Terör Mardin’de turizmi vurdu kayıp 2 milyon YTL’yi buldu

Güncelleme Tarihi:

Terör Mardin’de turizmi vurdu kayıp 2 milyon YTL’yi buldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2007 00:00

Terör olaylarının yarattığı panik nedeniyle ekim ayının ikinci haftasından bu yana 2 bine yakın turist Mardin’e yaptırdığı rezervasyonları iptal etti. 20’ye yakın acente 2 milyon YTL’yi aşan kayıp yaşadı. Mardin 2 Kasım’da gerçekleştirilen Mezopotamya Rallisi’ne rağmen turist çekmeyi başaramadı.

GEÇTİĞİMİZ yıl 400 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri haline gelen Mardin, bu yıl sadece ilk 5 ayda 350 bin turistin akınına uğradı. Ancak, yaşanan terör olayları sonucunda bu ilgi bir anda bıçak gibi kesildi. Ekim ayının ikinci haftasından bu yana gelen rezervasyon iptallerinin etkisiyle tur hizmeti veren 20’ye yakın acentenin 2 milyon YTL’yi aşan kayıp yaşadığı bölge, 2 Kasım’da gerçekleştirilen Mezopotamya Rallisi’ne rağmen bir türlü turist çekmeyi başaramadı. Talep yokluğundan dolayı peş peşe tur iptal etme yoluna giden acenteler sonunda bu turları tamamen durdurma kararı aldı. Bu da acentelerin bir anda sayıları 2 bini bulan müşteri kaybetmesine yol açtı.

180 BİN TURİST: Turiste Kırklar Kilisesi’nden Kasımiye Medresesi’ne, Ulu Cami’den Aktarlar’a, Mardin Müzesi’nden Dara Sarnıçları’na kadar sayısız seçenek sunan 7 bin yıllık tarihi kent Mardin, geçtiğimiz yıl 400 bin olan turist sayısını bu yıl sadece ilk beş ayda 350 bine kadar yükseltmeyi başardı. Buna karşın, bu yıl canlanan terör olaylarıyla birlikte bölge popülerliğini bir anda kaybetti. Rezervasyon iptalleri nedeniyle otellerin ortalama yüzde 30’luk doluluk oranıyla çalışmak zorunda kaldığı Mardin, bu yıl Türkiye’nin önde gelen pilotlarının yarıştığı 1’inci Mezopotamya Rallisi’ne rağmen talep çekmeyi başaramadı.

ŞİRKETLER KORKUYOR: Yaşanan terör olaylarının ardından saman alevi gibi yayılan korku yine ilk turizmi vurdu. Her yıl Haziran-Ağustos ve Eylül-Kasım arası iki dönemde haftada ortalama 120 müşteri ağırlayan tur şirketlerinin büyük çoğunluğu, artık bu tur paketlerini pazarlamaya yanaşmıyor. Bireylerin yanısıra şirketlerin de bölgeye şüpheyle yaklaşarak çalışanlarını Mardin’e göndermeme yoluna gitmesi şehirdeki 14 oteli de zor durumda bırakıyor. Bu yıl 11 milyon YTL’lik yatırımla açılan Yay Grand Otel’in yetkilileri "Bu hafta rezervasyonlara bakarak hiç boş yerimiz olmayacağını sanıyorduk. Çok sayıda müşteriyi de aynı gerekçeyle geri çevirdik. Ancak, şimdi iptaller yüzünden zor durumda kaldık. Otelde doluluk oranı sadece yüzde 30’larda kaldı" diyor.

YATIRIMLAR GÜNDEMDEYDİ: Mardin’e gerçekleştirilen 3 gece 4 günlük kültür turlarının fiyatı da ortalama 600 YTL oluyor. Ören yerlerin gezilmesi gibi ekstralarla bu fiyat 700 YTL’ye kadar çıkabiliyor. Mardin, giderek büyüyen potansiyeliyle bu yıl çok sayıda yatırımcı çekti. Özellikle butik otel yatırımlarıyla gündeme gelen kent, şimdi de Hilton Otelleri’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kosifler Grubu, Mardin’in Yenişehir bölgesinde tahsis ettiği araziye Hilton Oteli açmayı planlıyor.

Otellerde doluluk yüzde 30’a düştü

2006’da 400 bin turist ağırlayan Mardin’e ilk beş ayda 350 bin yerli ve yabancı turist gitti

4’ü büyük ölçekli 20 acentenin faaliyet gösterdiği bölgede terör turist talebini bıçak gibi kesti

Otellerin doluluk oranı yüzde 30’a düştü.

Terör korkusu bölgenin 2 ayda 2 bin turist kaybetmesine yol açtı.

Acenteler ortalama 700 YTL’den pazarlanan 4 günlük tur paketlerini satmaktan vazgeçti.

Tek tek arayıp sorduk herkes ’iptal’ istedi

29 EKİM turundan önce müşterilerin peş peşe tur iptali talep ettiğini söyleyen Jolly Tour Genel Müdürü Figen Erkan, "Biz de bu hakkı onlara tanıdık. 20 Ekim’de bayram için rezervasyon yaptıran müşterilerimizi tek tek arayarak iptal isteyip istemediklerini soruk. Tamamı iptal etme yoluna gitti. Paralarını iade ettik. O günden beri Mardin’e tur satmıyoruz" dedi.

Otelleri artık sadece gazeteciler kullanıyor

OTELLERİN
artık en fazla sınıra yakın sıcak gelişmeleri takip eden medya mensupları tarafından kullanıldığını söyleyen ETS Kültür Turları Müdürü Serdar Eşmeli, "Bayramdan bu yana Mardin’e paket satışı yapmıyoruz. Mardin’e en fazla talebi alacağımız Eylül-Kasım aralığı terör yüzünden hareketsiz geçti. En fazla rağbet gösteren yine medya mensupları oldu" dedi.

Sadece Mardin değil GAP bölgesi etkilendi

TERÖR
olaylarından Mardin’in yanısıra diğer Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinin de etkilendiğini söyleyen Hey Travel Kültür Turları Müdürü Bora Meletlioğlu, "Biz Gazi Antep’ten Diyarbakır’a, Şanlıurfa’dan Adıyaman’a kadar tüm illerde bu etkiyi gördük. Müşterilerimizin yüzde 40’ı turu iptal etmemizi istedi. Bu müşterilerimizin yarısını tura katılmaları için ikna ettik. Diğerlerine para iadesi yapma yoluna gittik. Ancak, özellikle Mardin’de böyle bir terör sorunu yok. Korkular yersiz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!