Sibel ARNA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2005 00:00
Hayatımda tanıdığım en yüksek sesle konuşan insan. Tam bir Akdenizli. Bir dakika sabit oturamıyor. İçi de dışı da fıkır fıkır kaynıyor. Kulak memesini sarkıtan kocaman küpeler takıyor, saçını turuncuya boyuyor, moda sektörünün göz bebeği olmasına rağmen siyah penye elbiseden başka şey giymiyor.
İsmi Venuccia De Russi. Calvin Klein, Replay, Armani, Versace, Diesel, Miss Sixty gibi markalar için modelistlik yapıyor. Onun için dünyanın en ünlü modelisti desek abartmış olmayız. Camiada kraliçe muamelesi görüyor. Floransa’da ‘Studio Queen Size’ adlı bir ajansı var. İki yıldır Mavi Jeans için de kalıp çıkaran Venuccia de Russi hayatında ilk kez röportaj verdi.
Bir modelist tam olarak ne iş yapar?
- Tasarımı uygulayan kişidir modelist. Tasarımcı kağıda çizer, biz çizdiğini hayata geçiririz, gerçeklik kazandırırız. Tasarım kağıda çizili bir halde önüme gelir. Ben önce kağıdı elime alıp uzun uzun bakarım. O da bana bakar. Bakışırız. Biraz deneyim, biraz içgüdüyle kalıbı çıkarırım. Önce kartona, sonra prova kumaşına, sonra da gerçek kumaşa.
Prova kumaşı nedir?
- Kalıbın provasını yaptığımız kumaş prova kumaşıdır. Her tasarım için farklı prova kumaşı kullanıyoruz. Prova kumaşının tasarımın orijinal kumaşına benzemesi şart. Mesela jean tasarımları Amerikan bezi ile prova ediyoruz.
Moda dünyasının yıldızı tasarımcılardır, modelistler hep ikinci planda kalır.
- Evet ama tasarımcılar bizim kıymetimizi bilir. Onları bizim yarattığımızı asla unutmazlar. Bunu inkar eden tasarımcının başarılı olmasına imkan yok. Biz figür olarak görünmeyiz ama işimiz ön plandadır.
Biz tasarımcıların bir stüdyo açıp birçok markaya danışmanlık vermesine alışığız. Modelistlerin de aynı şeyi yaptığını ilk kez sizden duyduk.
- Kendinizi yalnız hissetmeyin. Çünkü moda dünyasındaki birçok kişi böyle bir iş yapılabileceğini benden öğrendi. 1977’de stüdyomu kurmak için başvurduğumda devlet görevlileri beni Roma’ya davet etti. ‘Böyle bir işyeri açmak için izin isteyen ilk insansınız’ dediler. Bu işi ben başlattım sonra arkası geldi. 80’li yılların başında bir dolu modelist stüdyo kurdu ama yüzde sekseni iflas etti. 90’lı yıllarda bilgisayar programları ile modelistlik yapanlar türedi. Ama onlar da başarılı olamadı. Çünkü mükemmel kalıp dediğin şey elle yapıldığında olur. Elle kesip, biçmek gerekir. Bilgisayar esneklik kavramını bilmez. Bütün markalara, bilgisayarla değil elle kalıp çıkaran modelistlerle çalışmalarını öneririm.
Her marka için farklı kalıplar çıkarmak zor değil mi?
- Değil. Çünkü her markanın pazarı ve hedef kitlesi farklı.
Bu kalıp işinin ne kadar alternatifi olabilir ki?
- Tahmin edemediğiniz kadar çok. Dışarıdan bakınca azmış gibi duruyor. Ama o kadar çok detay var ki. Milim milim hesaplayarak çalışıyoruz. Bir pantolonun belini iki milim düşürmek bile değişik bir kalıp anlamına geliyor. Abarttığımı zannetmeyin ama bu işte sonsuz alternatif var.
Kaç kişilik bir ekibiniz var?
- Stüdyoda benim dışımda dört kişi var. Ama bu işleri onların üzerine yıktığım anlamına gelmesin. Her modelle tek tek ilgileniyorum. Fazla titiz, fazla mükemmeliyetçiyim.
DIOR’DA ÇALIŞTIM HAYATIM DEĞİŞTİ
Siz bu işi nasıl öğrendiniz?
