Serhat TEZCAN/BURSA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2006 14:39
BURSA Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürsel Savcı ve çalışma arkadaşlarının, böbrek üstü (adrenal) bezlerde oluşan kitlelerin iyi ya da kötü huylu olup olmadıklarını belirlemek amacıyla geliştirdikleri yöntem, yeni bir tanı yöntemi olarak literatüre girdi. Philips Türkiye A.Ş., Prof. Dr. Gürsel Savcı ve ekibini 3 bin dolarlık teşvikle ödüllendirdi.
Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savcı’nın hipoteziyle geliştirilen ‘Böbrek üstü Bezleri Tümörlerinin Ayırıcı Tanısında Kimyasal Şift Subtraksiyon Manyetik Rezonans (MR) Tekniği’ adı verilen yöntem, böbrek üstü bezlerindeki kötü huylu kitleleri büyük bir başarıyla tanımlayarak dünya tıp literatüründeki yerini aldı.
Konuya ilişkin makale, radyoloji alanında dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan American Journal of Roentgenology’nin (AJR) Ocak 2006 sayısında ‘Value of Chemical Shift Subtraction MRI'in Characterization of Adrenal Masses’ başlığıyla yayımlandı. Böbrek üstü bezlerinde birçok iyi huylu tümörün bulunduğunu belirten Prof. Dr. Savcı, bunun yanı sıra diğer organlardaki kanserlerin de böbreğe sıkça sıçradıklarını söyledi. Hastaların başarılı şekilde tedavisi için böbrek üstü bezindeki tümörün iyi ya da kötü huylu karakterinin belirlenmesi gerektiği açıklandı.
Prof. Dr. Gürsel Savcı, 4 yıl önce ortaya attığı hipotezini kanıtlamak amacıyla, Doç. Dr. Zeynep Yazıcı, Uzman Dr. Neslin Şahin, Uzman Dr. Semra Akgöz ve Prof. Dr. Ercan Tuncel’den oluşan ekiple çalışmaya başladı.
Ekip, toplam 35 hastadaki 42 böbrek üstü kitlesinin, daha önce de uygulanan kimyasal şift yöntemiyle hem ‘in- faz’, hem de ‘out- faz’ görüntülerini elde etti. Daha sonra da in- faz görüntülerden, out- faz görüntüler çıkarılarak daha objektif değerlendirme yapılmasına yardım eden görüntüler oluşturuldu.
Söz konusu yöntemin esası, böbrek üstü bezlerindeki iyi huylu tümörlerin, kolesterol açısından zengin olması özelliğine dayanıyor. Böbrek üstü bezlerinin kötü huylu tümörlerinde ise kolesterol bulunmuyor. Subtraksiyon (çıkarma) yöntemi ile kolesterol içeriği daha objektif bir şekilde ortaya konarak kolesterol saptanan tümörün iyi huylu olduğuna karar verilebiliyor.
Radyoloji alanında Türkiye’de yapılan ve yurt dışında yayımlanan en başarılı yayını, her yıl ödüllendiren Philips Türkiye A.Ş. de, bu yılki ödülünü Prof. Dr. Gürsel Savcı ve ekibine verdi. Ekip, 3 bin dolarlık teşvik ödülüyle birlikte, özel bir sanat çalışması olarak hazırlanan bir lalenin MR görüntüsünün işlendiği ödülü, Ekim 2006’da Antalya’da yapılan Türk Radyoloji Kongresi’nde aldı.