Güncelleme Tarihi:
Yaşamı kısaltan bir hastalık olarak kabul edilen obezite (şişmanlık) bir salgın gibi tüm dünyada yayılıyor. Türk kadınlarının dünya kadınlarına göre daha şişman olduğuna dikkat çeken uzmanlar, alınabilecek bazı önlemlerle şişmanlığın önüne geçilebileceğine belirtiyor.
AraÅŸtırmalara göre dünyada obezite insan sayısı hızla artıyor. AraÅŸtırmalar, Avrupa'da erkeklerin yüzde 14'ünün, kadınların ise yüzde 21'inin obez olduÄŸunu ortaya koyuyor. Dünya genelinde ise bu oran erkeklerde yüzde 15'e, kadınlarda yüzde 21'e çıkıyor. 2000 yılında Türkiye'de yapılan bir araÅŸtırma ise ÅŸiÅŸmanlıkta Türk kadınlarının dünya ortalamasının çok üzerinde olduÄŸunu gösteriyor. Buna göre her yüz Türk erkeÄŸinden yüzde 13'ü obez iken bu oran kadınlarda yüzde 30'a yükseliyor. Â
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Arslan, obezitenin vücuttaki yağ dokusunun normalden fazla olması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu bildirdi. Hastalığın oluşumunda genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörlerin de rol oynadığına dikkat çeken Arslan, obezitenin en sık görülen nedeninin vücudun gereksiniminden fazla gıda alınması ve hareket azlığı olduğunu vurguladı.
Arslan, "Bir kimse her gün, kendi günlük ihtiyacından 1 dilim ekmek fazla yerse bu yılda 3.5 kg fazlalık yapmaktadır" diye konuştu. Obezitenin yaşamı kısaltan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Arslan, yol açtığı sağlık sorunlarını şöyle sıraladı:
 "Şişman olanlarda erişkin tip şeker hastalığı, hipertansiyon, felç daha sık görülmektedir. Şişmanlık akciğerlerde solunum sıkıntısı yaratır. Safra kesesi taşı şişmanlarda 7 kat daha sıktır. Karaciğer yağlanması sık görülür. Şişman kadınlarda meme, rahim ve safra kesesi kanseri, şişman erkeklerde bağırsak ve prostat kanseri riski artar. Kadınlarda adet düzensizliğine yol açar. Mafsal kireçlenmeleri, diz ve kalça artrozları, gut hastalığı şişmanlarda daha sık görülür. Aşırı şişman kişilerde kişinin kendine özgüveninde azalma, sosyal yaşamdan uzaklaşma olur."
RİSK FAKTÖRLERİNDEN KAÇININ
Obezite de risk gurupları olduğunu dile getiren Arslan, obezite risk faktörlerini şöyle anlattı:
Â
ZAYIFLAMA YOLLARI
Obezitenin önüne geçmek için eğitimin önemini vurgulayan Arslan, kişilerin hareket ve egzersiz yapmasını, günde üç öğün fakat ölçülü oranda yemek yenmesini, abur cubur yemekten kaçınmasını, arada atıştırmaktan, TV karşısında yemekten kaçınmasını, yiyecekleri ağzında iyice çiğnemesini önerdi. Arslan, zayıflamaya karar veren şişmanların uyması gereken diğer kuralları ise şöyle sıraladı:
Â