‘Tuhaf ıkili’ sahnede

Güncelleme Tarihi:

‘Tuhaf ıkili’ sahnede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2009 00:00

Süheyl&Behzat Uygur Tiyatrosu, bu sezon perdelerini, Neil Simon’un “Tuhaf ıkili” adlı komedi oyunuyla açıyor.

Haberin Devamı

Oyun, “ıki yakın arkadaş bir apartman dairesinde birbirlerini delirtmeden yaşayabilir mi?” sorusuna yanıt arıyor.   

Süheyl&Behzat Uygur Tiyatrosu, bu sezon perdelerini Neil Simon’ın “Odd Couple” (Tuhaf ıkili) adlı komedi oyunuyla açıyor. Özellikle ilişkilerini gözden geçirmek isteyen çiftlerin kaçırmaması gereken oyun, her cuma, cumartesi ve pazar, Bahariye Sanat Merkezi’nde sahnelenecek.

“Tuhaf ıkili” fikri ne zaman ortaya çıktı?
- Behzat Uygur: 12 yıl önce aklımıza gelmişti. Zaten 40 yıldır sahnelenen bir oyundur. Türkiye’de de 1969-1970 yıllarında oynandı, hatta filmi yapıldı. Ancak ilk okuduğumuzda kendimizi bu oyuna çok uygun bulmadık, genç kaldığımızı düşündük. Nihayet “Bu yıl ‘Tuhaf ıkili’nin zamanıdır” dedik ve ekibi yeniledik.

Bugünden itibaren Bahariye Sanat Merkezi’nde cuma-cumartesi saat 21.00’de, pazar günleri ise 15.00’te sahnelenecek olan “Tuhaf ıkili”, turnelerle Türkiye’nin dört bir yanını da dolaşacak. 

Evet, bu kez yeni yüzler var oyunda...
- B.U: Bu yıl birlikte çalışacağımız bütün arkadaşlarımız tiyatro eğitimi almış kişiler. Yeni ekibimizle birkaç oyun daha çıkarıp repertuvar tiyatrosu yapmak istiyoruz.

Haberin Devamı

Bu oyun ayrıca sizin ilk yönetmenlik deneyiminiz olacak.
- B.U: Evet, ama oyunu Nedim Doğan ile birlikte yönetiyorum. Tabii Süheyl de var. Barış Dinçer dekorumuzu yaptı ve eminim ki seyirci sadece dekoru seyrederek bile eğlenecek. Behzat Gerçeker’in iki şarkısını kullanıyoruz. Yasemin Öztürk kostümlerimizi hazırladı. Sahnede bize Birol Engeler, Berat Yenilmez, Mustafa Önder Keskin, Özlem Gürler ve Zeynep Yaldız eşlik ediyor.

“Tuhaf ıkili”nin konusu ne?
- Süheyl Uygur: Oyun, “ıki yakın arkadaş bir dairede birbirlerini delirtmeden yaşayabilir mi?” sorusuna yanıt arıyor. Sonuç: Yaşayamıyorlar! Behzat bu oyunda son derece pasaklı, vurdumduymaz Fikret’i canlandırıyor, ben de tam aksine simetri hastası, acayip titiz bir adam olan Tekin’i... Karısı Tekin’i evden kovunca, Tekin, Fikret’in evine yerleşiyor. Komedi böyle başlıyor.
- B.U: Oyunun ilginç yanı, iki erkek kavgası gibi görünse de aslında karı-koca ilişkisini andıran bir arkadaşlık öyküsü olması... Seyreden çiftler, kendilerini sorgulayacaklardır. 

İşin cinsiyette değil de davranışta mı olduğunu anlayacaklar yani?
- B.U: Aynen öyle... Bu oyunumuzda yer yer dramatik öğeler de var. Seyirciyi hem güldürecek hem de içini acıtacak şeyler olacak.  

Rollerinizle aranızda bir benzerlik var mı?
- S.U: O kadar temizlik takıntılı değilim, ama tertipliyimdir. Simetri hastalığı da bir gıdım var bende.
- B.U: Temiz ama dağınığımdır. Eşim Çiğdem asla kabul etmiyor bunu, “Dağınıksan pissindir” diyor.

2009 tiyatrocular açısından nasıl geçer sizce?
- S.U: Bu yıl, tiyatronun altın yılı. Uygur Tiyatrosu olarak -özellikle de Anadolu’da- her zaman dolu salonlara oynuyoruz.
- B.U: Bütün tiyatroların iyi işler yaptığını duyuyor ve bundan son derece mutlu oluyoruz. Çünkü sinema üzerine o kadar çok konuşuluyor ki, artık sıkıldım. Ağırıma gidiyor tiyatrocu olarak. Türk sineması konuşuluyorsa Türk tiyatrosu da konuşulmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!