- Tasarım okudum. Kumaşlara dokunup hissederek çalışmayı sevdiğim için modelist oldum. Okulu bitirdikten sonra Dior’da çalışmaya başladım. Hayatımı Dior’un modelisti değiştirdi diyebilirim. Beni kanatlarının altına aldı ve işi öğretti. Altı sene orada çalıştım. Tecrübe kazandım. Bir süre sonra yakın çevremdeki tasarımcılar, kendileri için özel bir şeyler yapmamı istedi. Sonra bu istekler o kadar fazlalaştı ki kendi ofisimi açmaya karar verdim.
Tasarım yeteneğinize ne oldu bu arada. Arada sırada da olsa bir şeyler tasarlamıyor musunuz?
- İşimi yaparken aklıma bir şeyler geliyor. Tasarımcıya gidip şunun şurasını şöyle yapsak olmaz mı, diyorum. Tecrübem sayesinde detaylara katkı sağlıyorum.
MAVİ KALİTESİYLE FİYAT YÜKSELTEBİLİR
Jean sektörüne nasıl girdiniz?
- 1979 yılında Adriano Goldschmied diye bir adamla tanıştım. Jean dünyasının tanrısıdır. Replay ve Diesel’i yaratan adamdır. Mavi Jeans ile de dört yıl çalıştı. Adriano ile çalışmaya başlayınca otomatikman jean sektörü ile yakınlaştım.
Mavi ile yollarınız nasıl kesişti?
-14 yıl önceydi. Adriano (Goldschmied) beni İstanbul’a getirdi. Bayıldım. Aprido ve David People adlı iki Türk markası için birlikte çalıştık. İlerleyen yıllarda Dice Kayek için modelistlik yaptım.
Peki Mavi?
- Mavi bana modelistlik teklif ettiğinde kısa bir araştırma yaptım. Kime sorduysam işini iyi yapan bir marka olduğunu söyledi. Kabul ettim.
Dünya markalarıyla çalışan biri olarak Mavi’nin durduğu noktayı değerlendirir misiniz?
Ñ Önce Türk tekstilini değerlendireyim. İtalya’daki bütün markalar Türkiye’de üretim yapıyor. Türkiye bu işi biliyor. Üretim ve kalite açısından bizden öndesiniz. Mavi’ye gelince bence daha iddialı tasarımlar yapabilir. Çok kaliteli olmasına rağmen ucuza satıyorlar. Fiyatlarını yükseltebilirler.
Yeni jean alacaklara ne önerirsiniz?
- Hiçbir şey öneremem. Herkesin tarzı ayrıdır. Kimi vücuduna daracık oturmasını ister, kimi iki beden büyük giyer. Seçmekte özgürler. Yeri gelmişken söyleyeyim ben hayatımda hiç jean giymedim. Penye elbiseler ve eteklerle kendimi daha rahat hissediyorum.
PERA PALAS’TA 4 GÜN 4 GECE DOĞUM GÜNÜ PARTİSİ
İstanbul’a sürekli gelir, giderim. Çok param olsa buradan kesin bir ev alırım. İstanbul’a aşığım. 2001 yılında doğum günümü Pera Palas’ta kutladım. 4 gün 4 gece süren bir parti organize ettik. Moda dünyasının önemli adamları İstanbul ’a geldi. Tam 110 kişi...
SEKSİ KIZ KALIPLARINA LINDY ADINI VERDİVenuccia de Russi, 2006 sonbahar-kış sezonunda Mavi için 50’ye yakın yeni kalıp çalışması yaptı. Seksi kız kalıplarına Lindy, Olivia, dar erkek kalıplarına ise Yves, Pierre gibi isimler verildi. Lindy adlı kalıp tüm dünyada çok beğenildi. ID, Maxi, Black Book ve Paper gibi stil dergileri moda çekimlerinde Lindy’yi kullandı. Düşük belli, vücudu saran, cigarette paçalı model sezonun ‘mükemmel kalıbı’ olarak nitelendiriliyor. Venuccia, Lindy için şunları söylüyor: ‘Bu pantolonun kalıbı çok özel. Kadınların şikayetçi olduğu ‘bel boşluğu’ sorununu tamamen ortadan kaldırdım.’ Lindy’nin siyah, beyaz, vizon, aqua yeşili, limon sarısı, mercan ve gri gibi renkleri var.
MADONNA’NIN KOVBOY KIYAFETİNİN KALIBINI BEN ÇIKARDIM
Ünlülerle de çalışıyorum.
Filmler ve klipler için tasarlanan kıyafetlerin kalıbını çıkarıyorum. Catherine Zeta Jones ve Brad Pitt’i yakından tanırım. Madonna D-Square markası ile çalışıyor. D-Square de benimle. En son dünya turnesi için Madonna’ya elliye yakın kıyafet hazırladık. Ben en çok kovboy kostümünü beğendim.