Teoman usulü burlesque

Güncelleme Tarihi:

Teoman usulü burlesque
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2011 00:00

Teoman yeni albümü ‘Aşk ve Gurur’un piyasaya çıkmasıyla birlikte bir karar verdi. Albüm promosyonu için ne gazete ne de televizyon röportajı yapacaktı. Kendince klişe sorulardan, onlara vermek zorunda kaldığı sıradan cevaplardan sıkılmıştı. “Demek istediğim, şimdiki halim, ruh durumum bu albümdür” dedi ve aradan çekildi. Saygı duydum ama yılmadım. Albümün ilk klibi ‘Tek Başına Dans’ hakkında bile söylemesi gereken onlarca şey vardı. “Bari” dedim, “Bize klibi yaz, o yılanı, kadınları, jartiyerlerini, meme ucuna taktığınız o şeyleri, uçan tahta atı, James Dean saçlarını, yönetmen ve oyuncu karmaşasını, cücenin neden orda olduğunu” anlat. Kolay olmadı ama ikna oldu. Teoman insanın içini coşturan, alevlendiren, şaha kaldıran, “Belki önümüz yaz, gideriz bir yerlere, belki dans edersin, kumsalda yalnız tek başına” dediği klibi ‘Tek Başına Dans’ı Hürriyet Pazar Gazetesi için yazdı

Tek Başına Dans, ‘Aşk ve Gurur’ albümümün ilk klibi. İki günde çektik. Kafamda, 20. yüzyıl ilk çeyreği dönemi estetiğinde, burlesque şov havasında bir klip vardı. X- Large gece kulübü, eski mimarisiyle bu fikre çok uygundu ama yine de sanat ekibi birçok şey ekledi bu mimariye. Cast, kostüm, makyaj, sanat yönetimi sadece bu havayı yansıtmak için çok çalıştı. Makyaj uzmanları ve kuaförler o dönem fotoğraflarından, kitaplarından da ilham aldılar. İşlerinde o kadar detaycılar ki, bana soru sorduklarında cevabım hep aynı oldu; “Siz karar verin.” Aynı şey sanat ekibi için de geçerli. Ben sadece çekimden bir gün önce “Bana bir yılan, bir de atlı karınca atı bulsanıza” diye mesaj attım.

BELKİ HAVALI DURUR

Neden yılan? Öncelikle yılanla dans eden bir kadın bu klibe çok yakışır diye düşündüm. Sonra acaba oyuncu kızların içinde yılandan korkan var mı diye sorguladım. E ben yılandan korkmuyordum. Eski ev arkadaşımın bir sürü yılanı vardı, ben sürüngenlere de alışığımdır. Neyse, dedim, en iyisi ben oynayayım yılanla, hem belki havalı durur!
Tahta at ise burlesque şovlarda çok rastlanan bir şey. Kızlar ya büyük bir şampanya kadehinde yıkanıyorlar, ya da klipteki gibi bir ata biniyorlar. Şampanya kadehini nasıl olsa bulamayız diye düşündüm. At istedim.
/images/100/0x0/55ea54bff018fbb8f878efb9


RTÜK yüzünden otosansür

Klibi iki versiyon olarak montajladım. Biri televizyon, diğeri internet için. Aslında bence tek versiyon olmalıydı ama RTÜK böyle işlerde garip garip kararlar veriyor. Riske girmeyeyim dedim, TV için olanını sansürledim. Diğerini internete verirken içim ‘sansürsüz’ veya ‘18+’ yazmayı kaldırmadı. Aslında pek bir şey yok çünkü sansürlemediğim versiyonunda da. Ben de ‘13+’ yazdırdım ana başlığına...

Monitöre bakarken endişeliyim

Klipte hem yönetmen, hem oyuncuyum ama neredeyse ekibin yarısı aynı zamanda uzun zamandır beraber çalıştığım arkadaşlarım. Ben tökezleyince nasıl olsa yardım edecek birileri oluyor etrafta. Daha önce bir çok kez klip çektim ama yine de büyük prodüksiyon konusunda tecrübesizliklerim oldu. Fotoğraflarda monitöre bakarken endişeliyim; dikkat ettiniz mi? Benim için de çok zor iki gün oldu.

İspanya’dan iki, Portekiz’den bir dansçı geldi

Kast konusu özellikle önemliydi. Bir tür kabare gösterisi çekmek istediğimden bu tarz gösterilerde yer alan ya da alabilecek insanlar yer aldı klipte. İspanya’dan iki, Portekiz’den bir dansçı, türlü ülkelerden modeller, ‘Pamuk ve Prenses’ filminin öfkeli cücesi Miraç, sunucular, dansçılar... Figürasyon böyle seçildi. Bunların haricinde, her zamanki gibi birçok arkadaşım da klipte oynadı. Kasttan bazı kişileri, klip sonrası sahne şovuma da ekledim. Benimle birlikteler artık. Sahne tozu da yutuyorlar yani!

15 SAATLİK ÇEKİM

Klip ve albüm takvim olarak ters gitti bu sefer. Kliplerin önce sunulduğunu kabul edersek, bitmiş albümüm klibimi beklemek zorunda kaldı. Zor bir klip olacaktı, ben de görüntü miktarını riske atmak istemedim, bol bol çekim yaptım. Çift kamerayla çalışmıştık ve klip sonunda elimizde 15 saatlik çekim olduğunu gördük. Maalesef birçok güzel görüntüyü kullanamadık, yazık oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!