OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 23, 2004 00:00
Gurme Arman Kırım’ın Hürriyet Pazar’daki ‘Simit Havyar’ adlı köşesinde Türk mutfağının yeni lezzetlerle dünyaya tanıtılmasına yönelik çaÄŸrısı, gurmeler arasında tartışma baÅŸlattı. Engin Akın, dün Pazarvatan’daki yazısında Kırım’a katılmadığını belirtirken, Kırım ise Akın’ın anlatmak istediÄŸi ÅŸeyleri çarpıttığını söyledi. Lezzet görgüsüzleriEngin Akın (Pazarvatan gurme yazarı)Yemeklerimiz önce deforme edilsin, sonra yenisi yaratılsın. Olacak ÅŸey mi bu! Mutfağımızın lezzet, sofistikelik, saÄŸlıklı olmak gibi bir problemi yok. Mesele Türk yemeklerinin hasletlerini görebilmek ve gösterebilmek, yani iyi bir sunum yapmak. Ãœzerine kuÅŸ kondurmak deÄŸil. Türk mutfağının bugünkü sorunu lezzeti deÄŸil, özellikle lüks ve buraları örnek alan gariban ortamlardaki sunuluÅŸ ÅŸeklidir. Mutfağımız bu deforme, acıklı ÅŸekline lezzet görgüsüzü kiÅŸiler tarafından uÄŸradığı tacizler ve bunlara karşı verilen tavizler sonucu düşmüştür.Yeni tatlar yaratalımSemih Somer (Mutfak Dostları DerneÄŸi BaÅŸk.)Benim için malzemeler önemli. Bu ülkenin kendi tatlarının kaybolmaması lazım. Bizim ihtiyacımız teknolojik yenilik. Görüntülerde deÄŸiÅŸikliklere katılıyorum ama bir yere kadar. Kullanılan malzemelerin ülkenin kendi malzemeleri olmasından yanayım. Kendi malzemelerimizle farklı tatlar yaratmalıyız. Dışarıdan malzeme girmesinden yana deÄŸilim. Reform yapılmalıVedat BaÅŸaran (Feriye Lokantası sahibi)Arman Bey’in ‘deforme’ kelimesini kullanması yanlıştı. Ancak bir sonraki yazısında Türk mutfağını inkar etmediÄŸini, geleneksel mutfaÄŸa karşı olmadığını anlattı. Yazının tarzı, yanlış anlamalara neden oldu. Ancak ben bu tartışmadan mutluyum. Yıllardır bunların tartışılmasını istiyorduk. Sonuçta doÄŸrular süzülecek, yararlı olacak. Türk mutfağı reform geçirmeli. PolemiÄŸe girmemAhmet Örs (Sabah Gazetesi gurme yazarı)Bu polemiÄŸin içine girmek istemiyorum. Arman Bey’in Türk mutfağının, Amerikan mutfağına özenerek yenilenmesi düşüncesine katılmıyorum. Kendi görüşlerimi, köşemde yazacağım. Yanlış anlaşılma deÄŸil çarpıtmaArman Kırım (Hürriyet Pazar’ın gurme yazarı)Engin Akın’ın yazısı, ‘yanlış anlama’ deÄŸil ‘çarpıtma’dır. Çünkü benim yazımda ÅŸu nokta açık açık belirtiliyordu: Biz kendi geleneksel kültürümüzü koruyalım. Onu muhafaza edelim. Bunun yanında yaratıcı bir Türk mutfağı geliÅŸtirelim. Ä°kisinin bir arada olması ülkemize hiçbir zarar vermez. Kültür zenginliÄŸinden bize sadece fayda gelir. Türk mutfağı dünyada yeterince tanınmıyor, tanıtmamız lazım. Mevcut haliyle, yeterince ilgi çekmiyor. Oysa hiç bilinmeyen Vietnam mutfağı keÅŸfedildi, popüler oldu. Bizimki ise çok gizemli bir mutfak, çok muhteÅŸem bir trend haline getirilebilir. Bunun için aşçılarımızın yaratıcı bir ÅŸeyler yapması lazım ve bu mümkün. Gastronomi dünyasında hakkımız olan yere gelmeliyiz. Â
button