Türban modası dünyayı şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Türban modası dünyayı şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2007 00:00

2007 ilkbahar-yaz sezonunda Avrupalı modacılar şapka yerine türbanı seçti. Prada başlattı, Ralph Lauren, H&M gibi markalar arkasını getirdi. Podyumlarda mankenler türbanı rahatlıkla takıyor. Fakat ünlü moda yazarları türbanı sokakta giymenin cesaret istediğini söylüyor. Jennifer Lopez müzik kanalı MTV’nin 2006 Video Müzik Ödülleri töreninde gri metalik bir türban taktı. Türkiye’de bu modayı ilk uygulayan Hülya Avşar oldu. Türk hazır giyim markaları şimdilik sessiz. Türk kadınları ise kararsız.

Oyunu ilk başlatan İtalyan moda devi Prada’nın sahibi ve tasarımcısı Miuccia Prada oldu. 2007 ilkbahar-yaz defilesinde mankenleri podyuma türbanlı çıkardı. Arkasından Ralph Lauren hem defilesinde kullandı hem de reklam kampanyasına taşıdı. Elle, Vogue gibi modaya yön veren dergilerde, New York Times gibi gazetelerde verdiği ilanda türbanı taşlı bir broşla süslenmiş, takım elbiseli bir model kullandı. Sokak modasının en önemli markalarından H&M de yaz koleksiyonunda renkli renkli türbanlar üretince anlaşıldı: Bu yazın en önemli moda trendi türbandı.

Bu yeni modanın ortaya çıkışında iki neden var: Birincisi, tasarımcılar çok kültürlülüğe gönderme yapıyor. İkincisi, her zaman olduğu gibi moda tarihinden esinleniyorlar. Çünkü türban Batı giyiminde daha önce de kullanıldı. İngilizler, Hindistan’da gördükleri türbanı daha 19. yüzyıl başında bir moda haline getirmişti. 20. yüzyılda bu moda bir ara yine canlandı ve özellikle Grace Kelly şık türbanlı görüntüsüyle hafızalara kazındı. Ancak bugün türban denilince, saçları tamamen örtmese bile Avrupalıların aklına hemen göçmen Müslüman kadınlar geliyor. Bu da tartışmalara yol açıyor.

SIRADAN ÜÇ KADIN DENEDİ

İngiliz Daily Mail Gazetesi, türban modasını "Türban mı? Dalga mı geçiyorsunuz?" başlığıyla haber yaptı. Sıradan üç kadına türbanı test ettirdi ve düşüncelerini yazdı. Claudia Connell isimli sarışın kadın türbanı saçlarını açıkta bırakacak şekilde takıp sokağa çıktı ve şunları yazdı: "Türbanımı Ralph Lauren’den aldım. Vogue son modanın o olduğunu söylüyordu. İlk işim postaneye gitmek oldu. Orada komşumla karşılaştım, bana kötü kötü baktı ve dalga geçti. Sanırım herkes Vogue okumuyor." Türbanı deneyen ikinci isim Hannah Borno saçlarını tamamen örttü. Onun günü Claudia’ya oranla daha kötü geçti. Akşam olduğunda türbanı hiç sevmediğine karar vermişti. Üçüncü denek Alice
/images/100/0x0/55ea600ff018fbb8f87bdbfa
Smellie ise türbanı sevdi. Gençliğinden beri hayalini kurardı. Uzun siyah bir elbise giyip, başına türban takarak eline de bir sigara almak isterdi. "Fantezimi gerçekleştirdim. Düşündüğüm kadar seksi olmadı ama arada sırada türban takabilirim" diyor.

JENNIFER LOPEZ DE TAKTI, HÜLYA AVŞAR DA

Baştan söylemek istiyoruz, milletçe Hülya Avşar’a haksızlık ettik. Geçen yaz beyaz tuvaletinin üstüne beyaz türban taktığında herkes ağzına geleni söylemişti. Meğer trendleri çok önceden takip ediyormuş. Türban modasını yurtdışında uygulayan ilk isim ise Jennifer Lopez oldu. Müzik kanalı MTV’nin 2006 Video Müzik Ödülleri töreninde metalik gri mini bir elbise giydi ve kafasına aynı renkte türban taktı.

