Türkçe balık adı çok az

Güncelleme Tarihi:

Türkçe balık adı çok az
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2004 00:00

Anadolu’ya göçüp de denizle tanışan atalarımız burada tadına vardıkları balıklara ad vermektense, varolan adlarıyla kabulü daha kolay bulmuşlar.Onun için dilimizde Türkçe balık adları çok azdır. Gerçi balık sözcüğü bizden ama genelde Rumca ya da İtalyanca’dır. Türkçe balık adı yok gibi. Biliyorsunuz her balık belli mevsimlerde daha bir lezzet kazanır. Mart ayının yıldızları da; Kefal, Levrek, Kalkan, Tekir, Barbunya ve Mezgittir.Sofralarınızdan balık eksik olmasın, sevgiyle kalın.İnce NoktalarKan ve sinir adaleleri için çok gerekli olan magnezyum, en çok havuç, kereviz, salatalık, tuzsuz badem, pırasa, marul, domates ve ıspanakta bulunur.Tabuli (Tabbule)Bir Lübnan klasiğiYapılışı:Yarım bardak sıcak suyla bulgurları ıslatıp 15 dakika bekletin. İnce kıyılmış maydanoz, dereotu ve taze soğanları bulgurun üzerine ekleyip, karıştırın.Ufak bir kasede zeytinyağı, nar ekşisi veya limon suyu, tuz, karabiberi ve kırmızı pul biberi karıştırıp, iyice çırpın. Bu sosu bulgurlu karışıma ekleyip, iyice harmanlayın. Süsleyerek servise sunun. 6kişilikHazırlama süresi 30 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı ince bulgurYarım bardak sıcak su2 demet maydanoz (çok ince kıyılmış)2 demet dereotu (çok ince kıyılmış)10 adet taze soğan (çok ince kıyılmış)Sosu için4 yemek kaşığı zeytinyağı2 yemek kaşığı nar ekşisi (veya iki adet limon suyu)1 tatlı kaşığı kırmızı pul biberTuz - KarabiberKalkanın hasıYapılışı:Balıkları yıkayıp, sularını süzün. Un, mısır unu, tuz ve karabiberi karıştırın. Kağıt havlunun üzerine yaydığınız bu karışıma balıkları bulayın.Teflon tavaya üç çeşit yağı koyun. Isındıktan sonra balıkların iki tarafını da kızartın. Servis tabağına alın. Kalan yağın içine maydanozları ve sarımsakları atıp, 3 dakika kavurun. Bu sosu kızarmış balıkların üzerine gezdirin.Püf NoktasıBalık kızartırken, çıkan kokuyu önlemek için küçük bir tavada bir kaşık tarçınla, bir kaşık şekeri yakın. 6 kişilikHazırlama süresi 5 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi6 parça kalkan balığı (sigara paketi şeklinde dilimlenmiş)3 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı mısır unu1 çay kaşığı Tuz - Karabiber1 yemek kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı margarin 1 yemek kaşığı zeytinyağıYarım demet maydanoz (ince kıyılmış)2 diş sarımsak (ince dövülmüş)Besin değeriKişi başına: 248 kaloriProtein: 27 gr.Yağ: 13 gr.Karbonhidrat: 4 gr.Muzlu kekYapılışı:Yumurta ve şekeri 5 dakika çırpın. Erimiş margarin ve sütü ekleyip, 2 dakika karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ezilmiş muzlarla birlikte yukarıdaki karışıma ilave edip, boza kıvamında bir kek hamuru elde edin. Yağlanmış kek kalıbına dökün. Üstüne çatal batırarak birkaç yerinden delin, 5 dakika önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 1saat pişirin. Fırından çıkarmadan kürdan batırarak pişip pişmediği kontrol edin. 6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 60 dakikaMalzeme listesi3 adet yumurta2 su bardağı un1 su bardağı margarin (erimiş ve soğutulmuş)1 su bardağı süt1 su bardağı toz şeker1 paket kabartma tozu1 paket vanilya2 adet muz
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!