Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 00:00
Türkiye’nin önemli bir turizm ülkesi haline gelmesi, yeme-içme kültürünün baş döndürücü bir hızla gelişmesi, İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir gibi kentlerde sadece otellerde değil, restoranlarda da yabancı şeflerin artmasına neden oldu.
Dünyanın her yerinden gelen
yemek ustaları, bazı mutfakların Türkiye’de yaygınlaşmasında da önemli rol oynadılar. Özellikle beş yıldızlı çokuluslu otel zincirlerinin muftakları, dünyanın her yerinden şefleri çekti. Birçok yabancı şefin Türkiye’de meşhur oldu. Jüri, şu anda Türkiye’de çalışan yabancı şefleri değerlendirdi ve en iyileri belirledi.
EN İYİ 101- Maximilian J.W Thomae (Mövenpick Hotel Istanbul)
2- Fabio Brambilla (Four Seasons Hotel Bosphorus)
3- Marcel Nosari (The Ritz Carlton İstanbul)
4- Giusseppe Pressani (Paper Moon İstanbul)
5- Antonio Lombardi (Mezza Luna)
6- Robyn Cooper (Les Ottomans İstanbul)
7- Hoshino Yutaka (Sushico)
8- Jörg Rouf (Robinson Tatil Köyü Antalya)
9- İtalyan Elio Magrograssi (Paper Moon Ankara)
10- Andreas Erni (Mövenpick Hotel İzmir)
MAXIMILIAN J.W. THOMAE (ALMAN)
Milli takımın hocasıydı
Mövenpick Hotel Istanbul’un Alman başaşçısı Maximilian J.W. Thomae 41 yaşında. Almanya’da Professional & Business School Miesbach’da eğitim aldı. 22 yıl önce Zum Alten Faehrhaus Restaurant’da ilk işine başladı. Sonra 1 Michelin yıldızlı Boettner, 2 Michelin yıldızlı Tantris restoranlarında çalıştı, otellere geçti. Türkiye’deki ilk işi Crown Plaza Holiday Inn Istanbul’daydı. 2006’da executive chef olarak Mövenpick Istanbul’da çalışıyor. Türkçeyi öğrendi, uzmanlığına Türk mutfağını da kattı. Yaratıcı şef, Avrupa - Türk mutfağı kombinasyonuyla hazırladığı mönülerle tanındı. Çalıştırdığı Türkiye Aşçılık Milli Takımı, 1996-1998 arasında Londra ve Malta’da ödüller kazandı. Thomae Almanca, İngilizce ve Türkçe biliyor. Favori yemeği: Roka salatası ile ılık somon lakerda.
FABIO BRAMBILLA (İTALYAN)
Bir Türk’le evliMilano’da dünyaya geldi. 43 yaşında. Mesleğine ülkesindeki küçük restoranlarda başladı. Mutfağın tüm bölümlerinde çalıştı. 1987 yılında bölgesel, 1988’de ise hem İtalya hem de Avrupa çapındaki yarışmalardan derece aldı. Kariyerine Amerika’da devam etti. Ülkesine geri döndüğünde şef olarak 5 yıldızlı otellerde çalıştı. Hyatt otellerine katılarak executive chef oldu. Hyatt Regency Istanbul’a geldi. Sonra Hyatt Varşova’ya, ardından Park Hyatt Milano’ya transfer oldu. 5 yıl önce İstanbul’da bir Türk’le evlendi. 2005’te ilk kitabı olan "Party Food"u yayınladı. 2006’da Grand Hyatt Santiago Şili’ye atandı. Şimdi de Four Seasons Hotel Istanbul’da çalışıyor. Favori yemeği kaz ciğerli deniz tarağı.
