Güncelleme Tarihi:
Elon Musk, vizyonunu gerçeğe dönüştürecek Neuralink şirketini 7 yıl önce kurdu.
Şirket işe önce hayvan klinik deneyleriyle başladı. Çip yerleştirilen maymunların zihinlerinden gelen verilerle bilgisayarı kontrol edebildikleri kanıtlanınca, insanlar üzerinde klinik deneylere başlandı.
Cihaz, özel olarak tasarlanan bir robot tarafından yerleştiriliyor. Her bir insandaki denemenin 3 yıldan fazla süreceği söyleniyor.
Bu tür haberleri ne zaman okusam, bilimkurgu artık kurgu olmaktan çıktı, bilim gerçeğine dönüşüyor derim. Bu durum hem büyüleyici hem de korkutucu.
Elon Musk’ın çipi bir ilk değil.
40’tan fazla kişiye farklı konular üzerinde çalışan çipler yerleştirilmiş durumda zaten.
Bu çiplerden bir tanesi konuşma yeteneğini kaybetmiş insanların konuşmasını sağlamak için, diğeri belden aşağısı felçli kişilerin yürümesine olanak tanımak için...
Peki Elon Musk’ın çipinin insan beynine takılması ne anlama geliyor?
Neuralink, felçlilere ve ALS hastalarına yönelik bir çözüm amaçlıyor... Çip, hareket etme yeteneği olmayan felçli hastaların fiziksel dünyayla yeniden etkileşime girmesine yardımcı olma iddiasında. Beyne yerleştirilen cihaz, beyinden uyarıları alıyor, verileri topluyor ve ardından deneğin ne amaçladığını bir dış bilgisayara iletiyor. Peki cihaz arızalanırsa veya cihazın kullanım ömrü sona ererse ne olacak...
Neuralink’e göre cihaz arızalanıp çalışmazsa, hasta implant yapılmadan önceki durumuna geri dönecek, durumu kötüleşmeyecek.
Günlerdir Elon Musk’ı acımasızca eleştiren yazıları okuyorum.
Bu buluşu icat eden Musk’ın kendisi değil. Ona, bilimin gelişimi için çok sayıda parlak zekâyı ve entelektüel yeteneği bir araya getiren bir vizyoner de diyebiliriz.
Bilimdeki her kritik buluş cesaretli insanların çabalarıyla elde edilmiş.
Her yeni teknoloji inanılmaz derecede iyilik yapma gücü verirken, aynı zamanda kötülük yapma potansiyelini de beraberinde getiriyor.
Eğer bu yeni teknoloji binlerce felçli insanın dünyayla yeniden etkileşime girmesine yardımcı olacaksa, sadece Elon Musk’ın şirketi olduğu için alaycı bir şekilde eleştirmeye devam etmeli miyiz...
Bunu bir düşünelim...
Jay Z’den Grammy’ye sahneden eleştiri
Jay-Z, önceki akşam düzenlenen 2024 Grammy Ödülleri’nde ‘Dr. Dre Global Impact’ ödülünü aldıktan sonra sahnede kendisini özel ödülle onurlandıran organizasyona seslendi.
32 Grammy ödüllü Beyonce’nin ‘yılın albümü’ ödülünü hiç kazanmamış olması Jay Z’yi çok rahatsız ediyormuş.
“Onu (Beyonce) utandırmak istemiyorum, herkesten daha fazla Grammy ödülüne sahip ama hiç ‘yılın albümü’ ödülünü kazanmadı. Yani kendi ölçümlerinizle bile bu durum çelişiyor. Bir düşünün: En çok Grammy Beyonce’de ama hiçbir zaman ‘yılın albümü’ ödülünü kazanmadı. Bu gece bazı adaylar hakkı yenilmiş gibi hissederek evlerine gidecek. Bazılarınızın hakkı gerçekten yenecek. Bazılarınız da bu kategoride olmayı hak etmiyor” dedi.
Sahnede karısını savunan rap’çi izleyiciden gelen tepkiyi “Gergin olduğumda doğruları söylerim” sözleriyle yanıtladı ve şöyle devam etti:
“Grammy bir tarafa, görünmeye, boy göstermeye, üretmeye devam etmeliyiz. Hak ettiğinizi düşündüğünüz tüm her şey size verilene kadar, ta ki size deha ve tüm zamanların en iyisi denilene kadar üretmeye devam edin.”