Türkiye’nin en iyi 10 baklavacısı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi 10 baklavacısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2004 00:00

Türk tatlıları arasında baklavanın yeri bir baÅŸka. Görünüşü ile sizi çağırır, bir kez tadınca da ikinci çatalı almanız kaçınılmazdır. Ä°yi bir tatlıcıdan alınmış baklavanın yerini hiçbir ÅŸey tutamaz.Baklava denince akla ilk önce Antep gelir ama, Antepli ustalar ülkenin dört bir yayına dağıldığından pek çok ÅŸehirde lezzetli baklavaların tadına bakmak mümkün. Bir rivayete göre erkekler daha çok fıstıklı, kadınlar ise cevizli baklavayı seviyor. Baklava hamurunu en iyi erkek ustalar açıyor, çünkü oklavayı kullanırken güç sarf etmek gerekiyor. Baklava yapımında usta kadar oklava da önemli bir yer tutuyor. Oklava mutlaka armut aÄŸacından, baklavayı piÅŸirmek için kullanılan odun da meÅŸe aÄŸacından olmalı. Bugün baklavanın light olanı da, aloe vera’lı olanı da var. Åžeker Bayramı öncesi jüri üyelerimize Türkiye’nin en iyi baklavacılarını sorduk. Ortaya elbette Antepli ustaların ağılığını koyduÄŸu bir liste çıktı.EN Ä°YÄ° 101. Karaköy GüllüoÄŸlu - Ä°STANBUL2. Ä°mam ÇaÄŸdaÅŸ - ANTEP3. Hacı Baba - ANKARA 4. SeyidoÄŸlu - Ä°STANBUL 5. HacıbozanoÄŸlu - Ä°STANBUL6. KaracaoÄŸlu - ANKARA7. Seç - ADANA 8. DedeoÄŸlu - Ä°STANBUL9. ÃœnlüoÄŸlu - ANTALYA 10. Cemil Baba - Ä°ZMÄ°RKARAKÖY GÃœLLÃœOÄžLUMeteorolojiye göre hamur açılıyorKaraköy’ün sembolü Galata Kulesi’ni logo olarak kullanan Nadir Güllü, babasının kurduÄŸu Karaköy GüllüoÄŸlu’nu kardeÅŸiyle birlikte yönetiyor. Yurtdışına bile baklava satıyorlar. Nadir Bey, baklavanın özelliÄŸi ÅŸerbettedir diyor. Åžerbeti çok koyarsanız ağır çekiyor ama lezzetli olmuyor, yerken boÄŸazı yakıyor. En yeni ustaları 30 yıllık. Günde 70 bin adet baklava üretiyorlar. Hammaddesini yöresinden ve mevsiminde alıyorlar. Fıstık eylül- ekim ayında Antep’ten, ceviz Karahisar tarafından geliyor. Åžekeri, baklavayı yumuÅŸatmasın diye kıraç bölgelerin pancarlarından seçiyorlar. Yağı Urfa yaylalarından alıyorlar. Her gün meteorolojiyi arayıp hava durumunu soruyorlar. Çünkü dışarıda soÄŸuk hava varsa o gün hamuru sert yoÄŸurmamak gerekiyor. Hava sıcaksa da tam tersi. Karaköy GüllüoÄŸlu’nda cevizli baklavanın kilosu 15 milyon lira, sütlü nuriye 14 milyon lira, fıstıklı baklava ise 18 milyon lira. Karaköy Katlı Otopark altı. Tel: (212) 293 09 19 10Ä°MAM ÇAÄžDAÅžUnu Harran Ovası’ndan Gaziantep’te baklava denince akla gelen ilk isimlerden. GeçmiÅŸi 107 yıllık. Ä°mam ÇaÄŸdaÅŸ Lokantası, haklı şöhretini uzun yıllardır koruyor. Ãœrettikleri baklavanın lezzetinin Harran ununda ve kullanılan fıstıkta saklı olduÄŸunu söylüyorlar. Harran Ovası’nda yetiÅŸen ve diÄŸerlerine göre daha sert olan buÄŸdaydan üretilen un, yufkanın ince olmasını saÄŸlıyor. Antepfıstığı ise ürün tam olgunlaÅŸmadan toplanıyor. Böylelikle boz iç denilen fıstık hem daha yaÄŸlı ve lezzetli, hem de tam yeÅŸil oluyor. YaÄŸ, Harran Ovası’ndan alınıyor. Ä°mam ÇaÄŸdaş’ta kare baklavanın kilosu 18 milyon, havuç ve şöbiyet 20 milyon, fıstık ezme 25 milyon lira. Uzun Çarşı No: 14. Tel: (342) 231 26 78HACI BABAGünde 1.5 ton baklava satıyorBaklavacı Hacıbaba, altı