Melis İşiten'e 105 bin TL’lik fotoğraf davası

Güncelleme Tarihi:

Melis İşitene 105 bin TL’lik fotoğraf davası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2024 12:36

Fotoğraf sanatçısı Ahmet Özel, 'Seni Seviyorum İyi Ki Ayrılmışız' isimli tiyatro oyununda çektiği 13 adet fotoğrafı sosyal medya, televizyon programları ve el broşürlerinde izinsiz olarak kullandığı iddiasıyla oyuncu Melis İşiten'e 105 bin liralık tazminat davası açtı.

Haberin Devamı

Melis İşiten'e ait yapım şirketinde verdiği 5 günlük fotoğraf ve video çekim hizmetleri karşılığında kendisine herhangi bir ödeme yapılmadığını dilekçesinde belirten Özel, kişilik haklarının ihlal edildiğini, maddi ve manevi zarara uğradığını ileri sürdü.

FOTOĞRAFLARI İZİNSİZ KULLANILDI, EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMADI

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne açılan davaya göre oyuncu Melis İşiten'e ait Yolo Prodüksiyon Şirketi'nin yapımcılığını üstlendiği 'Seni Seviyorum İyi Ki Ayrılmışız' isimli tiyatro oyununun galası Mart 2024 tarihinde gerçekleşti. Beş ayrı tarihte ve farklı yerlerde gerçekleşen tiyatro oyunun sahne ve çevresindeki fotoğraflarını, sanatçı Ahmet Özel çekti. Ahmet Özel, Melis İşiten'in talebi doğrultusunda provalar ve selamlama alanında eser üretimi ortaya koydu ve genel perspektifle çok sayıda fotoğraf kareleri üretti. İddiaya göre Melis İşiten, 13 adet fotoğrafı Ahmet Özel'in izni ve rızası dışında basın ve yayın organları, televizyon programları, sosyal medya platformları, içerik ve yer sağlayıcıları ile web sitelerinde izinsiz kullandı. Ahmet Özel'in çektiği fotoğrafları afiş ve el broşürlerine dönüştürerek hukuka aykırı davranan İşiten, bireysel fayda ve ticari kazanç elde etti. Bununla yetinmeyen Melis İşiten, Ahmet Özel'in verdiği 5 günlük hizmet ve eser üretimleri karşılığında hiçbir ödeme de yapmadı. Ahmet Özel'in profesyonel ve özverili hizmeti karşılığında yol giderlerini dahi karşılamayan İşiten, 5 günde toplam 40 saat çalışan fotoğraf sanatçısının hak ve alacaklarını ihlal etti.

Haberin Devamı

KİŞİLİK HAKLARI SALDIRIYA UĞRAYINCA DAVA AÇTI

Melis İşiten'in fotoğraflarda müvekkilinin ismine dahi yer vermeyerek saldırılarındaki kastını sürdürdüğünü dava dilekçesinde belirten Ahmet Özel’in avukatları İrem Aksoy ile Orhan Kasap, “Müvekkilin kanun gereği ve uluslararası sözleşmelerle korunan mali ve manevi hakları, Melis İşiten tarafından ihlal edilmiştir. Müvekkile ait fotoğraf eserlerinin birkaçı da yine izinsiz bir biçimde dijital ortamlarda değiştirilmiştir. Bu da müvekkilin meşru menfaatlerine haklı bir sebep olmadan zarar vermiştir. Eserden normal yararlanmaya aykırı broşür ve afişler basıldığı saptanmıştır. Tespit ettiğimiz ölçüde eserin dijital ortamda internet üzerinden iletim, işleme, çoğaltma ve yayma hakları ile filtreleme, kırpma ve logo basma gibi muhtevası değiştirilmiş, yeniden fotoğraf kareleri oluşturulmuştur. Müvekkil sanatçı, 5 günlük çalışmasında özgünlüğünü ve hususiyetini ortaya koymuştur. Estetik değerleri, sanat bileşenleri ile kompozisyon kurallarını titizlikle gözeterek, eserlerinin kusursuz profesyonelliği için yoğun çaba sarf etmiştir. Tüm bu nedenler dikkate alınarak, haksız saldırının önlenmesini ve durdurulmasını istiyoruz. İhlale konu 13 adet fotoğrafta, sanatçı olarak müvekkilin adının belirtilmesini talep ediyoruz. Halen devam eden haksız tecavüzün önlenmesini ve söz konusu 13 adet fotoğrafa tedbir konulmasını istiyoruz. Yasaya aykırı olarak çoğaltılan fotoğraf türündeki eserlerin ülke genelinde toplatılmasını ve kaldırılmasını talep ediyoruz. Kişilik hakları saldırıya uğrayan ve maddi zarar gören müvekkil için şimdilik 5 bin lira maddi, 100 bin lira da manevi olmak üzere toplam 105 bin liralık tazminatın Melis İşiten'den tahsilini istiyoruz" denildi.

BAKMADAN GEÇME!