Türk Tuaregler dünyanın sonunda yarıştı, üçüncü oldu

Güncelleme Tarihi:

Türk Tuaregler dünyanın sonunda yarıştı, üçüncü oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2008 00:00

Dört kişilik Türk macera yarışı takımı, Şili’de düzenlenen dünyanın en zor dayanıklılık yarışmasında 560 kilometreyi 163 saatte geçti. Bakiye Duran, Ali Rıza Bilal, Utkuer Yaşar ve Faruk Kar’dan oluşan ekip Şili’deki Patagonya Ekspedisyonu’nda 10 takımla yarıştı. Dağ bisikleti, koşu, kono, ip etapları, mağara ve buzul geçişlerinden oluşan yarışı sadece dört takım tamamlayabildi.

Sahra Çölü’nün göçebe sakinleri Tuareg’lerden adını alan Team Touareg Türk (TTT), maceracıların Mekke’si sayılan Patagonya’da, Şili Olimpiyat Komitesi’nin düzenlediği uluslararası yarışta Türkiye’yi temsil etti. İlk kez bir Türk takımının kabul edildiği 560 kilometrelik dünyanın en zor dayanıklılık yarışı Patagonya Ekspedisyonu’nda 10 gün boyunca buzullar, ormanlar, bataklıklar, stepler, dağlar aşıldı. Katılan 11 takımdan sadece dördü yarışı tamamlayabilirken, Türk Tuaregler yardımsever ve sempatik tavırlarıyla yarışmanın gözdesi oldu.

Dünyada bir olimpiyat komitesi tarafından desteklenen ilk macera yarışı Patagonia Expedition Race’in beşincisi şubat ayında "dünyanın sonu" denilen Şili’nin Ateş Toprakları, Tierra Del Fuego’da gerçekleştirildi. Yarışa, komite tarafından düzenlenen ön seçimi kazanan takımlar katıldı. Zorlu etaplarda yarışabilmek için, daha önce dünya şampiyonası gibi büyük organizasyonlarda yarışmak ve yarışı tamamlamış olmak koşulu aranıyor. Bir yıl önce katılım
/images/100/0x0/55eb54c7f018fbb8f8ba6438
için başvuran ve biyografilerini gönderen dört kişilik Türk takımına 6 ay önce olur cevabı geldi. Team Touareg Türk o günden sonra zorlu yarışa hazırlanmaya başladı. Dayanıklılık antrenmanlarını koşu ve bisikletle, yüzme ve kuvvet çalışmalarını kapalı alanlarda yapan ekip suyla ilgili bölümler için denizde ve Riva deresinde çalıştı. İstanbul civarındaki bölgelerde dağcılık ve tırmanma antrenmanlarını yaptı. Zorlu bir hazırlık döneminden geçen Türk Tuaregler şubat başında Şili’ye uçtu.

GÜN IŞIĞIYLA BAŞLADI

Yarış 12 Şubat’ta sabah saat 06.00’da başladı. 560 kilometrelik parkurda takımlar dağ bisikleti, koşu, kano, yön bulma, strateji oluşturma, ip etapları, mağara ve buzul geçişleri gibi birbirinden zorlu sınavlardan geçti. Rotada keskin buzullar, sık ormanlar, dere ve göller, uzun bozkırlar, yüksek dağlar yer alıyordu. Dünyanın en zorlu dayanıklılık yarışlarından Patagonya Ekspedisyonu, 21 Şubat’ta sona erdi.

Tüm etapları başarıyla geçen takımımız 163 saat 18 dakikalık süresiyle üçüncü oldu. Birinciliği 146 saat 42 dakika ile Fransa-Amerika karması Authentic-Nutrition, ikinciliği ise 158 saat 31 dakikalık dereceleriyle İspanya’dan Canarias-Andalucia Spiuk Tenerife Takımı aldı. Zorlu parkurda bazı takımlar zamana yetişemediği için bir kısmı da gücü tükendiği için yarış dışı kaldı. Meşhur Darwin Bölgesi ve Beagle Kanalı güneyinin yerli halkları Yaganlar ve Anoikenler profesyonel sporculara ev sahipliği yaparken, Tierra Del Fuego’da koruma alanında yaşayan Karunka halkının hazırladığı trekking rotası bu yarışmada ilk kez yarışmacılar tarafından geçildi.

