Güncelleme Tarihi:
İnternette kediseverlere hizmet vermeyi amaçlayan www.kedigen.com sitesi ABD'de sıkça uygulanan bir operasyonu tartışma konusu olarak sunuyor. Ülkemizde de yaygınlaşan bir uygulama bu. Mobilyaları tırmalamasınlar diye kedilerin tırnakları sökülüyor. Sitenin yaratıcıları Füsun Saka ve Süha Derbent, ünlü Türk kediseverlere bu yöntem hakkındaki görüşlerini sormuş. Hepsi de bu işkenceye karşı.
Harun Kolçak
İnsanlara ve hayvanlara yapılan her türlü müdahaleye karşıyım. Birçok şeyi bozan, yıkan insanoğlunun, dünyanın düzeniyle oynamasını hiç doğru bulmuyorum. Yaratılan herşey, yaratılması gerektiği için yaratılmıştır ve bunu bozmak o varlığın doğasına aykırıdır. En gelişmiş ülke olarak görünen ABD'de böyle bir uygulamanın yapılması tamamen onların ilkelliğindendir.
Leman Sam
Bunun yapıldığını biliyorum, hiç şaşırmıyorum. İlk olarak hayvanların yaşam alanlarını ellerinden aldık. Sonra onları evcilleştirdik. Apartmandaki komşuların şikayetleri ya da mobilyaları kurtarmak adına tırnaklarını söktürüyor, ses tellerini kesiyoruz. Hayvanların doğalarıyla oynuyoruz. Tırnak söktürme, bence masum kalıyor. Dağarcığımda hayvanlara yapılan öyle şeyler var ki, insanlığınızdan utanırsınız!
Billur Kalkavan
Böyle bir uygulamayı kedilere bebekken yapıyorlar. Benim de ABD'de yaşayan dayım kedilerine yaptırmıştı. Ben sadece kedilere değil tüm hayvanlara bu tür uygulamaların yapılmasına karşıyım. Kulak, kuyruk kesilmesi gibi. Sadece hadım edilmelerine karşı değilim, çünkü Türkiye'de sokakta yaşayan hayvanlar bakımsızlıktan telef oluyorlar. Bence tırnakları çekilen kediler ameliyattan sonra çok büyük acı duyuyorlar, çünkü ben dayımın kedilerini severken patilerine dokununca hemen geri çekilmişlerdi. O kediler ağaca çıkar ama inemezdi. Tamamen savunmasız kalıyorlar.
Demet Sağıroğlu
Benim böyle bir şeyi kedime yaptırmam mümkün değil. Zaten hem dışarda hem evde yaşıyor. Ne zaman neye ihtiyacı varsa kendi belirliyor. Böyle bir uygulama hayvanları dış dünyaya karşı tamamen savunmasız bırakıyor.
Füsun Önal
İğrenç bir şey! ABD'de yaşamış bir yakınım yaptırmıştı. Bunu neden yaptırıyorlar biliyor musunuz? Koltukları halıları tırmalamasınlar diye. Tamamen kendi yararlarını düşünüyorlar. O zaman evlerine kedi almasınlar! Bunu dengesini kaybetmiş insanlar yapar!
Çiğdem Tunç
Başından sonuna kadar karşıyım. Ellerimdeki tırnak izlerini gururla gösteriyorum. Kedin mi var derdin var. Bunları göze alacaksın. Sen bir varlığın bütününe nasıl dokunabilirsin? Tırmalamalarını bu işin cilvesi olarak kabul ediyorum.
Sedef Yılmabaşar
Bazı kedi sahiplerinin, evdeki mobilyalara zarar vermesi sebebiyle kedilerinin tırnaklarını çektirdiklerini dehşet içinde duyuyor ve buna inanmakta zorluk çekiyorum. Bu kediler, bir yerleri kaşındığında ne yapacaklar? Tırnaklar sadece kaşımak için değil, aynı zamanda zıpladıkları bir yere çıkarken tutunmak için de kullanılır (sandalye, koltuk, dolap vb.) Ne yani, bu kediler hep halı üstünde mi yaşayacak? Bahçede bir köpek tarafından kovalansa bir ağaca nasıl tırmanacak? Kedinin tırnaklarını düzenli bir şekilde kestirebilirsiniz. Ama kökünden söktürmek, tüyleri dökülüyor diye bir kediye ağda yaptırmak kadar korkunç bir şey!
Haşmet Babaoğlu
Bunu yaptırmanın altında ne gibi bir amaç olduğunu bilmiyor ve anlamıyorum. Ben kedileri evlerimizdeki vahşi yaratıklar olarak değerlendiriyorum. Bir kedinin yaşamını sürdürebilmesinin en önemli unsurlarından biri tırnaklarını kullanabilmesidir. Eşyaları ya da benzer şeyleri korumak için bunu yaptıranlara söyleyecek tek şey var, kedi almayın!
Operasyon nasıl yapılıyor
Anatolia Hayvan Hastanesi uzmanlarının verdiği bilgi şöyle: Bu operasyonla kedilerin 12 haftalıktan itibaren III. falanksları ve tırnakları alınır. Özellikle ABD'de kedi sahiplerinin, komşularına karşı hukuki taahhüt altında kalmamak için sık uygulattıkları bir operasyondur. Onikektomi (onycectomy) uygulanan bir kedinin, yaşamının kalan bölümünde çok korunmasız kalacağı (ağaca tırmanma ve avlanma gibi hayati yeteneklerini kaybedeceği) unutulmamalıdır. Operasyondan sonra, ömrü boyunca kediyi koruma altında tutmalısınız.