Hanife BAŞ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2007 00:00
Yılda 200 bin kruvaziyer yolcusuna hizmet veren Tura Turizm, ilginç uygulamalarıyla turizmin Oscar’ı olarak değerlendirilen Seatrade Ödülü’nü kazandı. Türkiye’de 2013 yılını kruvaziyerde atılım yılı olarak gören Tura Turizm’in Kurucusu Erkunt Öner, "Kruvaziyer turizmi, Türkiye’nin fazla yatırım yapmadan çok büyük gelir elde edebileceği bir alan" dedi.
KRUVAZİYER turizminin Oscar’ı olarak kabul edilen Seatrade Ödülleri’nde En Başarılı Tur Operatörü kategorisinde ilk ödül kazanan Türk seyahat acentesi olan Tura Turizm Cruisexper, ödül getiren uygulamalarıyla dünyadaki kruvaziyer seyahat acentelerine örnek oldu. Tura Turizm, gelir düzeyi en yüksek turisti çeken turizm şekli olan kruvaziyerde yılda 230 gemiye ve 200 bin turiste hizmet veriyor. Kruvaziyer turizminden limanların yetersiz olması nedeniyle istenen ölçüde yararlanamayan Türkiye’ye yılda bin kruvaziyer gemisiyle 1 milyon 250 bin kişi geliyor.
YABANCI ACENTELERE ÖRNEK OLDU: Kruvaziyer gemilerine Türkiye’de yer hizmetleri veren Tura Turizm Cruisexper’in Kurucusu Erkunt Öner, kruvaziyer turistinin öncelikleri arasında sağlık ve güvenlik olduğunu belirterek, sektörde ilk kez uygulamaya koydukları yenilikler ve uygulamalar nedeniyle ödülü aldıklarını söyledi. Gelecek yıl bu tarzda yeni uygulamaları başlatacaklarını anlatan Öner, yaptıklarının Türkiye dışındaki seyahat acentelerine de örnek olduğunu, gelecek ay düzenleyecekleri konferansta yabancı acentelerin kendilerinden uygulamalarını dinlemek istediğini kaydetti. Öner, kruvaziyer turizminde verilen yer hizmetlerinde kaliteyi daha da artırmak istediklerini belirtti.
AZ YATIRIM ÇOK KAZANÇ GETİRİR: Kruvaziyer turistinin ortalama bin dolarlık harcama yaptığını ve yılda Türkiye’nin turizmin bu şeklinden bir milyar dolarlık getirisi olduğunu aktaran Öner, "Kruvaziyer turizmi, Türkiye’nin fazla yatırım yapmadan çok büyük gelir elde edebileceği bir alan" dedi. Kruvaziyer sektörünün geliştikçe liman ihtiyacının arttığını dile getiren Erkunt Öner, "Bu alan ihmal ediliyor. Kruvaziyer gemimiz dahi yok. Kruvaziyer geliştikçe Akdeniz de yetmeyecek. Karadeniz buna uygun bölge. Fakat liman altyapısı iyi değil. Karadeniz’in gelişmesi için her türlü çabayı gösteriyoruz. 2011’de hedefimiz, bu bölgeye önemli
trafik çekmek" diye konuştu.
2013 ATILIM YILI: Türkiye’nin kruvaziyerden daha fazla pay alabilmesi için liman altyapısının düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Öner, Karaköy’e üç dört geminin yaklaşabildiğini ancak altyapısının uluslararası standartlara uygun olmadığını aktardı. Erkunt Öner, kruvaziyer turizminde bir şehrin ana liman olmasının önemine dikkat çekerek, İstanbul’un ana liman yapılmasıyla ildeki otellerin de doluluk oranlarının artacağını vurguladı. Böyle bir gelişme, yeni otel yatırımlarına da zemin hazırlayabilecek. Kruvaziyerde 2009 yılı rezervasyonlarının bittiğini kaydeden Erkunt Öner, 2013 yılını ise Türkiye için kruvaziyerde atılım yılı olarak gördüklerini kaydetti.
Yüzde 99 memnuniyet oranı yakaladıkTÜRKİYE’de çok gelişmemiş bir alanda ödül almalarından gurur duyduklarını belirten Erkunt Öner, kendi dallarında yer hizmetleri ve hizmet tedarikçisi olarak yılın firması seçilmelerinde ana etkenin meslektaşlarının bu detaylar üzerinde durmamasından kaynaklandığını ifade etti. Öner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupalı ve Amerikalı turist Türkiye’ye geldiğinde neyle karşılacağını bilmiyor. Bizim hizmetimizi görünce şok oluyorlar. Yüzde 99 oranında tatmin rakamı yakaladık. Türkiye’ye yılda, bin gemi geliyor. Ama yeni limanlarla sefer sayısı artırılabilir. Şu anda bizim 2008 yılı trafiğimizde yüzde 200’lük artış olacak."