Güncelleme Tarihi:
Sempozyum kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünyada her yıl 13 milyona yakın kişinin kansere yakalandığını, 8 milyona yakın kişinin de bu hastalıktan öldüğünü söyledi. Türkiye’de de yaklaşık 150-200 bin civarında kanser görüldüğünü vurgulayan Prof. Kutluk “AB, 2020’ye kadar tüm kanserlerden ölümleri %15 azaltmayı hedefliyor. Gerek BM nezdinde, gerek AB nezdinde bu olayların ileriye doğru yürümesi lazım. Tütün tabi önemli bir adım oldu. Tütün’den sonra obezite önemli bir faktör. Obeziteyle ilgili olumlu mesajlar alıyoruz. Ama bu konuda sadece mesajlar dışında beslenme konusunda eylemler bekliyoruz. Türk Halkının fiziksel hareketlilik konusunda çok egzersiz yapmadığını biliyoruz. Devletin Birleşmiş Milletler’deki bu eyleme benzer tutumları kansere karşı göstermesini istiyoruz. Kanser politikalarında Türkiye doğru yolda olduğunu gösterdi. Ama daha fazla aktivite bekliyoruz” dedi.
KANSERE KARŞI KIRSAL BÖLGELER BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD’dan Prof. Dr. Ali Ayhan kırsal bölgelerde Sağlık Bakanlığından da yararlanarak KETEM ler ile birlikte bölge taramaları yaptıklarını belirtti. Prof. Ayhan “Özellikle kadın kanserleri ile ilgili bilgileri sorduğumuz zaman cevapların çok yetersiz olduğunu gördük. Özellikle ebe, hemşire, imam, öğretmenlerin çok iyi bir şekilde eğitilmesinin yararına inanıyorum. Bunun yanında bugün Türkiye’de kadın genital organ kanserlerinde ilk planda rahim içi kanserlerini görüyoruz, ikinci planda yumurtalık kanserlerini görüyoruz, üçüncü planda da gelişmiş ülkelerde de rahim ağzı kanserlerini görüyoruz. Temel hedefimiz hastalanmış bir kişinin tedavisi değil, asıl önemli olan bunun engellenmesi” dedi.
ERKEN TEŞHİS TEDAVİDE BÜYÜK BAŞARI
129 tane aktif görev yapan KETEM merkezi olduğunu belirten Prof. Ayhan “Buralara müracaat edilmesi gerçekten halkımızın en büyük özlemi olmalıdır. Ulaşılamaz kitlelere ulaşmak zorundayız. Bir erken tanı konulduğu zaman hastamızı sadece poliklinik tedavi edebiliyoruz. Ama bu ilerlediği zaman hangi merkeze gönderelim, sadece cerrahi yetecek mi şeklinde sorunlar ortaya çıkacaktır. Bakanlığımızın çok güzel bir çalışması var, bunlar tek merkezde toplanacak ve daha aktif bir şekilde çalışacak. Sonuç itibariyle erken tanıda rahim ağzı kanserlerinde %84-85 5 yıllık yaşam rakamları veriyorum size. Yumurtalık kanserlerinde ise bu rakamın %90lara çıktığını söyleyebiliyorum. Rahim içi kanseri de menopoz sonrası kanama yapması sebebiyle onları tanımlamak artık daha kolay oluyor. Rahim ağzı kanseri için aşımızı yaptıralım. Kanser tedavisi çoklu kişilerin birliğinde olması lazım. Ama biz istiyoruz ki biz bunu ilerlemeden önleyelim” dedi.
SİGARAYI BIRAKMA PROGRAMI BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR
Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik bu yılın mart ayından beri Sağlık Bakanlığının ücretsiz ilaç desteğiyle yürüttüğü tedavi programının kısa bir süre önce sona erdiğini belirtti. Prof. Çelik “Türkiye’de sigara bırakma kliniğine başvuran kişilere ilaçları ücretsiz olarak dağıtma projesi başlattık. İnanılmaz bir talep geldi. Yaklaşık 220 tane sigara bırakma merkezi, 400 tane hekim, 650 tane yardımcı sağlık personeliyle Dünya’nın en büyük sağlık uygulama programlarından biridir. Eylül ayında ilaç bittiği için programın sonuna geldik. Programın sonuçlarının analizi halen aktif olarak yapılıyor. Ön sonuçlarda programın başarısı %50’nin üzerinde gidiyor” dedi.