Tenis kapalı kortlara geçti

Güncelleme Tarihi:

Tenis kapalı kortlara geçti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2005 00:00

Bir zamanlar teniste ‘kış sezonu’ yoktu. Soğuk ve karın gelmesiyle birlikte tenisçiler raketlerini dolaba kaldırıp kayak takımlarına sarılırdı. Bugün tenis 12 ay sürdürülebilen bir spor ve hobi. Geçmişte birkaç kapalı kortu olan İstanbul’da, ilginin artmasıyla birlikte tenis oynanacak mekanlar artıyor. Birçok kulüp açık kortların üstünü kapatmanın, mevcut kapalı kortlara ilave kapalı mekan yapmanın yollarını arıyor. Bu sayede gelirlerini artırırken, üyelerinin dağılmasını da engelliyor. Avrupa’nın büyük şehirlerinde 100’lerle ile ifade edilen kapalı tenis sahaları İstanbul’da şimdilik 10’larla ile sınırlı.

Kapalı kort sezonu genellikle ekim ayında başlayıp bir sonraki mayıs ayına kadar sürüyor. Kulüpler, üyelerine kapalı kortların kiralanması konusunda farklı seçenekler sunuyor. Örneğin yedi kapalı tenis sahasına sahip Kemer Country’nin üyeleri kortlardan ücretsiz faydalanabiliyor. Diğer taraftan TED, İstanbul Tenis Kulübü, Bakırköy ve Yeşilyurt Spor Kulüpleri gibi federe kulüpler üyelerine kapalı kortlarını sabit gün ve saat üzerinden kiralıyor. Yoğun talep olduğunda tercih edilen saatler kura sonucunda belirleniyor.

Anadolu Yakası’nda kapalı kort sayısını yediye çıkaran Tan Club, altı kapalı kortu bulunan Taç Spor, geçen sene üç balon sahayı hizmete koyan Beykoz Acarlar Colesium, üyelerine haftalık rezervasyon sistemiyle hizmet veriyor. Böylece, üye belirli gün ve saate bağımlı kalmadan tenis oynayabiliyor. Flex Health Club ise kapalı sahasını ‘Devremülk’ sisteminde kiralıyor. Parayı ödeyenler, kortu başkasına kiralayabiliyor. Kapalı korta sahip tek otel olan Swissotel bünyesindeki Maçka Tenis Kulübü de üyelerine günlük ve haftalık rezervasyon sistemi sunuyor. Darüşşafaka ve ENKA ise kapalı kort saatlerini 4-4,5 aylık iki döneme bölerek kiralıyor.

KİRALAR DEĞİŞKEN

Kapalı tenis kortunun bir saatlik kirası 12-60 YTL arasında değişiyor. Kulübe üyelik, tercih edilen gün ve saatin en yoğun saatler olup olmadığı gibi unsurlar fiyatı belirliyor. Ortalama kort kira ücretinin 30 YTL olduğunu varsayarsak, single (tekli) oyunda adam başı 15 YTL, double (çifte) oyunda adam başı 7,5 YTL düşmekte. Eğer iki kişi sezon boyunca (takribi 30-35 hafta boyunca) sabit bir saatte kortu kiralamak istiyorsa, adam başı ortalama 300 YTL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

ÜÇ ÇEŞİDİ VAR

Kapalı kortların başlıca üç türü bulunuyor: Betonarme, çelik-membran (çelik konstrüksüyon üstüne ve yanlarına membran gerdirilmesi) ve balon (şişme kort). Son zamanlarda çelik-membran ve balon yapıları hayli gündemde. Çelik membran sistemlerinin yapı maliyeti 40-60 bin YTL arasında. Balon sistemin kurulum dahil fiyatı ise 40 bin YTL civarında. Belediyeler kortlar için geçici izin verdiği için kulüplerin çoğu balon sistemlerini tercih ediyor. Balonun tekrar kurulum bedeli takribi 3 bin YTL.

Bunlara dikkat edin

Raket alırken mutlaka deneyimli bir tenisçiye, tenis hocasına veya satıcıya danışmak gerek. Raketin sapı çok kalın veya çok ince ise gereksiz yere güç harcanır ve aşırı yüklenme riski artar. Ayrıca raket ağı oyuncunun gücüne göre gerilmeli.

Ayakkabı sert zeminde gelecek şoklara karşı güçlü olmalı.

Çorap topuğu çok iyi kavramalı.

Aşırı kilolular tenise başlamadan önce kalp ve damar sistemi için doktor kontrolünden gelmeli. Omurga ya da eklem problemi olanlar, hastalık durumuna göre ve doktorunun önereceği düzeyde tenis oynamalı.

Maçtan önce kısa bir koşu ve germe hareketleri (stretching) tenisçiyi aşırı yüklenme hasarlarından koruyacaktır.

Topuk, bacak ya da dizde hissedilen en ufak ağrıda bile oyun bırakılmalı. Ağrı hissedilen bölgeye buz konmalı ve hemen bir doktora başvurmalı.

Oyun aralarında sırta büyükçe bir havlu konmalı.

Tenise yeni başlayanlar oyundan sonraki 2-3 günü kasların dinlenmesine ayırmalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!