Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Hakan Yaralı, tüp bebek yöntemine başvurulmadan önce dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. Öncelikle çiftlerin karar vermelerinin ardından detaylı araştırma yapmaları gerektiğini ifade eden Yaralı, özellikle Sağlık Bakanlığı ruhsatının çok önemli olduğunu vurguladı.
ÇOĞUL GEBELİK BAŞARI DEĞİL BAŞARISIZLIK
Çoğul gebeliğin uzun yıllar çocuk sahibi olamayan çiftler için cazibe oluşturduğuna işaret eden Yaralı, ancak bunun tercih edilmemesi gerektiğini belirtti. Çoğul gebeliklerin başlı başına erken doğum nedeni olduğuna dikkat çeken Yaralı, tüp bebek yönteminde dikkat edilmesi gereken yönlerden birinin tek embriyoyla en az deneme süresinde başarı sağlanması olduğunu söyledi.
Hakan Yaralı, tüp bebek yöntemiyle meydana gelen çoğul gebeliklerin erken doğum, zeka gerilikleri, sağırlık, körlük veya kalıcı felç gibi olumsuz sonuçlara yol açabildiğini söyledi. Yediz bebeğini kaybeden İzmirli Sibel Deniz’i hatırlatan Yaralı, "Bir doktor için çoğul gebelik başarı değil başarısızlıktır" dedi.
Yaralı, gelişmiş ülkelerde gebelik oranlarının düşmesi pahasına tekil gebelik elde edilmesi önerildiğinin ve bunun yasalarla korunduğunun altını çizerek, Türkiye’de de benzer önlemlere başvurulması gerektiğini bildirdi.
MALİYETİ ÇOK YÜKSEK
Devletin tüp bebekler için üç deneme süresi için yüzde 20 katkı verdiğini hatırlatan Yaralı, bazı merkezlerin yüzde 20’nin dışında para talep etmediğini söyledi. Ancak tüp bebek işleminin maliyetinin yüksek olduğunu kaydeden Yaralı, ucuz hizmet vermenin bu yöntemin doğasına aykırı olduğunu vurguladı. Embriyoların dondurulması, laboratuvar, hazırlanma ve yerleştirme işlemlerinin maliyetinin yaklaşık 2 milyar 500 lirayı bulduğunu bildiren Yaralı, Türkiye’de bu maliyetin Avrupa ülkelerine göre daha düşük olduğunu belirtti. Yaralı, tüp bebek merkezlerinde sağlık turizmi yapılabileceğini de ifade etti.