MARCEL NOSARI (İSVİÇRE)
Tayland kralına yemek yaptıMarcel Nosari (46) İngilizce, Almanca ve İtalyanca biliyor. Yemek eğitimini İsviçre’deki Profesyonel Yemek Pişirme Okulu’nda aldı. Lozan Otelcilik Okulu’nda eğitim gördü. Mutfak Şefi Eğitmenliği üzerine yüksek lisans yaptı. İlk önce Avustralya, Kore, İngiltere ve İsviçre’de otel ve restoranlarda çalıştı. Kıbrıs Anassa Resort’ta, İtalya’da 14. yüzyıldan kalma bir saray olan Palazzo Argaza Hotel’de, İsviçre’de Swissotel Basel’de, Tayland’da Bangkok Nosari Ritz-Carlton’da çalıştı. Tayland’dayken kraliyet ailesi için Sukhothai Sarayı’nda da yemek yaptı. Kariyerinde 30’uncu yılına yaklaşan Nosari, tecrübesini bir yıldır The Ritz-Carlton İstanbul’da konuşturuyor. Favori yemeği: Kuru meyveli kuskusla chermoula soslu kuzu pirzola.
GİUSSEPPE PRESSANİ (İTALYAN)
Türkiye’ye ikinci gelişi
41 yaşındaki Pressani, aşçılık mesleğine 1984’te Napoli’de küçük bir aile restoranında başladı. Aşçılıkla ilgili birçok okula gitti. Sonra İtalya, İsrail, Japonya’da yardımcı şef ve şef olarak çalıştı. 1990’da New York’taki Papermoon Restaurant’da şef olarak görev aldı. 1996’da Türkiye’ye, İstanbul’a geldi. Üç yıl süreyle Papermoon Restaurant İstanbul’da şef olarak çalıştı, sonra İtalya’ya döndü. 2005 yılında yeniden Türkiye’ye geldi, Papermoon Restaurant Ankara’nın açılışına katıldı. 2007 yılından beri Türkiye Papermoon restoranlarının başaşçısı. Favori yemeği dana incik kemikli obabuco.
ANTONIO LOMBARDİ (İTALYAN)
İtalya’da da en iyi listesindeİtalya’nın Foggia şehrinde ailesine ait bir çiftlikte dünyaya geldi. İlk mutfak eğitimini de bu şehirde aldı. Çalışma hayatına Milano’da başladı, lokantaların çeşitli kademelerinde çalıştı. New York Papermoon’dan gelen bir teklifle ABD’ye gitti ve orada başaşçı olarak çalıştı. Amerika’da birçok İtalyan lokantasının da kurucu şefliğini yaptı. Türkiye’de yaşayan bir arkadaşının vasıtasıyla 1998’de İstanbul’a geldi. 10 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Birçok restoranda aşçılış yaptı. 1.5 yıldır İtalyan restoran zinciri Mezzaluna’nın Türkiye’deki executive şefi. 2005 yılında İtalyan gastronomi dergisi Gambero Rosso tarafından, İtalya’nın dışında yaşayan ve çalışan "En İyi 15 İtalyan Şef"ten birisi olarak seçildi. Favori yemeği peynir soslu karışık renkli gnocchetti.
ROBYN COOPER (AVUSTRALYA)
Acılı ezmeye bayılıyorRobyn Cooper (38) 12 yıllık şef. Hyatt Hotel Canberra, Jumeirah Beach Hotel Dubai ve Güney Kore Lotte otellerinde çalışmış. 2 yıldır İstanbul’da Les Ottomans Oteli’nde. İstanbul’da çalışmadan önce Türkiye’ye birçok kez tatil için gelmiş, pek yabancılık çekmiyor. Türk yemeklerini de daha Avustralya’dayken oradaki Türk restoranlarında tanımış. Fransız, Asya ve Avrupa yemeklerinden oluşan bir mutfak bilgisine sahip. Asya mutfağını favorisi olarak görüyor, Thai ve Türk muftağını da çok seviyor. Türk meze ve tatlıları favorisi. Özellikle rakıyla birlikte yenen acılı ezmeye bayılıyor. Mönüsünün yarısını uluslararası mutfak diğer yarısını Osmanlı mutfağı oluşturuyor. Favori yemeği porto krema soslu ördek göğsü.
