Tek jürili yarışma

Güncelleme Tarihi:

Tek jürili yarışma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2004 01:39

İşadamı Donald Trump’ın gözü emlakçılıktan sonra şimdi de televizyonun zirvesinde! Trump’ın iş dünyasındaki bilgilerini aktardığı programı ‘The Apprentice’ yani ‘Çırak’, bizdeki ‘Biri Bizi Gözetliyor’ ve ‘Ünlüler Çiftliği’ benzeri bir yarışma. Tek farkı, onda halk oylaması ya da jüri yok, seçimi bir kişi yapıyor: Çırak arayan Donald Trump! İşte CNNTürk ekranlarında bu akşam ikinci bölümü yayınlanacak olan ‘The Apprentice’in kamera arkası!

Amerika’da NBC tarafından yayımlanan ‘The Apprentice’ (Çırak) Amerikalı ünlü işadamı Donald Trump’ın kendine nasıl çırak seçeceğini gösteren bir yarışma. Bu yılın başında ilk sezonu tamamladı ve Amerikan TV’lerindeki yeni programlar arasında en yüksek izlenme oranına ulaştı.

ABD’de yarışmanın ikinci turu başlarken, CNNTürk birincisini alt yazılı yayımlıyor. Bizim yarışmalardan farkı, halk oylaması ya da jüri yok, seçimi bir tek kişi yapıyor: Çırak arayan Donald Trump! Yarışmaya aday olarak 8’i kadın 16 genç seçiliyor. Yarışmacılar, yarışma boyunca Trump’ın bir otelinde kalıyor.

KOVULDUN

Yarışmacılar kültürel ve coğrafi yönden farklı yerlerden geliyor. Kimi Harvard’da doktora yapmış, kimi lise mezunu, kimi Clinton’ın ekibinden, kimi fotokopi makinesi pazarlamacısı. Ortak yanları girişimcilikleri. Grup, erkekler ve kadınlar olarak iki takıma ayrılıyor. Trump her hafta onlara bir görev veriyor.

Mesela ‘Alın size 250 dolar, gün boyu limonata satın. Bakalım gün sonunda kim daha fazla para kazanacak’ diyor. Neyi, nerede, ne zaman yapacaklarını, hangi taktikler uygulayacaklarını yarışmacılar belirliyor.

Trump her haftanın sonunda az para kazanan grubun liderini karşısına alıp ‘Sorumlu sensin, zarara neden olduğunu düşündüğün iki kişiyi seç’ diyor. Çalışma sürecinin analizini yapıp, kaybeden grubun yenilgi nedenlerini sıralıyor. Sonunda üç kişiden kimin zararda en büyük sorumluluğa sahip olduğunu açıklayıp, yüzüne o acımasız cümleyi söylüyor:

‘You are fired!’ (Kovuldun) Kazanan ekibi ise çoğunlukla bir ödül bekliyor. Programın yapıldığı New York’tan jete binip Boston’a akşam yemeğine gitmek gibi...

CNNTürk Program Müdürü Başar Başarır, Çırak’ın eğlenceli ve meraklandırıcı yönünün ötesinde öğretici özelliklerine dikkat çekiyor: ‘Türk izleyicisi açısından iki faydası var: Amerikan iş dünyasını görmelerini sağlıyor. Ayrıca her bölümde satış ve ticaret dersleri, ikna konusunda ipuçları veriliyor. ’ n Ayten SERİN

Bu yarışmanın birincisi Trump’ın yanında çalışacak

ABD’de ocak ayında gösterilen ilk yarışma, Türkiye’de geçen hafta gösterilmeye başlandı. 14 bölümlük yarışma her perşembe CNNTürk’te 21.05’te yayımlanacak. Yarışma tamamen alt yazılı olacak. Geçen bölümde görevleri limonata satmak olan ekiplerden kadınlar, ellerindeki parayı dört katına çıkarmayı başardı. Her bölümde bir kişi kovulacak ve birinci gelecek kişi Trump’ın yanında dolgun maaşla çalışmaya hak kazanacak.

Askeriyenin disiplinini aldı

1946’ta New York’ta doğan Donald Trump, askeri okulda eğitim aldı. Babasıyla 6 milyon dolardan ucuza aldıkları 1200 dairelik bir siteyi, 1,5 yılda 12 milyon dolara sattı. Bugün tüm Amerika’nın tanıdığı emlak devi Trump, ne pahasına olursa olsun istediğini yapmasıyla tanınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!