Türk mucizesi yoğurt

Güncelleme Tarihi:

Türk mucizesi yoğurt
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2006 14:46

ERCİYES Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, kalsiyum ve fosfor içeriğiyle kemikleri koruyan yoğurt ve sütte yoğun olarak bulunan KLA’nın (Konjuge Linoleik Asit) karın yağlarını eriterek zayıflamayı sağladığını, kanser ve kalp hastalıklarını da önlediğini açıkladı. Prof. Dr. İnanç, özellikle kadınların günde yarım kilo yoğurt veya iki su bardağı süt içmesini önerdi.

Prof. Dr. Neriman İnanç, yoğurdu, ilk önce olarak Orta Asya Türkleri’nin kullandığını belirterek şunları söyledi:
“Geleneksel Türk yoğurdunun sağlık açısından sayısız yararları bulunmaktadır. Yoğurtta bulunan bakterileri keşfeden Rus bilim adamı Metnichef, Nobel ödülü kazanmıştır. Son olarak başkanlığımızda bir araştırma yaptık. 12 kadın hasta üzerinde, yani, beden kitle endeksine göre şişman olup, bu endekse göre verileri normalde 20 olması gerekirken 25 olan deneklerle çalışma yaptık. Beden kitle endeksi sonuçlarına göre yani boy ve kilo karşılaştırmasında şişman oldukları saptanan bu kadınlara, iki ay boyunca yoğurt ve sütte bol miktarda bulunan ve bir yoğurt asidi olan KLA'yı ikişer gramlık tablet olarak verildi. Çalışmadaki kadınların, ağırlıklıkları ile bel ve kalça çevre ölçümlerinde ve kan yağı düzeylerinde azalma olduğu görüldü. Bel ve kalça çevresindeki, karın bölgesindeki yağlanmanında azaldığı saptandı. Karın bölgesindeki yağlanma, kalp hastalıkları için risktir. O nedenle yoğurt başta olmak üzere süt ürünlerinde bulunan KLA’dan yararlanmak için şişman olanların günde yarım kilo yoğurt yemesi gerekmektedir. Yarım litre yani iki su bardağı süt de aynı etkiyi yapmaktadır. Özellikle, menapoz dönemindeki kadınların hem sağlıkları açısından hem de şişmanlamamaları açısından günde yarım kilo yoğurt yemesi gerekir.”

‘KANSER VE KALP HASTALIKLARINI ÖNLÜYOR’

Prof. Dr. Neriman İnanç, son yıllarda yapılan çalışmalar yoğurdun kalp hastalıkları ve kanseri de önlediğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini kaydetti. Proteinleri kaliteli olan yoğurtta, bu proteinlerden elde edilen bioaktif peptidlerin tansiyonu düşürdüğünü, tromboz (pıhtı) oluşumunu önlediğini ve bağışıklık sistemini koruduğuna vurgulayan Prof. Dr. İnanç söyle devam etti:

“Yoğurda has bir yağ asidi olan KLA ve Spingolipidler Meme’in, bağırsak kanserine karşı koruyucu özelliği bulunuyor. Bu yağ asidi aynı zamanda yağ dokusun azaltıp, kas dokusunu artırıyor. Sporcular ve zayıflamak isteyenler için yararlı. Ayrıca, yoğurt yapımında kullanılan ‘probiyotik’ adı verilen bazı bakteriler de bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve ishal gibi yaygın enfeksiyonları önlüyor. Probiyotikler kanser oluşturan maddeleri açığa çıkaran enzimleri azaltıyor, kolesterolü düşürüyor, HDL denilen iyi kolesterolü artırıyor, dolayısıyla kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor.”

Prof. Dr. Neriman İnanç, yoğurdun enerjisini sağlayan karbonhidrat kaynağı ‘laktoz’un içerdiği ‘galaktoz’ nedeniyle de beyin ve sinir dokusunun gelişiminde de görev aldığını belirterek, “Laktoz mideden bağırsağa geçerek burada asit ortamı oluşturup zaralı bakterilerin gelişimini engelliyor. Yoğurdun içerdiği kalsiyum ve fosforun emilimini artırarak kemiklerimizi ve dişlerimizi güçlendiriyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!