OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 25, 2003 00:00
REMİX 1, geleneksel Türk yemeklerinin yanı sıra son dönemlerde Türkiye'de çok tutulan suşi, risotto gibi farklı mutfaklardan birçok yemek tarifinin yer aldığı ‘‘yeni’’ bir yemek kitabı. İki yakın arkadaş, Lale Apa ve Bedriye Renda Medina, çalışan kadınlar, mutfakta vakit geçirmekten hoşlanan erkekler ve özellikle ailelerinden ayrı yaşayan gençler için pratik, sağlıklı ve farklı tarifler veriyor. 222 tarif ve şarap önerilerinin yer aldığı kitabın iki sponsoru var.Lale Apa ve Bedriye Renda Medina yayıncılık ve reklamcılık sektöründe birlikte çalışan iki yakın arkadaş. Bakanlıklar için Türkiye'yi tanıtan kitaplar, takvimler, ajandalar hazırlamakla geçen yoğun bir iş tempoları var. İkisi de aynı zamanda ev kadını ve anne. Bir ortak noktaları daha var: Yemek yapmaya bayılıyorlar. Yeni, sağlıklı, pratik, renkli yemekler anonsuyla tanıttıkları REMİX 1, bu ortak tutkunun sonucu olarak ortaya çıktı. Üniversite eğitimi için Amerika'ya gitmeden önce annesinden yaptığı yemeklerin tariflerini isteyen kızı, Lale Apa'ya kitap yazmasını önerdi. Lale Apa da Bedriye Renda Medina'ya beraber yazmayı teklif etti.İki arkadaş önce yıllarca biriktirdikleri ve uyguladıkları tariflerin dökümünü yaptı. Evdeki yemek kitaplarını, dergilerini karıştırdılar. Arkadaşlarından duydukları tarifleri kendi ağız tatlarına uygun hale getirmeye çalıştılar. Sonuçta upuzun bir listeyle karşı karşıya kaldılar. Topladıkları tariflerin hepsini tek tek denediler ve bir kısmını elediler. İki senelik çalışmanın sonucunda farklı kategorilerden 222 tarifte karar kıldılar.SUŞİ EVDE DE YAPILIRREMİX 1'in içinde çorba, yumurta yemekleri ve krep, salata, Sunset Grill&Bar'dan suşi, makarna, pilav, sebze yemekleri, patates yemekleri, hamur işleri, deniz ürünleri, tavuk ve hindi yemekleri, et yemekleri, tatlı, kek ve kurabiye, sandviç ve sos tarifleri yer alıyor. Kitapta Nazan'ın
balık köftesi, Olga'nın peynir fondüsü ve Nilgün'ün fesleğenli makarnası gibi tarifler dikkat çekiyor. Bunlar Apa ve Medina'nın arkadaşlarından aldıkları tarifler. Lále Apa, arkadaşı Nazan'dan balık köftesi tarifini 25 yıl önce almış.Apa ve Medina, Türk yemeğinin hafif versiyonlarını yapmayı seviyor. Kitaptaki tariflerde de hafifliğin yanı sıra yeni ve farklı sunumların yer almasına dikkat ettiler. Geleneksel Türk yemeklerinin farklı tariflerini de görebilirsiniz kitapta, daha önce bilmediğiniz farklı ulusların mutfaklarından yemekleri de. Son yılların modası suşi tarifleriyle suşinin evde de yapılabileceğini göstermek istediler.SPONSORLU KİTAPLale Apa ve Bedriye Medina, özellikle gençleri hedefliyor. Çalışan kadınlar ve mutfakta vakit geçirmekten hoşlanan erkekleri de es geçmiyorlar. Tariflerin herkes tarafından kolayca anlaşılabilecek gibi yazılmasına önem verilmiş.REMİX 1'in iki sponsoru var. Ana sponsor Sunset Grill&Bar'ın kitapta çeşitli tarifleri yer alıyor. Diğer sponsor Doluca'ya ise bütün
yemek tarifleri gönderilmiÅŸ ve Doluca ÅŸarap önerilerinde bulunmuÅŸ.YABANCI YEMEK KÄ°TAPLARINA BENZER BÄ°R KÄ°TAP YAZDIKGünümüzde kadın, erkek, genç herkes özel tatlara ve farklı sunumlara merak sardı. Biz genelde bu tarz yemekleri yabancı yemek kitaplarında bulabiliyorduk. Bu kitaplara yakın bir kitap yapmak istedik. Türkiye'deki yemek kitaplarında genellikle sadece Türk yemekleri yer alıyor. Biz diÄŸer mutfaklara da yer verdik. Geleneksel yemeklerde ise farklılıklar yaptık. Bu yüzden de kitabımızın adı REMÄ°X. Pratik, hafif ve hoÅŸ gözüken tarifler var kitapta. Kitabımızı okuyan kiÅŸi, hayatında ilk defa yemek yapıyor olsa da bundan keyif alacak. Yemek yapma alışkanlığını sevdirmek istiyoruz.SUŞİ PÄ°LAVIMalzemeler 1 su bardağı pirinç, 1 su bardağı ve dörtte bir su, 2 çorba kaşığı Japon pirinç sirkesi (Rice Vinegar adıyla satılıyor), 1 çorba kaşığı toz ÅŸeker, yarım tatlı kaşığı tuz.Hazırlanışı Bir süzgece 1 su bardağı pirinç koyun. SoÄŸuk su ile su berraklaşıncaya kadar yıkayın ve süzün. Yıkanmış pirinçleri altı kalın, orta boy ve kapağı iyi kapanan bir tencereye koyun. Buna 1 su bardağı ve dörtte bir su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın, 30 dakika dinlensin. 30 dakika sonra harlı ateÅŸte kaynatın. Kaynamaya baÅŸlayınca altını kısın. 2 dakika ya da pirinç piÅŸinceye kadar kapağı kapalı olarak piÅŸirin. AteÅŸten alın ve 15 dakika -yine kapağı kapalı olarak- bekletin. Pirinci bir cam kaba alın. Bir çatalla hafifçe havalandırarak karıştırın. Bir küçük tencerede ve kısık ateÅŸte; sirke, ÅŸeker ve tuzu ÅŸeker eriyinceye kadar karıştırın. Bu karışımı yavaÅŸ yavaÅŸ ve gezdirerek pilava dökün. Çatalla hafifçe karıştırın. Pilavın olduÄŸu kabın üzerine temiz nemli bir bez örtün. Oda sıcaklığında soÄŸumaya bırakın.MUTFAKTA KÄ°RLENMESÄ°N DÄ°YE PLASTÄ°K KILIFI VARREMÄ°X 1'in mutfakta kirlenmesini engelleyecek plastik bir kılıfı var. Boyutun çok büyük olmamasına ve kitabın rahat açılmasına dikkat edilmiÅŸ. 10 gün önce piyasaya çıkan kitabın fiyatı 30 milyon TL. Lale Apa (solda) ve Bedriye Renda Medina, bunun gençlerin alabileceÄŸi bir fiyat olduÄŸunu düşünüyor. 348 sayfalık kitaptaki yemek fotoÄŸraflarını Ahmet AÄŸaoÄŸlu çekmiÅŸ, yemek tasarımlarını Gamze Bursa yapmış. Kitabın sanat yönetmeni Bálá EyüpoÄŸlu.Â
button