KAYBOLAN KAFALAR

Moda bazen bizimle dalga geçiyor. İşçi tulumları, kurt mantarı kılıklı eteklerden sonra bir de türban çıktı. Şapkaları seviyorum, ipek bandanaları seviyorum ama türban hakkında ciddi şüphelerim var. Bu sezon ilk türbanı İtalyan tasarımcı Miuccia Prada yaptı. Türban Prada’nın podyumunda oryantal ve doğu referanslarından dolayı kültürlerarası bir tema olarak kullanıldı. Son olarak da Elizabeth Hurley’nin düğününe katılacak erkekler için türban görünümünde bandanalar sipariş verdiğini duydum. E malum, Hurley’nin müstakbel kocası Hintli.

Prada’nın türbanları 255 sterlinden başlıyor. Bu da benim şüphelerimi bir kez daha doğruluyor. Kim bir türbana bu kadar para verebilir? Türban sizi geçici olarak havaya sokan bir aksesuvar. Bir anda 1940’ların Paris’ine gidebiliyor, kendinizi Grace Kelly gibi hissediyorsunuz.

Buraya kadar hiçbir problem yok. Peki ben bunu giymeli miyim? Prada’nın bazı modelleri şapka gibi elastik. Beyzbol kepleri gibi. Acaba saçımın arkasına at kuyruğu bir postiş taksam mı? Yok hayır, en iyisi kendi saçlarımı açık bırakmak. Diğer bir problem türbanın kullanım etiği ile ilgili. Biz kalabalık bir yere girdiğimiz zaman şapkamızı çıkarırız. Türbanı çıkarabilir miyiz? Çıkarmazsak gece kulübünde güneş gözlüğü takan moronlara mı benzeriz?

Türbanın dinselliğini bir kenara bırakırsak kafanı sıcak tutması bakımından çok pratik. Değişik ve güzel stili olan bir aksesuvar olduğunu söylemeliyim. Ama her zaman kullanılabilir mi? Kullanılamaz. Yok hayır ben yapamayacağım. Modaya uyacağım diye bu kadar kör olamam. Bir kere bunu takınca çok radikal gözüküyorum. Sabah evden çıkmadan komşumla karşılaştım. "Eğer kendine güvenir ve kafan yukarıda yürürsen kimse seni yargılamaz" dedi. Dediği gibi yapmak istiyorum ama yapamıyorum, çünkü kafamdaki şey çok ağır. Acaba benim kafam mı türbana uygun değil? Bütün gün başıma havlu bağlıymış gibi hissettim.

Londralılar her gün değişik bir moda görmeye alışıklar. Fakat sabah asansörde karşılaştığım yaşlı adam "Bence kafana daha ince bir şeyler takmalısın" dedi. Yüzüm kızardı. Oxford Caddesi’ndeki turistlere gülerdim şimdi de onlar bana gülecek gibi geliyor. Öğlen yemeğinde bir kafeye gittim. Bir cafe latte söylemek istedim ama garson siparişimi alamadı, çünkü kafamdaki salam renkli şey yüzünden hipnotize olmuştu. Zavallı türban için üzülmeye başlamıştım. İş çıkışı arkadaşlarımla bir içki için buluştum. Türbanımdan etkileneceklerini düşündüm ama nafile. Sadece biri "Bu süslü şeyi neden kafana takıyorsun" dedi.

Türban için söyleyebileceğim en iyi şey, saçlarınızın kötü olduğu bir gün onu pratik bir biçimde saklayabilirsiniz. Bu moda süper modellerde iyi durabilir ama sokağa yansıması zor. Bence türban yalnız bırakılması gereken bir moda trendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!