kuÅŸaktır baklava yapıyor. Babadan oÄŸula geçen mekanın bugünkü iÅŸletme sahipleri Mehmet Ali, Abdullah ve Abdurrahman Baday kardeÅŸler. Ankara’da dört ÅŸubesiyle hizmet veren mekan günde 1.5 ton baklava satıyor. Cevizli baklava 14, fıstıklı baklava ise 17 milyon lira. Lezzetin sırrının ideal zamanlama olduÄŸunu söylüyorlar. Åžerbetin dökümü ile baklavanın fırından çıkış zamanlarının iyi ayarlanması ve kaliteli malzeme gerekiyor. Hacıbaba’da baklavanın yağı Åžanlıurfa’dan, fıstığı Gaziantep’ten, cevizi ise Niksar’dan geliyor. Sabah 08.30’dan akÅŸam 20.00’ye kadar açık. Müşterileri arasında siyasetin önemli isimleri var. Konya Yolu No: 74 Balgat. Tel: (312) 284 06 06SEYÄ°DOÄžLUAloe vera’lısı bile varLaleli’de dükkanı olan Gaziantepli HabeÅŸ SeyidoÄŸlu’nun baklavaları Ä°stanbul Beylikdüzü’ndeki fabrikada üretiliyor. Buradan da kent geneline yayılmış maÄŸazalarında satışa sunuluyor. Baklavaların sırrı un, ÅŸeker, yaÄŸ, fıstık ve cevizin en iyilerini, en iyi ustaların kullanmasında saklı. Gaziantepli HabeÅŸ SeyidoÄŸlu’nun baklavaları 12 kat hamurdan oluÅŸuyor. Spesyaliteleri arasında Aloe vera’lı baklavalar da var. Nasıl yapıldığı meslek sırrı olarak söylenmiyor ama Aleo Vera’nın sıvısı ya ÅŸerbetleme ya da piÅŸirilmeden önce baklavanın içine katılıyor. Aloe vera’lı baklavanın kilosu 17 milyon, fındıklı baklava 15 milyon, fıstıklı baklava 18 milyon, sütlü nuriye 14 milyon lira. Ordu Caddesi No: 287, Laleli. Tel: (212) 458 24 24HACIBOZANOÄžLUFıstık Antep, yaÄŸ Urfa’danHacıbozanoÄŸlu ailesinin 3’üncü kuÅŸağı tarafından iÅŸletilen Laleli’deki HacıbozanoÄŸlu’nun baklavaları Bahçelievler’deki fabrikalarında üretiliyor. Lezettinin kaliteli malzeme ve iyi işçilikten kaynaklandığını söylüyorlar. Daha olgunlaÅŸmamış yeÅŸil fıstıkları Gaziantep’ten ve Urfa’dan getirtiyorlar. Bakvanın yağı ise Urfa’nın köylerinden getirtiliyor. HacıbozanoÄŸlu’nun baklavaları 20-22 kattan oluÅŸuyor. Åžirkette uzun yıllar çalışmış ve konularında uzman olan ustalar hamurları incecik açıyor. Cevizli baklavanın kilosu 15 milyon, fıstıklı baklava 18 milyon, sütlü nuriye 14 milyon lira. Ordu Caddesi No: 279, Laleli. Tel: (212) 518 69 20-21KARACAOÄžLUDünya Kalite Ödülü’nü aldıFatih Karaca’nın iÅŸlettiÄŸi Baklavacı KaracaoÄŸlu, 1972’den beri hizmet veriyor. Kurucusu Hüseyin Karaca. Ankara’da 7 ÅŸubesi var. 2002 yılında gıda sektöründe Dünya Kalite Ödülü’ne layık görülmüş. Karaca, baklavanın Türkiye’ye ait olduÄŸunu kendisinin böylece ispatladığını vurguluyor. Sloganları ise ‘Sevgiyle yoÄŸurulmayan hamur baklava olmaz’. Malzeme Türkiye’nin çeÅŸitli noktalarından getiriliyor. Özellikle aÄŸustos ayında toplanan fıstık Gaziantep’in Nizip bölgesinden, sert buÄŸdaydan yapılan un Harran Ovası’ndan, tereyağı Åžanlıurfa Ceylanpınarı ve Siverek’ten, ceviz Tokat Niksar bölgesinden geliyor. 