Tüp bebekte yeni test yöntemi

Güncelleme Tarihi:

Tüp bebekte yeni test yöntemi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2010 08:55

Tüp bebekte uygulanan yeni yöntem sayesinde, en sağlıklı embriyo seçiliyor ve böylelikle çoğul gebeliklerin önüne geçiliyor.

Kocaeli’nin Gebze İlçesi'ndeki Anadolu Sağlık Merkezi’nde çocuksuz ailelerin en büyük umudu olan tüpbebek yönteminde ‘Metabolomix’ test yöntemi uygulanmaya başlandı. Bu yöntem, en sağlıklı embriyonun seçilerek çoğul gebeliklerin önüne geçildiği, başarı oranının daha da artırıldığı belirtildi.

Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Üreme Sağlığı Bölüm Başkanı Prof.Dr. Aydın Arıcı aynı zamanda öğretim üyesi olduğu Yale Üniversitesi’ndeki ekibi ile 5 yıllık bir çalışmanın sonucu bu yeni tüp bebek testini geliştirdiklerini söyledi. Prof.Dr. Arıcı, “Metabolomix isimli yöntemle artık en sağlıklı embriyoyu seçerek çoğul gebeliklerin önüne geçebiliyoruz. Sonuçlar gayet başarılı. Dünya genelinde 1200 kişi üzerinde testler yapıldı. Şu an 35 yaşından genç kadınlarda, bugüne kadar var olan yöntemlerle görünüşüne bakarak seçilen tek embriyo transferiyle hamile kalma şansı yüzde 25-30 gibidir. Metabolomix yöntemiyle seçilen tek embriyo transferiyle hamilelik şansı yüzde 50’ye, iki embriyo transferinde ise hamilelik şansı yüzde 80’e çıkmaktadır” diyerek şöyle devam etti:

Embriyonun profili çıkarılabiliyor

“Embriyolar, kendilerini besleyen bir sıvının içinde yaşamlarını sürdürürler. Nasıl ki yetişkin bir insanın sağlık sorununu belirlemek için idrar, kan ve dışkı testi yapılıyorsa, yeni geliştirilen bu yöntemle artık embriyoların da atıklarını inceleyebiliyoruz. Embriyoların yaşadığı sıvıdan bir damla örnek alarak bu analizleri yaklaşık yüzlerce atığı analize edebilen ‘spektrofometre’ dediğimiz çok gelişmiş bir alet ile değişik dalga boyları kullanarak gerçekleştiriyoruz. Bu yöntemle embriyonun profilini çıkartılabiliyor ve buna bağlı olarak sağlıklı olup olmadığını belirleyebiliyoruz. En sağlıklı embriyoyu transfer ederek çoğul gebeliklerin de önüne geçebiliyoruz.”

Prof.Dr. Arıcı, Sağlık Bakanlığı’nın tüp bebek konusundaki son düzenlemesinin, uygulamaya soktukları yeni tüp bebek testi Metabolomix’i daha önemli hale getirdiğini vurguladı. Prof.Dr. Arıcı, “Yeni yönetmeliğe göre tüp bebek uygulanacak ailelerde kadının yaşı 35’in altındaysa birinci ve ikinci uygulamada anne rahmine tek embriyo transfer ediliyor. Eğer bu iki uygulamada kadın gebe kalamadıysa, sonraki denemelerde iki embriyo transfer edilebiliyor. Yani bu yönetmelik ikinin üzerinde embriyo transferini tamamen yasaklıyor. Tüp bebek uygulamasında 4 ve üstü embriyo olan kişilerde bu testin önemi anlaşılıyor. 4 ve üstü embriyodan bir ya da ikisini seçerken, en sağlıklısını seçmek önemli hale geliyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!