Güncelleme Tarihi:
İki yıl önce yine sizinle sohbetimizde dünyayı sarsan ekonomik krizden söz etmiştik. Bu iki yıl içerisinde neler değişti?
- Sektör açısından fazla bir şey değişmedi. Çünkü ekonomik kriz her sektörü vurabilir ama insanlar gıda harcamasını kesemez. Böyle bir lüksleri yok, çünkü besin zorunlu bir ihtiyaç. Biz ekonomik krizi nispeten az hissettik ama dünyada ve özellikle bazı Akdeniz ülkelerinde İtalya’daki gibi bir kriz ciddi boyutlarda hissediliyor.
Ya Türkiye’nin durumu? Bolu’daki fabrikanızdan memnun musunuz?
- Bizim için Türkiye kilit bir ülke. Ortadoğu ve Afrika’ya üretimimizi Türkiye üzerinden yapıyoruz. Türkiye bugün 45 belli başlı makarna üreticisi ülke arasında yılda 740 bin tonla beşinci sırada. Biz de Türkiye’de 100 bin tonun üzerinde makarna üretiyoruz.
Makarna, günümüzde her keseye uygun, ideal bir besin maddesi...
- Aslında makarna hem sağlıklı, hem doyurucu, hem zengin, hem de ucuz bir besin maddesi. Klasik bir tabak domatesli parmesan peynirli makarnanın maliyeti sadece 45 cent (1.1 lira). Ortadirek ve altı için ideal ekonomik bir yiyecek. Türkiye çok iyi bir makarna üreticisi ama tüketimde kişi başına yılda 6.1 kiloyla dünyada 20. sırada. Yani iyi bir tüketici değil.
Makarnayı sevmek için birkaç neden söyleyebilir misiniz?
- Makarna sert buğday unu ve sudan üretilir. Bu kadar basit ve besleyici. Ayrıca 10-11 dakikada pişer ama onu çeşitli soslarla karıştırınca dünyanın en lezzetli yemekleri ortaya çıkar. Bugün dünyada besin uzmanları makarnanın faydalarını anlatırken diyet için de çok etkili ve faydalı olduğunu söylüyorlar.
Makarna’nın dişe gelmesi faktörü var. Bazı ülkelerde, örneğin Türkiye’de bu pek benimsenmiyor.
- Makarnanın diri kalması için mutlak sert kepekli buğday tercih edilir. Her ülkenin kendi kültürüne göre bir makarna yeme tarzı var. İtalya’da gelenek dişe gelmesi. Yani pişirme süresi suda 11 dakikadır. Biliyorum, Türkiye’de biraz yumuşak olması tercih ediliyor. Bu alışılagelinmiş bir damak lezzet tarzı.
Uluslararası Hamur Örgütü (Oldways) dünyada ülkeler tarafından benimsenen makarna türlerinin listesini açıkladı. Türkiye için patlıcanlı ve kabaklısı resmen tescil edilmiş.
- Evet Oldways ‘Pasta for All’ misyonuyla giderek ön plana çıkıyor. Bir kitap yayınladılar ve ülkelerin benimsediği makarna çeşitlerini açıkladılar: Türkiye en lezzetli patlıcan ve kabağı üreten ülke. Dolayısıyla bu çok yerinde bir tabak.
ULUSLARARASI HAMUR ÖRGÜTÜ’NCE TESCİLLENMİ? MAKARNA TABAKLARI
Arjantin: Zeytin ezmeli spagetti
Belçika: Taze biberli, domatesli, domuz salamlı spagetti
Brezilya: Limonlu spagetti
Kanada: Domatesli ve kabaklı spagetti
Kolombiya: Erişteli sebze çorbası
Kostarika: Avokado, domates ve mozzarella peynirli
Fransa: Keçi peynirli, sebzeli kelebek makarna
Almanya: Sartzle stili, mantarlı, havuçlu, kıyılmış dana biftekli, tavuklu, yumurtalı erişte
İran: Acılı makarna salatası
Portekiz: Beyaz balıklı spagetti
İtalya: Domatesli fesleğenli, parmesan peynirli spagetti
Meksika: Avokado, domates, sarımsaklı, kıymalı erişteli çorba
İspanya: Kakao tozlu peynirli linguine makarnası
Türkiye: Patlıcanlı, kabaklı, beyaz peynirli, sarımsaklı soğanlı, karabiberli makarna
Uruguay: Regiano parmigiano (parmesan) peynirli makarna
ABD: Enginarlı, biberli, brokolili, kekikli penne makarna salatası
Venezuela: Ton balıklı ve domatesli spagetti