Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2007 00:00
Capital Dergisi’nin haberine göre, Türkiye’deki şirket CEO’ları yılda ortalama 690 bin YTL kazanıyor.
Şirketlerin genel müdür yardımcılarının yıllık geliri ise 250-380 bin YTL arasında değişiyor. Türkiye’nin en büyük ilk 100 şirketinin CEO’ları yıllık 1 milyon YTL ile 1.5 milyon YTL arasında gelir elde ediyor.
ABD’de CEO ve yardımcıları arasındaki ücret makası giderek açılırken, CEO ile ortalama çalışan ücreti arasındaki fark 300 kata kadar çıktı. Türkiye’de bir CEO yılda ortalama 690 bin YTL kazanırken, genel müdür yardımcılarının geliri 250 ile 380 bin YTL arasında değişiyor. Türkiye’nin en büyük ilk 100 şirketinde ise CEO maaşları 1 milyon YTL ile 1.5 milyon YTL arasında. Türkiye’de üst yönetimdeki ücret makası henüz ABD’deki kadar çok açılıp 10 kata tırmanmadı, ama fark iki kata ulaştı. Aylık ekonomi dergisi Capital’in haberine göre ücret artışına paralel olarak fark daha da artacak, üst yönetimdeki ücret makası bankacılık, finans, bilişim, telekom ve enerji gibi kárlı sektörlerde daha hızlı açılacak.
TÜRKİYE’DE DE MAKAS AÇILIYOR: Korn Ferry Yönetici Ortağı Orhan Kemal Alver, tüm üst düzey yöneticilerin ücretlerinin artış trendinde olduğunu belirterek, CEO ve yardımcıları arasındaki makasın da açılmaya başladığına dikkat çekiyor. Alver, "Üst düzey yöneticilerin baz maaşlarında muazzam artışlar olmadı. Ancak özellikle bonus tarafında ciddi artışlar yaşandı. Şu anda Türkiye’de genel müdürler 1 ile 1.5 milyon dolar seviyesinde maaşlar alabiliyor. Üst yönetimde 2-3 kat farklın sağlıklı olduğunu düşünüyorum" diyor. Heidrick&Struggles Yönetici Ortağı Ayşegül Aydın ise, "CEO koltuğunda oturan kişinin bir alt kademesinde çalışandan daha fazla para almasını yanlış bulmuyorum. İcranın başındaki kişiyle yardımcısı arasında da ciddi farkla olmaya devam edecek" diye konuşuyor.
UÇURUMA ELEŞTİRİLER ARTIYOR: ABD’nin en büyük şirketlerinin CEO’ları, 40 yıl önce 1965 yılında ortalama bir çalışandan 24 kat daha fazla kazanırken, bu rakam 1980 sonrasında hızla artmaya başladı. 1978 yılında 35 kat, 1989 yılında 71 kata ulaşan CEO ile ortalama çalışan ücreti arasındaki fark 300 kata kadar tırmandı. Capital’in haberine göre bu konudaki eleştiriler son birkaç yıldır yoğunlaştı. Çünkü, CEO’lar ile ortalama çalışan arasındaki fark, hatta kendilerine bağlı kıdemli yöneticileriyle olan uçurum giderek daha da fazla açıldı.
ABD’DE ARAŞTIRMA BAŞLATILDI: Standart&Poors 500 (S&P) şirketleri arasında yapılan bir araştırmada, CEO ile ona bağlı en kıdemli yönetici arasındaki farkın 10 katına ulaştığı saptandı. Yine aynı araştırmaya göre CEO ile ortalama çalışan ücreti arasındaki uçurum ise 362 katı buldu. Heidrick&Struggles, Korn Ferry ve Spengler Fox gibi dünyanın en büyük üst düzey yönetici yerleştirme işi yapan şirketlerinin araştırmaları da bunu destekliyor. Bu tablo üzerine ABD Menkul Kıymetler ve Takas Komisyonu (SEC) duruma el koyarak araştırma başlattı.
Yüksek risk alan daha fazla kazanıyor
ÜST yönetimdeki ücret makası, sektörün ve şirketin kárlılığına, şirketin güçlü sermaye yapısına, cirosuna, genel müdürün bonusuna, kár payına ve ek gelirlerine göre değişebiliyor. Stanton Chase Yönetici Ortağı Çağrı Alkaya, "İki pozisyon arasındaki ücret farkı, yüksek risk ve yüksek kazanç ilişkisinin daha kuvvetli olduğu sektörlerde daha yüksek oluyor" diyor.
ABD’de yıllık ortalama CEO geliri 15.2 milyon dolar
ABD’nin en büyük 500 şirketinin CEO’larının yıllık ortalama geliri 2006 yılında yüzde 38 oranında artarak 15.2 milyon dolara yükselmiş. CEO’ların maaş paketlerinin yüzde 48 gibi büyük bir bölümünü ise hisse senetlerinden gelen opsiyonlar oluşturuyor. CEO’ların ücret artışıyla birlikte şirketlere maliyetlerinin ise 7.5 milyar dolar olduğu hesaplanıyor.
Eğer tanınan biriyse ücret farkı büyüyor
CEO’nun iş dünyasında ünlü ve tanınan biri olması da alt kademesindeki yöneticilerle ücret farkını artıran bir diğer faktör. Fortune Danışmanlık Yönetici Ortağı Ayşen Arıduru, isim yapmış genel müdürlerin maaşları ile genel müdür yardımcıları arasında ciddi fark gördüklerini söylüyor. Ayrıca kárlı sektörlerde, bankacılık, finans ve uluslararası firmalar da farkın daha büyük olduğuna işaret ediyor.