Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2005 00:33
Yaz mevsiminin bazı olumsuz yan etkileri olmuyor değil. Bunların başında terleme geliyor. Aşırı terlemeye tıpta ‘hiperhidroz’ deniyor.
Terleme nedir?
Terleme vücudun kendini serinletmesi için kullandığı en önemli yollardan biridir. Hiperhidrozlu insanlar ısı kontrolü için gerekenden çok fazla ter salgılarlar. İki tip terleme vardır. Genel terleme bütün vücudu etkiler ve daha seyrek görülür ve genellikle başka bir hastalıkla ilişkilidir.
En genel tip, bölgesel terleme koltukaltı terlemesi, şikayetlerin yüzde 30-40’ını oluşturur. Geri kalan kısımda ise el ve ayak terlemesi önemli yer tutar. Daha seyrek olmakla beraber yüz de etkilenebilir.
Bölgesel terleme neden oluşur?
Sebebi tam olarak bilinmiyor. Terleme sorunu olanların üçte bir ila yarıya yakınının akrabalarında aynı sorunu yaşayan var. Bu da kalıtsal bir neden olduğunu düşündürüyor.
Vücutta terlemeye neden olan nedir?
Bölgesel hiperhidroz bir tür ter bezinin aşırı çalışmasından veya sorunlu olan bölgede fazla miktarda bulunmasından kaynaklanır. Bu ter bezleri vücutta her yer bulunur. Ancak en sık olarak el, ayak ve koltukaltında bulunur. Hiperhidrozu olanlar yüksek miktarda ter üretirler. Bu da el, ayak, göğüs veya koltukaltının (vücudun etkilenen yerine bağlı olarak) sürekli olarak ıslak olması demektir. Bu durum kişiyi işte, sosyal hayatta zor durumda bırakabilir. Hiperhidrozun koku yaptığı doğru değil. Bazıları terin koku yaptığını düşünür. Aslında koku, terin ciltte uzun süre kalmasıyla oluşan bir bakteriden kaynaklanır.
Terlemeyle başetmek için önerileriniz nedir?
- Sizi serin tutacak giysi seçin. Doğal pamuklular serin tutar ancak teri emerler ve ıslak kalırlar. Gün içerisinde giysi değiştirmeye çalışın.
- Terlemeye yol açan yiyecek ve içecekten uzak durun. Bu herkese göre değişir, sizi etkileyenleri tespit edebilirsiniz.
- Stres, gerginlik ve endişe herkes için genel bir problemdir. Terleme olanların bu durumlarda terleme ile ilgili ekstra zorlukları olur. Gün içinde stresi nasıl azaltacağınızı düşünün, aktivitelerinizi dikkatli planlayın ve dinlenmek için zaman ayırın.
- Ter kokusu kişisel temizliğe önem verilmesiyle giderilebilir.
Tedavisi var mıdır?
Bölgesel terleme tedavisinde bazı deodorant ve spreyler kullanılabilir. Bunlar sadece kısa süreli etki gösterirler, iontoforez denilen yöntem de el ve ayaklardaki terleme için kullanılabilir. Ancak bu yöntemin tedavi başarısı haftada en az iki kez uygulanması ve etkinin kalıcı olmaması nedeniyle tedavi düşük. En radikal tedavi terleyen bölgedeki ter bezlerinin ameliyatla çıkarılması. Bu da çoğu hasta için zahmetli ve tercih edilmeyen bir alternatif. Bölgesel aşırı terleme probleminde en başarılı sonuçları aldığımız yeni bir tedavi şekli ve bu tedavide kullandığımız bir ilaç var, botoks.
Botoks nedir, nasıl uygulanır?
Botoks deri altına enjekte edilen bir ilaçtır. Deri altına çok az miktarda enjekte edilen Botoks ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre bloke ederek ter bezlerinin ter üretimini engeller. Botoks yapıldığı bölgedeki duyu hislerini etkilemez. Sadece ter bezlerini etkiler.
Ne kadar süre sonra etkili olmaya başlar ve etkisi ne kadar sürer?
Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde iyileşme gözlenir. Botoks’un etkisi genellikle 7 ile 12 ay sürer. Etki geçmeye başladığında ikinci uygulama yapılır.
Botoks uygulamalarına devam edilmezse ne olur?
Botoks’un etkisi bir süre sonra geçmeye başlar. Eğer devam etmezseniz, uygulanan bölgelerde kalıcı bir değişiklik olmaz ve terleme düzeyi yavaş yavaş tedaviye başlanan seviyeye gelir.
Hazırlayan: Mesude ERŞAN