Türk tatlısı, Fransız pastasıyla buluştu

Güncelleme Tarihi:

Türk tatlısı, Fransız pastasıyla buluştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2006 00:00

Özsüt zincirine danışmanlık yapan pasta şefi Christophe Niel, kazandibini kiraz ve şamfıstıklı pastayla, sütlacı çikolatalı mus ve karamelli pastayla, aşureyi ise cevizli bisküvili ve bademli musla birleştirerek ortaya çok lezzetli pastalar çıkartıyor. Yeni yaratılan aşure pek fazla tutmadı, sütlaç beğenildi, kazandibi ise deneme aşamasında.

İzmir kökenli sütlü tatlılar zinciri Özsüt, Fransız pasta şefi Christophe Niel’le yaptığı işbirliği sonucu pastalarıyla da iddialı. Günlük taze ürünlerle yapılmış pastalarını, İzmir’deki fabrikasından Türkiye’nin genelindeki 101 şubesine ulaştırıyor. 1995 yılında faaliyetlerine başlayan Cote d’Azur Pastacılık Derneği’nin kurucusu ve Başkanı olan Fransız Şef Christophe Niel, 2001 yılından bu yana Özsüt’ün pasta danışmanlığını yapıyor.

Türkiye’ye her sene iki üç kez gelen Şef Niel, Özsüt’ün sahibi İbrahim Urlulu ile bir İtalyan şirketin verdiği davette karşılaşmış. İbrahim Bey’in daveti üzerine Türkiye’ye gelen Christophe Niel, Özsüt’ün spesiyal ürün çeşitlerinin artmasını sağlamış. Her gelişinde 10-15 gün kalan Niel, klasik Türk pastalarından yola çıkarak Özsüt ekibiyle birlikte yeni pasta çeşitleri geliştiriyor ve personel eğitimine katkıda bulunuyor.

EN ÇOK SÜTLAÇ VE AŞUREDEN ETKİLENDİ

Urlulu, Şef Christophe Niel ile çalışmaktaki amaçlarının geleneksel Osmanlı tatlıcığının sırlarını, Fransa’nın modern ve köklü pastacılık anlayışıyla bütünleştirmek olduğunu söylüyor. Fransız şef, pasta tasarımlarını yaratırken ilginç tecrübeler yaşadığını anlatıyor. Birçok karışım denedikten sonra kazandibini kiraz ve şamfıstıklı pastayla; sütlacı çikolatalı mus ve karamelli pastayla, aşureyi ise cevizli bisküvili ve bademli mus ile birleştirerek ortaya çok lezzetli pastalar çıkartmış.

Türk tatlılarından en çok sütlacı beğenen Christophe Niel, aşureden de son derece etkilendiğini ekliyor. Christophe Niel’e göre, Türkler daha çok kestaneli ve kirazlı pastaları tercih ediyor. Fransızların ve Türklerin tatlı zevkinin birbirine yakın olduğunu belirtiyor. Bu zevk, Niel’e göre "çok şekerli olmasın ama lezzetli olsun" anlayışına dayanıyor.

ÖZSÜT’ÜN AYNASI ADLI PASTA BİRİNCİ OLDU

Özsüt her sene Fransa’ya bir grup personel yolluyor. Bu yıl tam tersine Fransa’dan öğrenci gelmesini hedeflediler ancak kuş gribi nedeniyle bu proje önümüzdeki seneye ertelendi. Fransa’nın dünyaca ünlü pastacılık okulu A. Escoffier’de "Pasta Profesörü" unvanıyla öğretim görevlisi olan Christophe Niel, Fransız öğrencilere Özsüt fabrikalarında verilecek eğitimin yanı sıra büyük bir fabrikanın nasıl küçük bir imalathane gibi amatör ruhla çalıştığını göstermek istiyor.

Önümüzdeki ocak ayında Fransa’da yapılan bir pasta yarışmasına katılacak Özsüt ekibi, bu tür tecrübelerini artırarak dünya şampiyonası yarışmalarına hazırlanmayı hedefliyor. Yabanmersiniyle hazırlanan "Özsüt’ün Aynası" adlı pasta Fransa’da "Le Journal de Patissier" pasta yarışmasında birincilik ödülü kazandı.

İzmir kökenli sütlü tatlılar zinciri Özsüt, Fransız pasta şefi Christophe Niel’le yaptığı işbirliği sonucu pastalarıyla da iddialı. Günlük taze ürünlerle yapılmış pastalarını, İzmir’deki fabrikasından Türkiye’nin genelindeki 101 şubesine ulaştırıyor. 1995 yılında faaliyetlerine başlayan Cote d’Azur Pastacılık Derneği’nin kurucusu ve Başkanı olan Fransız Şef Christophe Niel, 2001 yılından bu yana Özsüt’ün pasta danışmanlığını yapıyor.

Türkiye’ye her sene iki üç kez gelen Şef Niel, Özsüt’ün sahibi İbrahim Urlulu ile bir İtalyan şirketin verdiği davette karşılaşmış. İbrahim Bey’in daveti üzerine Türkiye’ye gelen Christophe Niel, Özsüt’ün spesiyal ürün çeşitlerinin artmasını sağlamış. Her gelişinde 10-15 gün kalan Niel, klasik Türk pastalarından yola çıkarak Özsüt ekibiyle birlikte yeni pasta çeşitleri geliştiriyor ve personel eğitimine katkıda bulunuyor.

Bu ayın pastası Çikolata Fantezi

Özsüt, her ay özel bir pasta tasarlıyor ve tüm Özsüt pastanelerinde bu pasta bulunuyor. Bu ayın pastası Çikolata Fantezi. Pastanın en alt katı çikolata ve özel bir bisküvi karışımıyla hazırlanmış. Üzerinde çikolatalı mus krema, ortasında çilek ganache, çilek parçaları ve özel bir fındıklı kek katı bulunuyor. Pastanın üzeri çilekli jöle ve çikolatayla süslü. Fiyatı 24 YTL.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!