Türk lokumundan Türk tasarımına

Güncelleme Tarihi:

Türk lokumundan Türk tasarımına
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 21, 2004 00:00

Farklı disiplinlerden yerli ve yabancı tasarımcılar Ä°stanbul’da buluÅŸuyor. 2003 Eylül’ünde ‘Tasarım Ä°ktidarda’ baÅŸlığı altında düzenlenen ve 4 günde 25 bin izleyiciye ulaÅŸan ADesign Fair’in ikincisi 6-10 Ekim’de düzenleniyor.Hilton Kongre ve Sergi Merkezi ile Askeri Müze’den Harbiye, Talimhane, Taksim, BeyoÄŸlu, Tünel, Galata ve tarihi yarımadaya yayılacak olan ADesign Fair 2004’ün bu yılki teması ‘From Turkish Delight to Turkish Design’ (Türk lokumundan Türk tasarımına). Dünyanın en önemli markalarından Alessi’nin efsanevi tasarımcılarından Stefano Giovannoni de bu yılki buluÅŸmanın yıldız tasarımcısı olarak konuklar arasında. Çalışmalarının bir kısmı Paris’teki Centre Georges Pompidou arÅŸivinde ve New York’taki MOMA (Museum of Modern Arts) koleksiyonunda yer alan Giovannoni, fuar kapsamında ‘Design as Communication-Ä°letiÅŸim olarak Tasarım’ baÅŸlıklı bir konferans verecek.Fuar süresince tasarlanmış mönülerTasarım kavramını tüm kente yaymayı hedefleyen ADESIGN FAIR 2004 bu yıl fuarın merkezi olan NiÅŸantaşı-Harbiye aksından baÅŸlayarak Taksim, Talimhane, Galatasaray, Tünel ve Galata’yı içine alarak tarihi yarımadaya, Sultanahmet ve eski Galata Köprüsü’ne kadar yayılıyor. Ayrıca fuarın gerçekleÅŸtirileceÄŸi iki mekan (Hilton Convention & Exhibition Center + Harbiye Askeri Müze) tasarım sokağına dönüştürülüyor. Etkinliklerin yapıldığı bölgelerde fuar süresince çeÅŸitli sergiler, paneller ve özel aktiviteler düzenlenecek. Bölgedeki kafe ve restoranlar fuar için özel olarak tasarlanmış mönüler hazırlayacak ve fuar izleyicilerine özel indirimlerin saÄŸlanacağı ‘happy hour’lar yapılacak. Etkinlik bölgelerindeki kitabevleri, sanat galerileri ve kültür merkezleri de 5 gün sürecek bu projedeki yerlerini alıyor. NiÅŸantaşı’ndaki kafeler, butikler, kitapçılar ve tasarım maÄŸazaları fuar süresince vitrinlerini tasarımın ruhunu yansıtacak ÅŸekilde yeniden düzenleyecek. ADESIGN FAIR 2004 MANÄ°FESTOSUTasarımcıyla üretici ve tüketicileri buluÅŸturmakYurtdışındaki firma ve tasarımcıların Türkiye’nin tasarım ve üretim çevreleriyle bir araya gelebileceÄŸi bir platform oluÅŸturmak Tasarım bilincini yaygınlaÅŸtırmak Ä°stanbul’un bir tasarım kenti olarak konumlanmasını saÄŸlamakFarklı baÅŸlıklarla fuarBAÄžIMSIZ TASARIMCILARFuar, tasarım sektörünün önde gelen üretici firmalarının yanı sıra çok sayıda bağımsız tasarımcıyı da aynı çatı altında topluyor. Bağımsız tasarımlar için ayrılan özel sergi alanında aralarında Ceyden San, Hatice Gökçe, Reha ErdoÄŸan, Erdem Çarıkçı, Burcu Aksoy, Ä°rfan Pulcu gibi isimlerin de yer aldığı çok sayıda tasarımcının çalışmaları var. GRADUATION SHOWTürkiye’deki üniversitelerin