Tinerci çocuklar ‘hayata’ dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Tinerci çocuklar ‘hayata’ dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2003 21:08

İstanbul Valiliği tarafından başlatılan yeni bir uygulamayla, toplum güvenliğini tehdit edici olaylara karışan 'tinerci çocuklar' Uçucu Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi'nde (UMATEM) tedavi altına alınıyor. Çocuklar, eskiden olduğu gibi istedikleri zaman tedaviyi yarıda bırakarak sokaklara dönemeyecek. Kaçmayı başaranlar ise ekipler tarafından geri getirilerek tedavilerini tamamlayacak.

İstanbul Valiliği, SAT Komando Yüzbaşı Zeki Şen'in Taksim'de tinerci çocuklar tarafından bıçaklanarak öldürülmesi üzerine harekete geçti. Haziran ayında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesindeki 10 yatak kapasiteli UMATEM'e, 40 yataklı ek tesis yaptırdı. Eski uygulamanın aksine kapalı kapı sistemiyle çalışan merkezde, mahkeme kararıyla tedavi altına alınan çocuklar, artık istedikleri zaman sokaklara dönemiyor.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kahraman Eroğlu, uçucu madde bağımlısı bu çocukların, kendileri hakkında karar verebilecek bilince sahip olmadıklarını söylüyor:

‘‘İstanbul Valiliği tarafından, toplum güvenliğini tehdit edici olaylara karıştıkları görülen 98 çocuğun toplum için tehlike oluşturacak seviyede uyuşturucu madde kullandığı belirlendi. Bunların 32'si 12-15, 66'sı da 15-18 yaş grubunda. İlk olarak bu 32 çocuğun tedavi edilmesi hedefleniyor. Merkezde çocukların kendi arzuları olmadan korunmaya alınıp tedavi edilmeleri sağlanıyor.‘‘

14 yaşına kadar olan çocuklar için çocuk mahkemesinden koruma kararı, 14 yaşından büyük çocuklar içinse çocuğun geldiği ilçenin Cumhuriyet Savcılığı'ndan tıbbi yardım kararı alındığını belirtiyor: ‘‘Çocuk, sokak çalışması yapan sosyal hizmet uzmanları ve psikologlardan oluşan ekip tarafından öncelikle ikna yöntemiyle, kabul etmiyorsa müdahale edilerek tedavi merkezine gönderiliyor.‘‘

22 ÇOCUK KALIYOR

UMATEM Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Kültegin Özel, uçucu madde bağımlısı çocukların tedavilerinin yaklaşık iki ay sürdüğünü, daha sonra sosyal rehabilitasyon aşamasına geçildiğini söylüyor. UMATEM'de, Valilik ve çocuk bürosu aracılığıyla getirilen çocukların yanı sıra, kendi istekleriyle gelen çocukların da kaldığını kaydediyor.

Halen, altısı aileleri tarafından yatırılan, 16'sı ise ekipler tarafından getirilen 22 çocuk UMATEM'de kalıyor.

Bu tür merkezlerde, çocuklar arasındaki dengenin iyi kurulması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Özel, ‘‘Sokaktayken kavgalı olan, birbirini sevmeyen çocuklar, buraya geldiklerinde de sorun olabiliyor‘‘ diyor.

UMATEM'de, çocukların iyi vakit geçirmelerini sağlayacak spor salonu, elişi salonu, langırt, masa tenisi, futbol ve voleybol sahaları, playstation ve film odası bulunuyor. Burada kalan çocuklar, sabah kahvaltısından sonra, yaşanan sorunların konuşulduğu ‘Günaydın toplantısı'na katılıyor.

Çevre temizliği ve spor etkinliklerinin ardından, temel dersler görülüyor. Psikologla yapılan görüşmeden sonra, çocuklar doktor tarafından kontrol ediliyor. 17.00-21.00 saatleri arasında serbest aktivitelere katılıyor. Merkezde bir psikolog, üç sosyal hizmetler uzmanı, iki psikiyatr, bir pratisyen hekim, üç hemşire, bir spor öğretmeni ve hizmetli görev yapıyor. Müze, Tatilya ve çay bahçesi gibi yerlere düzenlenen gezilere ambulansla götürülen çocukların şu anki en büyük ihtiyaçları ise bir minibüs.

Çocuklar anlatıyor

O.A. (15): Altı yıldır sokaklarda yaşıyorum. Madde kullandığım için buraya getirildim. 15 gündür buradayım. Madde kullanmaya özenerek başladım. Artık ciğerlerim ağrımıştı. Sokakta gasp, bıçaklanma gibi olaylarla karşılaştım. Çeteler, sokaklarda tek başına yaşayan çocukların üstüne tiner döküp yakmaya çalışıyorlar. Öldürmüyor ama acı çektiriyor.


Yedinci yatışım


M.T (15): Buraya yedinci yatışım. Son kaçışımda sokakta beş ay kaldım. Ailem var, beni aradılar. Kaçtığım arkadaşlarımla beraber kalıyorduk. Sonra polis yakaladı, buraya getirdi. Burası iyi bir yer, tedavi görüyoruz. Sokaktaki bütün çocuklara tavsiye ederim. Yemeğin var, gel burada yat, tedavini gör. Sokakta, özellikle madde kullandığınız zaman ölüm tehlikesi çoktur. Tedavim bitince eve döneceğim.‘‘


Meslek sahibi olacağım


H.E (16): Daha önce bir ay UMATEM'de yatmıştım. Cuma günü tekrar geldim. Yedi yaşından beri sokaktayım. Annemle babamın hatası. Babam çok içki içiyordu. Annem dayanamadı gitti evden. Adam olup bir meslek sahibi olmak istiyorum. Sokakta yaşayan diğer çocuklar da tedavi olup meslek sahibi olsunlar. Yemek, yatacak yer var burada. Bir meslek sahibi olduktan sonra, tanker şoförü olan babamın yanına gideceğim.


Sokakta ölüm var


M.K (17): Bir haftadır buradayım. 13 yaşından beri sokaklarda yaşıyorum. Beş altı kez gelip kaçtım buradan. Kaçmanın nedeni alışkanlık. Sokakların hiçbir iyi yanı yok. Sürekli ölüm tehlikesi ve büyüklerden dayak yemek var. Okula orta birinci sınıfa kadar devam ettim. Ailem, kardeşlerim var ama İstanbul'da değiller. Sokakta yaşayan çocuklar, gelip burada tedavi olsunlar. Aileleri olanlar onların yanına gitsin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!