkale Biga’dan geliyor. Tereyağı kendi imalatları. Kebap, özel bir formülle terbiye edilip, servis edilmeden önce bir gün bekletiliyor. Porsiyonu 9 milyon lira. Her gün 11.30-23.30 arası açık. Yemek yerken Pink Floyd ve Jetro Tull duyarsanız sakın ÅŸaşırmayın, ağırlıklı olarak rock müzik çalınıyor. Evlere paket servisi var, alkollü içki yok. Kredi kartı geçerli. 30 araçlık otopark var. Tel: (0216) 355 1 335 Ä°SKENDER Ä°SKENDEROÄžLU70 yıldır hiç deÄŸiÅŸmediBursa’da önemli uÄŸrak yerlerinden biri olan Ä°skender Ä°skenderoÄŸlu, 70 yıldır hizmet veriyor. Ä°ÅŸletmecisi Ahmet Öğren. 70 yıldır müşteri istemiyor diye binanın çerçeveleri bile deÄŸiÅŸtirilmemiÅŸ. Bursa’ya gelen ve buraya uÄŸramadan geçmeyen ünlüler arasında Kadir Ä°nanır, Nurseli Ä°diz, Müşfik Kenter ve Emrah var. Bir porsiyon kebap 9 milyon 500 bin lira. Servis her gün 12.00’de baÅŸlıyor, 20.00’ye kadar devam ediyor. Özel otoparkı var. Usta Mehmet Sayın, kebabın sırrının iyi malzemede ve uzun yıllardan gelen birikimde yattığını söylüyor. Tel: (0224) 221 10 76.BAYÃœLGENZengin mönüsüyle ilgi çekiyorÄ°nsanın içini ferahlatan dekoru, güleryüzlü personeli ve zengin mönüsüyle tercih nedeni olan Bayülgen’de kendinizi ayrıcalıklı hissediyorsunuz. Özellikle Bayülgen kebabı, Antep usulü abuhannuÅŸ ve küncülü kebabını yemek isterseniz mutlaka gidin. Kapasitesi 300 kiÅŸi. Lara Yolu üzerindeki Bayülgen’in bir ÅŸubesi de Bahçelievler Mahallesi’nde hizmet veriyor. Spesiyal Bayülgen kebabı 12, Adana 5, tavuk ÅŸiÅŸ 4 milyon 500 bin, kuzu ÅŸiÅŸ 6, kuzu külbastı 7, ızgara köfte 4 ve döner 5 milyon lira. Ramazan Çınar ve Mehmet Åžerif Çınar kardeÅŸlerin sahibi olduÄŸu restoran 8 yıldır Antalyalılara ve turistlere hizmet veriyor. (0242) 247 54 74.GÖKÇELÄ°Günde 1500 kiÅŸi uÄŸruyorGökçeli Kafeterya, Adana’da 28 yıldır dönerin adresi. Aydın Gökçeli ve 4 kardeÅŸi birlikte iÅŸletiyorlar. Toplam 5 ÅŸubede, günde ortalama 1500 kiÅŸi uÄŸruyor. Ters piramit ÅŸeklinde 50’şer kilo olarak ÅŸiÅŸlenen döner, sabah saatlerinden itibaren gaz ocaklarında piÅŸmeye baÅŸlıyor. Nar gibi kızaran döner uzun bıçaklarla özenle kesiliyor. DilimlenmiÅŸ pide ekmeÄŸin üzerine serilip, domates sosuyla tatlandırılarak, yoÄŸurtla servis ediliyor. Servise mevsim salatası ve karışık turÅŸu da dahil. Bir kiÅŸilik kebabın fiyatı 3 milyon lira. DörtyolaÄŸzı’ndaki ÅŸube trafiÄŸin en yoÄŸun yaÅŸandığı mekan. 3 katlı restoranın kapasitesi 200 kiÅŸi. Tel: (0322) 363 20 65ALTINKAPIÄ°zmir’in en ünlüsüAlsancak’taki Dönerciler Sokağı’na adını veren Altınkapı bu sene 25. yılını kutluyor. Levent Özesen, Cüneyt Altınkapı ve Akın Özesen’in sahip olduÄŸu Altınkapı Restoranları Alsancak ve ÇeÅŸme’den sonra beÅŸinci ÅŸubesini kısa süre önce Bostanlı Karşıyaka’da açtı. Balıkesir’de yetiÅŸtirilen özel kıvırcık kuzusu ve yerli dana eti karışımından elde edilen döner, kömür ateÅŸinde piÅŸiriliyor. Bursa’dan getirtilen tereyağı, özel domates sosu ve SakıpaÄŸa yoÄŸurduyla servis ediliyor. Müdavimleri arasında Mesut Yılmaz, Hıncal Uluç, Ferit Åžahenk var. Ä°skender Döner’in porsiyonu 6.5 milyon lira. Tel: (232) 464 04 69 - 422 27 09Â
button