tasarım bölümlerinden dereceyle mezun olmuÅŸ öğrencilerin uygulanmış ya da proje halindeki çalışmalarının sergileneceÄŸi özel alanda yeni mezunlar tasarımlarını geniÅŸ kitlelere ulaÅŸtırırken, tasarım profesyonelleriyle de tanışma olanağına sahip olacaklar.ETMK SERGÄ°SÄ° (ENDÃœSTRÄ°YEL TASARIMCILAR MESLEK KURULUÅžU SERGÄ°SÄ°)ETMK bu seneki fuarda ‘Designers From Turkey / Designs from East to West’ temalı sergiyle yerini alacak. AÄŸustos ayında Frankfurt’ta Tendence Lifestyle fuarına da katılan sergi, fuar süresince izleyicilere açık olacak. ETMK ayrıca ADesign Fair 2004 Yılın Tasarımı ve ADesign Fair 2004 Yılın Tasarımcısı ödülleri sahiplerini de belirleyecek.TREND AREAFark yaratan tasarımlarıyla dünya çapında üne sahip olmuÅŸ trendsetter ürünlerin sergileneceÄŸi ‘trend area’da yarının trendleri izleyiciye sunulacak.YEMEK KÃœLTÃœRÃœ TASARIMI ‘SOMATA SALA’‘Somata sala’ geleneksel yemekleri ve ritüelleri, çaÄŸdaÅŸ sunum ve lezzetlerle tatmaya davet ediyor. Bu projenin çıkış noktası Mevleviler’in sofra adabı. Proje, adını derviÅŸleri sofraya çağırmak için kullanılan ve yemeÄŸin hazır olduÄŸu anlamına gelen ‘somata sala’ teriminden alıyor. Gaye Kalavlı, Erdem Akan ve Zeynep Balaban tarafından tasarlanmış üç farklı bölmede, geleneksel yemekler üç farklı sunum ve lezzette sunulacak. Yemek tasarımlarını food art alanında deneyimli ÅŸefler Mike Norman ve Dilara Erbay’ın yaptığı projede, geçmiÅŸin alçak yer sofraları, yemek adabı ve tatları günümüze uyarlanıyor. Koku, müzik, lezzet ve tasarımlarla tüm duyulara hitap edecek ‘somata sala’ projesi 3 hücrede 3 farklı tecrübe imkanı sunuyor. Her 3 hücre de, sofrasından yemek servisine, kaşığından garson önlüğüne, yemeÄŸin lezzetinden aydınlatmasına kadar farklı.TASARIM NEDÄ°R? Design sözcüğü Latince kökenli ‘designare’den türemiÅŸtir; anlamı ‘bir ÅŸeye iÅŸaret etmektir’. Etimolojik anlamda, uzakta olan bir ÅŸey iÅŸaret edilebilir; piktoral anlamda ‘de-sign’ birden fazla ÅŸeyin olduÄŸu ortamda, yalnızca tek bir ÅŸeyi iÅŸaret edebilir. Ruhani anlamda ise ‘aklın gözü’ betimlemesiyle; sözcüğün yoÄŸun bir arınmadan geçtiÄŸi hissedilir. Tasarlamak sözcüğü ile de; iÅŸaretlemek, iz bırakmak, not etmek, altını çizmek, damga vurmak, özgün olmak, biricik ve tek olmak, belirginleÅŸtirmek, ayrıştırmak eylemleri vurgulanıyor. ADesign Fair 2004, bütün bu ‘farklılıkların farkını’ katılımcılara ve izleyicilerine iÅŸaret etmek, tasarım-tasarlama koÅŸullarının, kök salıp yeÅŸermesine olanak saÄŸlamak; meyvelerini toplamak için bekleyenlerle ‘buluÅŸma’ koÅŸullarını AD art+decor dergisi öncülüğünde gelenekselleÅŸtirmeye çalışıyor.Tasarımcı Gaye Kalavlı’nın geçen seneki standından görüntü. Kalavlı bu sene Somata Sala projesindeki üç tasarımcıdan biri olarak karşımıza çıkacak.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!