Türkiye Finans yabancı ortak arıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Finans yabancı ortak arıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 14:00

Geçen yıl Family Finans ve Anadolu Finans’ın birleşmesiyle kurulan Türkiye Finans Katılım Bankası, yabancı ortak arayışına girdi. Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, kendilerine ulusal ve uluslararası ölçekte güç katacak “stratejik bir ortaklık” konusunda tekliflere açık olduklarını söyledi.

Türkiye Katılım Bankası’nın 2006 sonuçları ve 2007 hedefleri, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Toplantıya Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, Türkiye Finans Yönetim Kurulu Üyesi Atila Kurama ve Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak katıldı.

“GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAK STRATEJİK ORTAKLIKLARA AÇIĞIZ”

Mustafa Boydak, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Boydak ve Ülker Grubu’nun yüzde 50’şer ortaklığı sonucunda, Famiyl Finans ve Anadolu Finans’ın birleşmesiyle 2006 başından beri faaliyet gösteren Türkiye Finans’ın, bir yıllık süreçte hedef ve beklentilerinin çok üstünde bir başarıya imza attığını söyledi.

Bankanın sermaye karlılığının yüzde 55, sermaye rasyosunun ise yüzde 16 olarak gerçekleştiğini, şube sayısının 108’den 125’e çıkarıldığını, çalışan sayısının 2 bin 250’ye ulaştığını ve yaş ortalaması 31 olan çalışanların yüzde 83’ünün üniversite mezunu olduğunu kaydeden Boydak, “Önümüzdeki dönemde Türkiye Finans, kendisine stratejik ortak olarak gerçekten katma değer sağlayacak, ulusal ve uluslar arası ölçekte bankamızı dana rekabetçi üstünlüklere taşıyacak, farklı açılımlar geliştirecek teklif ve yaklaşımları değerlendirmeye alacaktır” diye konuştu.

“KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN TEKLİF VAR”

Boydak, Türkiye Finans’a bu konuda gerek Körfez ülkelerinden gerekse dünyanın diğer yerlerinden çok sayıda teklif geldiğini ifade ederek, “Ancak henüz tam olarak müzakare sürecine başlamış değiliz. Dolayısıyla bir isim vermek istemiyorum. Teklifleri değerlendiriyoruz” dedi. Boydak, tekliflerde önceliği kendileri ile aynı doğrultuda faaliyet gösteren kurumlara vereceklerini de sözlerine ekledi.

Daha önce halka arz üzerinde durduklarını, ancak bankanın Türkiye ve Türkiye dışında büyümesi için önceliği yabancı ortağa verdiklerini dile getiren Boymak, “Daha sonra yine sermaye piyasalarına dönebiliriz” dedi.

“YABANCI ORTAĞIN PAYI YÜZDE 50’YE KADAR ÇIKABİLİR”

Boydak, olası ortaklığın Boydak ve Ülker ile eşit hisseye sahip olabileceğini veya yüzde 50’ye kadar çıkabileceğini vurgulayarak, “Türkiye’de reel sektöre verdiğimiz desteği daha da artırmak ve gücümüzü dünya ile paylaşmak istiyoruz. Yabancı ortak kararı katılım bankaları arasında bir ilktir. Bu adımımızın sektöre de bir heyecan ve dinamizm getirmesini umuyoruz” diye konuştu. Özellikle Ortadoğu, Avrasya ve Afrika’da katılım bankacılığı konusunda büyük fırsatlar olduğuna dikkat çeken Boydak, “Bu alanlar çok bakir. Biz de bilgi birikimimize ve deneyimimize güveniyoruz” dedi.

“BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ YABANCI PAYINA SINIR GETİRİLMEMELİ”

Boydak, kimi görüşlerin aksine, bankacılık sektöründeki yabancı payının engellenmemesi gerektiğini belirterek, “Yabancı sermaye birçok riskin ilacı. Bunu sınırlamak anlamlı değil. Hem cari açıktan bahsediyoruz, hem de sermaye girişinden tedirgin oluyoruz. Eğer istihdam yaratacaksak, bölgesel bir güç olacaksak bunlara açık olmamız lazım” dedi. Türkiye’de 2002 yılında 2 milyar dolar düzeyinde olan cari açığın bu yıl sonunda 32 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade eden Boydak, “Bu durumun iyi yönetilmesi lazım. Türkiye gibi ülkelerde cari açık sorunu kısmen bir süre devam eder” yorumunu yaptı.

“BANKANIN AKTİFLERİ TOPLAMI 4.1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar da, bankanın 2006 faaliyetleri ve 2007 hedeflerine ilişkin bilgi verdi. Bankanın aktiflerinin 2006 yılında yüzde 35.5 oranında artarak 4.1 milyar YTL’ye ulaştığını belirten Nacar, Türkiye Finans’ın bu alanda Türkiye’nin 11'inci büyük özel bankası olduğunu kaydetti.

“2006 YILINDA 5 MİLYAR YTL KREDİ DAĞITTIK”

Nacar, Türkiye Finans’ın fonlarının 2006’da yüzde 37 artarak 3.6 milyar YTL’ye ulaştığını ifade ederek, bankanın bu alanda katılım bankacılığında yüzde 30 payla sektör lideri olduğunu vurguladı. 2006 yılında toplam 5 milyar YTL kredi dağıttıklarına dikkat çeken Nacar, “2006 yılı içinde kredilerde yüzde 44.2 artış yaşadık. Kredi büyüklüğü açısından Türkiye’nin 10'uncu büyük özel bankasıyız” dedi. Karlılıkta yüzde 76, özkaynaklarda ise yüzde 65 oranında artış gerçekleştirdiklerinin altını çizen Nacar, “2006 yılında 140 milyon YTL kar ederken, özkaynaklarımızı da 425 milyon YTL’ye çıkardık Müşteri sayımız ise yüzde 19’luk artışla 570 bine ulaştı” diye konuştu.

“2007’DE ENFLASYON YÜZDE 8 OLUR”

Önümüzdeki yıl şube sayısını 150’ye çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Nacar, Türkiye Finans olarak, 2007 yılında ekonomiye ilişkin tahminlerini ise şöyle sıraladı:

“Enflasyonun yüzde 8 olmasını, dolar kuru artışının yüzde 8 düzeyinde gerçekleşmesini, ortalama dolar kurunun 1.533 YTL olmasını, YTL fon kullandırımının yıllık yüzde 20, dolar fon kullandırımının yüzde 7.5 ve Euro fon kullandırımının yüzde 6.5 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!