HOSHİNO YUTAKA (JAPON)
Sürekli suşi geliştiriyor
Doğma büyüme Tokyolu Hoshino Yutaka (48) yemek yapmayı seven bir çocuk olarak aşçılığı kendine hedef seçmiş ve bu konuda birçok okula devam etmiş. Suşi ustası olduktan sonra İngiltere’ye gitmiş. Londra’nın önemli suşi restoranlarında çalıştıktan sonra 1995’te Türkiye’ye gelmiş. 2001’den beri Sushico’da çalışıyor. Sushico’nun Levent İş Kuleler’deki şubesinin değişmez elemanı. Ama haftanın belli günlerinde tüm şubeleri dolaşıp, yeni suşiler yaratıyor. Hoshino Yutaka, yılın belli aylarını araştırma geliştirmeye ayıran, dünyanın en trendy suşi restoranlarını gezip ilham alan bir şef. Suşinin popülerliğini sağlıklı ve doğal olmasına bağlıyor. Favori yemeği hitomi roll.
JÖRG ROUF (ALMAN)
Köfte ve piyaz seviyorJörg Rouf, 49 yaşında1982’de Hilton Oteli’nde komi olarak çalışmış ve Yiyecek-İçecek Kalfalık Okulu’nu bitirmiş. İngiltere’de Hilton Oteli’nde departman şefi olarak, ardından gemi mutfaklarında çalışmış. Hong Kong’da mutfak şefi yardımcılığına terfi eden Rouf, Yeni Zelanda’da bir otelde çalıştıktan sonra ülkesine dönmüş. 1999’da Robinson Club otelleri mutfak şefi koordinatörü olmuş. 2006’dan beri Belek’teki Robinson Nobilis Golf Club’te mutfak direktörü. En sevdiği Türk yemeğinin köfte ve piyaz olduğunu, onu ezme, haydari, güveç, sütlaç, bulgurlu yemekler, baklava ve pide çeşitlerinin izlediğini söylüyor. Favori yemeği Asya tarzı bezelye ve trüfel yağlı patates püresi, yanında kuru soğan reçeli, jumbo karidesli ızgarada kızartılmış karpuzlu maskolin salatası.
ELIO MAGROGRASSI (İTALYAN)
Sık sık kokoreç yiyor37 yaşındaki Magrograssi, Paper Moon Ankara’da iki yıldır hizmet veriyor. Bir yıl da İstanbul Paper Moon’da çalışmış. İtalya’da 14 yaşında aşçılık okuluna gitmiş, ardından Milano’da restoranlarda çalışmış. Bahama Adaları’nda aşçılık yapmış. Sonra Paper Moon İstanbul’un aşçısı Giuseppe Pressami onu İstanbul’a davet etmiş. Magrograssi, restoranın Tel Aviv ve New York şubelerinde de çalışmış. Spesiyallerini garsonların müşterilerle konuşmasının ardından belirliyor. Yemeklerini "İtalyan usulü Türkler’in sevebileceği tarzda yemekler" olarak tanımlıyor. İtalya’nın bütün bölgelerinin mutfaklarında çok iddialı. Türk kebaplarını sevdiğini belirten aşçının favorisi ise kokoreç. Türk arkadaşlarıyla sık sık kokoreç yediğini söylüyor. Favori yemeği zeytin ezmeli, karidesli, cherry domatesli ve zeytinyağlı tagliatelle.
ANDREAS ERNI (İSVİÇRELİ)
Türkiye’den kopamadıBir yıl önce hizmete giren Mövenpick Hotel İzmir’in aşçıbaşısı Andreas Erni, 1959’da İsviçre’de dünyaya geldi. İsviçre’nin farklı bölgelerindeki otellerde şef olarak görev aldı. Kariyerine ABD’de New York Drak Hotel’de devam eden Erni, İsviçre’ye dönüşünde Hilton Grubu ile çalıştı. İstanbul Swissotel’in açlışında görev aldı, bu otelde 10 yıl executive chef olarak çalıştı. Göcek Swissotel’in açılışıyla Göcek’e yerleştı. Andreas Erni’nin bir sonraki görev yeri Divan Grubu oldu. Son bir yıldır Mövenpick Hotel İzmir’de çalışıyor. Favori yemeği fırınlanmış balkabağı yatağında kuzu sırtı.