Tükürük bezi taşlarına endoskopik ameliyat

Güncelleme Tarihi:

Tükürük bezi taşlarına endoskopik ameliyat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 00:00

Yüzümüzde yanaklarda ve çene altında karşılıklı her iki tarafta da tükürük bezleri bulunur. Tükürük bezleri çok değişik hastalıklara maruz kalabiliyor. Tükürük bezi taşları da bunlardan biri. Tükürük bezi kanalının tıkanmasına yol açan taşların sebebi ise hálá iyi bilinmiyor.

Tükürük bezi kanalı neden tıkanır?

Tıpkı safra kesesi ve böbreklerdeki gibi tükürük bezi kanallarında da taş olabiliyor. Ağız boşluğuna açılan bu kanalların bu küçük taşlarla tıkanması halinde tükürük bezi hastalıkları meydana geliyor. Kanalı tıkayan tükürük taşı, tükürük bezinin şişmesine ve iltihaplanmasına yol açıyor. Özellikle yemekler sırasında çene altında ya da yanaklarda ağrılı şişmeler oluşuyor.

Nasıl tedavi ediliyor?

Yakın zamana kadar tükürük bezinin taşlı hastalıklarında bezin tamamı ameliyatla çıkarılıyordu. Tükürük bezinin doğal kanalından geçebilmek üzere yapılmış çok ince endoskoplarla tükürük bezi kanalları tüm ayrıntılarıyla görülebiliyor. 1998 yılında İsviçre’de tükürük bezlerine endoskopik ameliyatlar yapılmaya başlandı. Uygun endoskopların geliştirilmesiyle bu operasyon giderek yaygınlaşmaya başladı. Lokal anestezi altında, ağrısız ve kanamasız olan bu yöntemle tükürük bezi hastalıklarının tanı ve tedavisinde çok önemli bir mesafe alındı.

Tükürük bezi hastalıklarına endoskopik cerrahinin ne gibi bir faydası var?

Günümüzde tükürük bezi kanalından girebilen 0,7 mm. çapında endoskop ile taş çıkarılabiliyor. Eğer taş kanalın genişliğinden çok daha büyükse önce lazerle kırılıyor. Sonra parçalar halinde dışarıya alınıyor. Bu çok ince endoskoplar tükürük bezinin incelenmesinde de kullanılabiliyor. Hatta bu muayene sırasında kanalın içi yıkanarak tıkaçlar temizlenebiliyor. Kanaldaki darlıklar açılabiliyor. Böylelikle tükürük bezinin tamamen çıkarıldığı büyük ameliyatlara giderek daha az gerek kalıyor.

Beslenme alışkanlığının tükürük bezi taşlarıyla bir bağlantısı var mı?

Tükürük bezi taşları bitkisel beslenmenin hakim olduğu toplumlarda daha az görülüyor.

Tükürük bezinin başka hastalıkları var mı?

Yüzümüzde yanaklarda ve çene altında karşılıklı her iki tarafta da yerleşmiş tükürük bezleri çok değişik hastalıklara maruz kalabiliyor. Romatolojik hastalıklarda ağız kuruluğu yapabileceği gibi, tekrarlayan iltihabi ataklarda ağrılı kitleler halinde karşımıza geliyor.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!