Tüm şarkılar Kara Kıta için

Güncelleme Tarihi:

Tüm şarkılar Kara Kıta için
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2005 13:44

G-8 zirvesi öncesinde liderlere baskı yapmayı amaçlayan dünyanın gelmiş geçmiş en büyük konser zinciri yapıldı.Tokyo, Moskova, Roma ve Berlin’den sonra Londra’da zirve noktasına ulaşan, ABD ve Kanada’da devam eden konserleri yüz binlerce kişi izledi.
  Live 8'den görüntüler

1985’teki Live Aid konserlerinden 20 yıl sonra, bir kez daha böylesine büyük çapta bir organizasyonu düzenleyen İrlandalı şarkıcı Bob Geldof, bunun bir yardım konseri olmadığının altını çizerken, milyarlarca izleyiciye ulaşan konserlerde bağış toplanmadığını, asıl amacın yoksullukla mücadelede adım atılması için dünya kamuoyu nezdinde baskı yaratılması olduğunu söyledi.

Dün TSİ 08.00 de Tokyo’da başlayan konser zincirinin ilk halkasında ve 20 bin kişinin önünde sahneye çıkan Japon rock grubu Rize’nin solisti konsere, ‘Barışı yaymak için eğlenelim’ parolasıyla başladı. Konserde, her sanatçının sahne almasından sonra, yoksulluğun ortak sorun olduğunu anlatan bir film gösterildi ve aynı mesaj daha sonra İngiltere’nin başkenti Londra, Fransa’nın başkenti Paris, Almanya’nın başkenti Berlin, İtalya’nın başkenti Roma, Rusya’nın başkenti Moskova ile ABD’nin Philadelphia, İngiltere’nin Cornwall, Kanada’nın Barrie ve Güney Afrika’nın Johannesburg kentlerinde düzenlenen konserlerde de verildi.

PİNK FLOYD SAHNEDE

Yaklaşık 150 grup ve şarkıcının katıldığı konserlerin arasında en çok, Londra’da Hyde Park’ta düzenlenen ve 150 bin kişinin izlediği konser ilgi çekti. Paul McCartney’in ‘Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band’ parçasıyla başladı. Şarkı, ‘It was 20 years ago today...’ (20 yıl önce bugündü) sözleriyle başladığında konser alanında büyük bir gürültü koptu. Bu sözlerle 20 yıl önceki Live Aid konserine gönderme yapılıyordu. U2, Madonna gibi ünlülerin yanı sıra Pink Floyd sadece bu organizyon için bir araya gelirken sahnede adeta pop ve rock müziğinin bir tarihi sergilendi. Konseri organize eden grup, Times gazetesinde yayınlanan açık mektupla G8 liderlerine çağrıda bulunarak, ‘Bizi hayal kırıklığına uğratmayın, hergün açlıktan ölen 50 bin kişinin yaşamasına izin verin’ ifadesini kullandı ve 25 milyar dolarlık ek bir yardımın şart olduğunu savundu.

4 kıtada 10 kentte

Johannesburg’dan Moskova’ya dünyada 10 merkezde düzenlenen Live 8 konserlerini 1 milyonu aşkın kişi yerinde izledi. Televizyon, radyo ve internet yoluyla canlı yayınlar dünya nüfusunun yüzde 85’ine, yani yaklaşık 5.5 milyar insana ulaştı. Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika kıtasındaki 10 kentteki konser 44.5 milyon dolara mal oldu.

Rekortmen konserden notlar

Live Aid konserinin aksine bu konserler zincirinde amaç Kara Kıta için bağış toplamak değildi. Bob Geldof amacın Afrika konusunda duyarlılığı artırmak için yumrukları havaya kaldırmak olduğunu söyledi.

Radyo, televizyon ve internetten yayınlanan Live 8 konserleri, dünya nüfusunun yüzde 85’ine, yani yaklaşık 5.5 milyar kişiye ulaştı.

Live 8, hem sanatçı katılımı, hem izleyicilerin sayısıyla 1969 Woodstock, hem de 1985 Live Aid konserlerini geri de bıraktı.

1985’teki Live Aid konserini de düzenleyen, Live 8 organizatörü Bob Geldof, ‘Bir B planı yok. B planı, her gün yeni ölümlere izin vermemizdir. Mahatma Gandi bir kıtayı, Martin Luther King bir halkı, Nelson Mandela da bir ülkeyi özgürleştirdi. İşe yarıyor, dinleyecekler’ dedi. U2’nun solisti Bono da, ‘Rock yıldızları hiçbir şey değiştiremez ama seyirci bunu gerçekten yapabilir’ diye konuştu.

Hyde Park’taki konseri izlemeye 150 bin kişi geldi. Dışarıda kalan 55 bin kişi, etkinliği dev ekranlardan izledi. Ünlü aktör Brad Pitt sahneye çıkarak, ‘Bu konserler bu gece bitene kadar 30 bin Afrikalı daha ölmüş olacak. Bizdeki ilaçlara sahip olmadığı için bu insanların ölmesini kabul etmeyeceğimizi haykıralım’ diye konuştu. BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise, sahneden, ‘Yoksullar, sesini duyuramayanlar ve güçsüzler adına size teşekkür ediyorum’ dedi. Dünyanın en zengin insanlarından Bill Gates de, sürpriz bir şekilde katıldığı konserde, ‘Gelecekte bir gün tüm insanlar sağlıklı bir yaşam sürecek’ sözleriyle alkış aldı.

İngiltere’nin efsanevi rock grubu Pink Floyd, 20 yıl aradan sonra ilk kez bu konser için tam kadro biraraya gelerek üç şarkı seslendirdi.

Konser maratonunun Philadelphia kentinde yapılan ABD ayağında, Museum of Art’ı 350 bini aşkın kişi doldurdu. Sunuculuk yapan ünlü şarkıcı ve aktör Will Smith, ‘Bu trajediyi sonlandırmak, zengin liderlerin kalem oynatmasına bağlı’ dedi. Ünlü aktris Angelina Jolie de, evlat edindiği oğlu Maddox ile konseri izledi.

150 bin kişinin katıldığı Berlin’deki konser, Alman punk-rock grubu Toten Hosen’in solisti Campino’nun, ‘‘Avrupa krizde’ diyorlar. Ama şuna bakın, basit bir fikrin ardından 150 bin kişi topladık’ anonsuyla başladı.

Johannesburg’daki konserde Güney Afrika’nın eski Cumhurbaşkanı Nelson Mandela da sahneye çıktı ve Afrika’daki ölümleri ‘soykırım’ olarak niteledikten sonra, ‘Bunu sonlandırmaya gücümüz var’ dedi.

Çarşamba günü G-8 zirvesinin başlayacağı İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da, 200 bini aşkın kişi, ‘Yoksulluk Tarih Olsun’ sloganıyla yürüdü. Papa 16. Benedikt de yürüyüşü överek, ‘Dünyanın en zengin halkları, liderlerine diğer ülkelerdeki fakirliği sonlandırmak için baskı yapmalı’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!