7.00-22.00 arası açık. Åžubelerdeki baklavalar Ä°ncek’te bulunan fabrikada hazırlanıyor. Cevizli baklavanın kilosu 13, fıstıklı baklavanın kilosu 16 milyon 500 bin lira. Necatibey Caddesi No: 30-A. Tel: (312) 230 43 44SEÇOtobüs ÅŸirketi baklavacı olduOtobüs filosuyla tanınan Seç firması, Adana’da aynı isimle baklavada marka oldu. Gaziantep’in ünlü baklavasını Adana’ya günlük olarak getiren Seç Turizm, Atilla Altıkat terminalinde ve Merkez Otogar’daki büfesinde Adanalıların aÄŸzını tatlandırıyor. Öğle saatlerine doÄŸru vitrindeki yerini alıyor, akÅŸam saatlerinde tepsiler dolusu baklava tükeniyor. Un, yaÄŸ ve fıstıkta birinci kalite malzeme kullanımı ve işçilikteki titizlik Seç Baklavaları’nı ön plana çıkaran özellikler. Bolca konan Antep fıstığı iri parçalar ÅŸeklinde kullanılıyor. Kare baklavanın kilosu 16.5 milyon, havuç dilimi 18 milyon, şöbiyet 18 milyon, özel kare dilim 20 milyon lira. Atilla Altıkat Terminali. Tel: (322) 458 63 33 -34DEDEOÄžLUBaklavası 30 katlıNiÅŸantaşı Valikonağı’nın yanı sıra Ä°stanbul’da dört ÅŸubesi daha var. Fabrikaları Ä°kitelli’de. Sabah 07.30’da açılan ÅŸubeler gece 22.00’ye kadar açık. Lezzetlerinin sırrı birinci kalite hammadde kullanmaktan geçiyor. YaÄŸları Urfa’dan, fıstıkları Gaziantep’ten geliyor. 1952 yılından bu yana Ä°stanbul’da baklava satan DedeoÄŸlu’nda baklava 30 kattan oluÅŸuyor. Baklavanın kaliteli olmasında ustalarının da payı büyük. Cevizli baklavanın kilosu 15 milyon, fıstıklı baklava 17 milyon 500 bin lira. Valikonağı Caddesi No: 109, NiÅŸantaşı. Tel: (212) 247 00 44 ÃœNLÃœOÄžLUAntalya’nın baklava marketiKahramanmaraÅŸlı Mehmet Gözalıcı’ya ait olan Gaziantep ÃœnlüoÄŸlu Baklavaları, Antalya’da 16 yıldır hizmet veriyor. Dönerciler Çarşısı’nda 1988 yılında açılan baklava marketi, 1996’dan bu yana yeni yeri olan Metin KasapoÄŸlu Caddesi’nde hizmet veriyor. Cevizli baklava 15 milyon lira. Kilosu 25 milyon lira olan fıstık sarma ve fıstık dolması ise, en pahalı tatlı olarak satışa sunuluyor. Mekan sahibi Mehmet Gözalıcı üzerinde süt kaymağı ile verdikleri fıstıklı tel kadayıfını öneriyor. Kilosu 13 milyon lira. YeÅŸilbahçe Mah. Metin KasapoÄŸlu Cad. Narenciye KavÅŸ No: 181/4. Tel: (242) 311 95 37CEMÄ°L BABAÃœnlülerin baklavacısıİzmir Ä°nönü Caddesi üzerinde 35 yılı geride bırakan Baklavacı Cemil Baba, bir aile ÅŸirketi. Tokatlı Çardak Ailesi tarafından kurulan mekanı Cemil Çardak ve oÄŸlu Tuncay Çardak yönetiyor. Baklavalarının özelliÄŸi, Urfa’da özel olarak yetiÅŸtirilen koyunlardan elde edilen sade yaÄŸ kullanılması. Fıstık Antep’ten, ceviz Tokat Niksar’dan geliyor. Sayıları 10’u bulan baklava ustalarının en yenisi 20 yıllık bir geçmiÅŸe sahip. Müdavimleri arasında Ä°brahim Tatlıses, Bülent Ersoy gibi isimlerin yanı sıra bakanlar, milletvekilleri yer alıyor. Baklavanın yanı sıra su böreÄŸi ve kadayıf gibi diÄŸer Türk tatlıları da satılıyor. Bir kilo baklavanın fiyatı 15 milyon lira. Ä°nönü Caddesi No: 201/A Ä°zmirspor Meydanı, Hatay. Tel: (232) 255 03 32Gurmelerden ve gezginlerden oluÅŸan büyük jüri seçtiMehmet YaÅŸin - Seyahat yazarıHülya EkÅŸigil - Yemek kültürü yazarıŞerif Yenen - Turist Rehberleri BirliÄŸi BaÅŸkanıOÄŸul Türkkan - Ankaralı gurmeTayyar ZaimoÄŸlu - Adanalı gurmeYalçın Manav - Mutfak Profesyonelleri Der.BaÅŸkanıServet Dönmez - Antalyalı gurmeKamil Toygar - Türk Mutfağı Kültürü kitabının yazarıAhmet GüzelyaÄŸdöken - Ä°zmirli gurmeHasan Ersoy - Sanayici, içli köfte makinesi projesinin sahibiÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!