Tatsız tuzsuz Tuğrul’suz bir yıl

Güncelleme Tarihi:

Tatsız tuzsuz Tuğrul’suz bir yıl
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 26, 2004 00:00

TuÄŸrul Åžavkay, Hürriyet Pazar’ın ilk gününden beri sürdürdüğü ‘Dünya Tadı’ yazılarına son vereli bir yıl oldu. Bu yazılar, kendi alanında bir çığır açmıştı. Türkiye’de gastronominin gereksiz bir lüks, bir Batı özentisi olarak görülmesine yol açan önyargı onun Hürriyet Pazar’daki yazıları sayesinde yok oldu, mutfak itibar kazandı.Birçok baÅŸka yemek kültürü uzmanı, araÅŸtırmacısı ve yazarına yol açtı. Bir yazısında, köşesini şöyle anlatıyordu: ‘Bu köşede hayatın güzel yanlarından söz etmeye çalışıyorum. Okuyucunun gününü aydınlatmak, tadımlık bir bilgi lokmasının lezzetini damakta hissetirebilmek gibi kaygılarım var sadece. Ancak kendilerini önemli konulara endekslemiÅŸ insanların bu tür konulara dudak büktüğünün de farkındayım...’ Ä°ÅŸte TuÄŸrul Åžavkay’ın en büyük baÅŸarısı da, artık Türkiye’de gastronomiye ‘önemsiz konu’ olarak dudak büken çok az insanın kalması. Bu alanda iki sivil toplum kuruluÅŸunun (Mutfak Dostları ve Åžarap Dostları dernekleri) kurulmasına öncülük etti, yiyecek-içecek sektörüne bilgisiyle katkıda bulundu, bir zanaat deÄŸil bir sanat olarak gördüğü gastronomiyi geliÅŸtirmek için Yeditepe Ãœniversitesi’nde Güzel Sanatlar Fakültesi çatısında dört yıllık bir bölüm açmayı baÅŸardı ve bütün bunları 52 yıllık bir hayata sığdırdı. Ölümünün birinci yılında okurları, meslektaÅŸları ve gastronomi dünyası onun yerinin doldurulamaz olduÄŸunda birleÅŸti.MEHMET YAŞİN - Gurme, gazeteci yazarTuzu biberi unutulmuÅŸ bir yılTuÄŸrul’suz bir yıl, biberi tuzu unutulmuÅŸ bir yemek gibi tatsız tuzsuz geçti. Onsuz çıktığım geziler heyecansız geçti. Çünkü TuÄŸrul son dakika unutkanlıklarıyla tüm gezilere bir heyecan katardı. Onsuz bir yılda içtiÄŸim ÅŸarapların tadı tam olmadı. Çünkü o ÅŸaraplar TuÄŸrul’un ÅŸiirsel tanımlarından yoksundu. Onsuz bir yıl odamda hep asık surat oldu. Çünkü TuÄŸrul bu yıl o hınzırca gülümsemesiyle odamın kapısından hiç girmedi. TurÄŸulsuzluÄŸa alışmak zor ama hayat sürüp gidiyor. SEMÄ°H SOMER - Mutfak Dostları DerneÄŸi BaÅŸkanıMisyonunu tamamlayamadıBir yılın nasıl geçtiÄŸini biz de bilmiyoruz. TuÄŸrul Åžavkay, misyonunu tamamlayamadı. Bizler için müthiÅŸ bir deÄŸerdi. Yiyecek içecek iÅŸinin gelmiÅŸ geçmiÅŸ en büyük duayeniydi. Unutmak mümkün deÄŸil, her gün anıyoruz.AHMET ÖRS - Gurme, gazeteci yazarLokomotiften yoksun kaldıkOnsuz bir yıl sönük geçti. TuÄŸrul Åžavkay, yiyecek içecek sektöründe birtakım yeniliklerin lokomotifi olmuÅŸtu. O lokomatiften yoksun kaldık. Sektör, sıraladanlaÅŸtı, yabanlaÅŸtı. Ortaya çıkan tartışmalarda bir uzman ağırlığının eksikliÄŸi hissediliyor. Yerinin zaten dolacağını tahmin etmiyordum ama eksikliÄŸini bu kadar çekeceÄŸimizi de beklemiyordum. VEDAT BAÅžARAN - Feriye Lokantaları’nın sahibiYalnız, buruk ve boÅŸluktayızİçimde TuÄŸrul Åžavkay geri dönecekmiÅŸ gibi bir his var. Onsuz zaman geçmiyor. YokluÄŸunda, varlığının ne kadar önemli olduÄŸunu anladık. Gastronomi adına tamamen bir yalnızlık, bir burukluk ve bir boÅŸluk içinde olduÄŸumuzu hissediyorum. Bizi çekecek bir lokomotifin olmadığını düşünüyorum. KurmuÅŸ olduÄŸu örgütler var. Son olarak Alkollü İçkiler DerneÄŸi’ni kuracaktı. BaÅŸvuru yapıldığında onu kaybettik. Bu örgüt kurulmadı, kurdukları da onun varlığındaki gibi deÄŸil. Sivil toplum kuruluÅŸu yürek ister. Bu onda vardı.NÄ°HAT KARAKÖSE - Åžarap Dostaları DerneÄŸi BaÅŸkanıO bayrağı devralan kimse olmadıBir yıl yavan geçti. Benim çok yakın dostum, arkadaşımdı. Onunla birlikte yaptığımız her faaliyette, kendisinin yokluÄŸunu çok derinden hissediyorum. Bu bize acı veriyor. Alışmaya çalışacağız. Yeri doldurulamadı. Gastronomide çığır açmıştı. O bayrağı devaralan kimse olmadı.PROF. TURGUT KUT - Mutfak Kültürü uzmanıSon bir yılda onun yazılarını çok özledimÇok eski bir dostum, kardeÅŸimdi TuÄŸrul. Onu sürekli anıyoruz. BaÅŸta Yeditepe Ãœniversitesi’nde kurduÄŸu bölüm olmak üzere her yerde yokluÄŸunun hissedildiÄŸini biliyorum. Onun yazılarını çok özledim. Sektörde, herkese gönüllü danışmanlık yapardı, hiçbir ÅŸey beklemeden çırpınırdı. Yerinin doldurulacağına inanmıyorum.PROF. CEMÄ°L ATA - Yeditepe Ãœ. Güzel Sanatlar FakültesiAdını kütüphanemizde yaÅŸatmak istiyoruzFakültemizdeki Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün kurucusu oydu. Literatürü ve dünya uygulamalarını araÅŸtırarak, eÄŸitim programlarını hazırladı. Derslere sadece iki hafta girebildi. Bölümün ilk yılıydı. Bize programımızı, kitaplarını ve yayınlarını bıraktı. Åžavkay’ın kütüphanesinin okulumuza devri için ailesiyle görüşüyoruz. Adını kütüphanemizde yaÅŸatmayı istiyoruz. Vefatından sonra Bölüm BaÅŸkanlığı’nı BoÄŸaziçi Ãœniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Bike KocaoÄŸlu üstlendi. Yerini doldurmaya çalışıyor. Sadece bizim için deÄŸil Türkiye için büyük bir kayıp ama hayat devam ediyor.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!