Adnan Şenses kimdir, ne zaman öldü? Adnan Şenses hayatı hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Adnan Şenses kimdir, ne zaman öldü Adnan Şenses hayatı hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 12:17

Türk sanat müziği sanatçısı, besteci, şarkı sözü yazarı ve sinema oyuncusu Adnan Şenses, birçok şarkıyla sanat dünyasında iz bıraktı. Peki Adnan Şenses kimdir, ne zaman öldü? işte Adnan Şenses'in hayatı hakkında bilgiler

Haberin Devamı

Gerçek adı Adnan Ertuğran olan sanatçı, Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Trilye Köyü'nde 1935'te Kemahlı Muhsin Bey ile Giritli Emine Hanımın 5'inci ve son çocuğu olarak dünyaya geldi. Bir dönemin popüler isimlerinden olan Adnan Şenses, geride birçok müzikal çalışma ve film bıraktı. İşte Adnan Şenses hakkında merak edilenler...

Adnan Şenses kimdir?

Adnan Şenses, subay olan babasının işleri nedeniyle çocukluk yıllarını Ankara'da geçirdi.

Sanatçı, okul hayatına burada İsmet İnönü İlkokulu'nda başladı fakat eğitimine İstanbul Karagümrük'te devam ederek orta okuldan mezun oldu. Bu arada musiki cemiyetlerine giren ve geceleri dersler almaya başlayan Şenses, aynı zamanda sabahları vaktini okula, öğleden sonralarını ise marangoz çıraklığını ayırdı.

Liseyi okumayan sanatçı marangozda devamlı çıraklığa başlasa da sesinin güzelliğiyle çevresinin dikkatini çekince 1955'te ailesinden ayrılıp şarkıcı olmak için Beyoğlu'na geldi. Şenses, burada dönemin ünlü organizatörlerinden "Tikofiş" lakaplı Hasan Oktay'ın namını duydu ve yanına giderek elinden tutmasını istedi.

Haberin Devamı

Adnan Şenses, Tikofiş kendisinin şarkı okumasını beğenmese de kalacak yeri olmadığı için büroda kalabileceğini, iş yerinin çay ve temizlik işleriyle ilgilenebileceğini söylemesi üzerine büyük bir fırsatın ilk adımlarını atmış oldu.

Bu işi yaparken aynı zamanda turnelerde sanatçıların ihtiyaçlarıyla da ilgilenmeye başlayan Şenses, Gemlik'te Atlas Sineması'nda düzenlenen konsere dönemin ünlü sanatçılarından Sabite Tur geç kalınca "seyirciyi oyalamak için" sahneye çıktı.

Seyirci tarafından çok beğenilen ve bu konserle hayatının dönüm noktasını yaşayan sanatçı, 1957-1959'da yaptığı askerlik görevinin ardından 1960'ta artık profesyonel olarak sahne almaya başladı.

Aynı yıl Fatma Girik'le başrolü paylaştığı "Fakir Şarkıcı" filminde rol alan Şenses, kendisinden yaşça büyük olan yapımcı Suzan Yakar ile evlendi. Ankara Radyosunun açmış olduğu sınava girerek 1966'da göreve başlayan sanatçı, 1979'a kadar radyo görevine devam etti.

Şenses, radyo yıllarının ardından taverna ve gazino çalışmalarına devam etti, toplamda 40'tan fazla filmde rol aldı. Kariyeri boyunca birçok albüm ve sayısız plak yayınladı.

Haberin Devamı

Adnan Şenses ne zaman öldü?

Kalp rahatsızlığı başlayan ve birkaç defa bu sebeple ameliyat olan Adnan Şenses'e 2011'de mide kanseri teşhisi kondu.

Şenses, "Adnan Şenses Bir Efsanedir" isimli son albümünü 2013'te çıkarırken, bu arada kemoterapiye devam etse de aynı yıl Aralık ayının ilk günlerinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

Yaklaşık 15 gün süren müdahalelere rağmen 25 Aralık 2013'te ileri solunum yetmezliği sebebiyle 78 yaşındayken hayatını kaybeden Şenses, iki gün sonra Teşvikiye Camisi'nde kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.

Rol aldığı bazı filmler

"Ağla Gözlerim", "Yansın Bu Dünya", "Elbet Birgün Buluşacağız", "Dağ Çiçeği", "Şoförün Kısmeti", "Yedi Bela", "Beyaz Kuş", "Çalınan Hayat", "Gönlüm ve Ben", "Çileli Bülbüller", "On Korkusuz Adam", "Ümitsiz Bekleyiş", "Gönlüm Yaralı"

Haberin Devamı

Bazı albümleri

"İlk Defa Ağladım", "Gözümün Bebeği", "Dokunmayın Bana", "Sen İstemesen de", "Adnan Şenses Klasikleri”, "Çok Üzgünsün Arkadaş", "Elveda", "Gönlüm ve Ben", "İsyan Ederim", "Nasihat", "Bir Gün", "Senin Olmaya Geldim", "Süper", "Şüphe", "Yağmur Gözlüm", "Yansın Bu Dünya", "Adnan Şenses Bir Efsanedir"

BAKMADAN GEÇME!