Organizasyon boyunca sıcak tavırlarıyla ilgi toplayan Team Tuareg Türk ödül töreninde de en fazla alkışı ve tezahüratı alan takım oldu. Yarışmaya katılan ekipler ve basın mensupları Türkiye’de yapılacak uluslararası bir yarışmaya mutlaka katılmak istediklerini söyledi.
/images/100/0x0/55eb54c7f018fbb8f8ba643a

TTT elemanları Bakiye Duran, Ali Rıza Bilal, Utkuer Yaşar ve Faruk Kar yarışmayla ilgili şöyle konuştular: "Her şeyden önce Patagonya Ekspedisyonu’na kabul edilen ilk Türk ekip olmak bizim için çok önemliydi. Yarışmada aldığımız derece hedefe ne kadar yakın olduğumuzu gösterdi. Yola devam edip daha iyi dereceler almak amacındayız. Türkiye’ye bu dereceyi kazandırdığımız için çok gururluyuz."

Team Touareg Türk’ün başarısı Türkiye’deki macera sporcularına, uluslararası yarışmalara katılmanın yolunu açtı.

ÇÖLÜN MAVİ ADAMLARI

Türk macera takımına ismini veren Tuaregler, Sahra Çölü’nde yaşıyor, çoğunlukla mavi tonlarda elbiseler giydikleri için "Çölün Mavi Adamları" olarak anılıyor. Osmanlıların Tevarık adını verdiği topluluk, Araplar ve Berberilerden farklı bir ırk. Çölü çevreleyen beş ülkeye yayılmış durumdalar. Esaret altına girmek istemedikleri için çölün en zorlu bölgelerinde yaşıyorlar. Birkaç dal parçasıyla dünyanın en güzel çayını demledikleri söylenen Tuaregler, sabır, bağlılık, doğruluk, güven gibi değerlere bağlı, cesur savaşçılar. Her türlü hava şartında yaşamlarını sürdürebiliyorlar.

HAYATLARI MACERA

á Ali Rıza Bilal (35):
Organizatör ve eğitmen. Enduro motosiklet, tüm su sporları, dağcılık, macera yarışları, kano-kayak, kürek, cip safarisi, dağ maratonu gibi sporlarla ilgileniyor. Olimpiyata katılan ilk ve tek kürekçimiz. Türkiye Kürek Şampiyonu, Dünya Kürek Şampiyonası üçüncüsü, Balkan Kürek Şampiyonu, Enduro Şampiyonası üçüncüsü, Meis-Kaş Kano Maratonu üçüncüsü.

á Utkuer Yaşar (38): Spor yöneticisi ve öğretmeni. Dağ bisikleti, macera yarışları, dağ maratonu, triatlon, duatlon, yüzme, pentatlon, SCUBA, serbest dalış ve kayak yapıyor. Brezilya, Fransa, Bulgaristan, Avusturya’da birçok yarışa katıldı. 2005’teki Salomon Adventure Race’de Aydos ve Taşdelen ve 2006 Anadolu Macera Durusu biricisi.

á Faruk Kar (35): Öğretmen. Triatlon, dağ bisikleti, atletizm, dağ maratonu, duatlon, macera yarışlarına katılıyor. Kanada, Fransa’da yarıştı. 2005 Kanal D-Gilette Outdoor Challenge üçüncüsü, 2006 Dağ Aşma Maratonu birincisi.

á Bakiye Duran (49): Emekli kimya ve beden eğitimi öğretmeni. Dağ koşularına, 240 kilometreyi bulan ultra maratonlara, macera yarışlarına katılıyor. Türkiye Ultra Maraton Şampiyonu, İtalya Verona Ultra Maratonu üçüncüsü, Sion Kantonu Ultra Trail Maraton Rekortmeni, Beyrut, Priştina ve Almanya Ulusal Maratonu şampiyonu, Cookie Adventure Race birincisi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!